
Υλικά
- 300 γρ. ψωμί μπαγιάτικο χωριάτικο ή με προζύμι, κομμένο σε μπουκιές (εναλλακτικά παξιμάδι)
- 4-5 ντομάτες μεσαίες, ώριμες, χοντροκομμένες ή ντοματίνια
- 1 κρεμμύδι κόκκινο μικρό, λεπτοκομμένο
- ½-1 σκελίδα σκόρδο μικρή, τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
- 2 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί ή βαλσαμικό
- 1-2 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ροζέ Ξινόμαυρο, εξωστρεφές, με αρώματα τροπικών φρούτων, κερασιού και γλυκών μπαχαρικών, με αισθητή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ξινόμαυρο Κτήμα Γεροβασιλείου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τη σαλάτα panzanella (παντζανέλα) βάζουμε σε μπολ τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τον βασιλικό, το σκόρδο και την κάπαρη, αν χρησιμοποιήσουμε.
- Προσθέτουμε μέσα τα κομμάτια του ψωμιού και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια ή κουτάλα και αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να δέσουν οι γεύσεις.
- Μπορούμε να προσθέσουμε ελιές ή κάποιο τυρί όπως μοτσαρέλα ή φέτα.
- Αν το ψωμί είναι πολύ σκληρό, μπορούμε να το μουλιάσουμε σε νερό για 20-30 δευτερόλεπτα και να το στραγγίσουμε καλά, ενώ αν είναι φρέσκο, μπορούμε να το φρυγανίσουμε.
- Αν χρησιμοποιούμε παξιμάδι πρώτα το μουλιάζουμε ολόκληρο αν χρειάζεται και μετά το σπάμε σε μπουκιές.