Υλικά
  • 300 γρ. ψωμί μπαγιάτικο χωριάτικο ή με προζύμι, κομμένο σε μπουκιές (εναλλακτικά παξιμάδι)
  • 4-5 ντομάτες μεσαίες, ώριμες, χοντροκομμένες ή ντοματίνια
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο μικρό, λεπτοκομμένο
  • ½-1 σκελίδα σκόρδο μικρή, τριμμένη ή πολύ ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί ή βαλσαμικό
  • 1-2 κ.σ. κάπαρη (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Ροζέ Ξινόμαυρο, εξωστρεφές, με αρώματα τροπικών φρούτων, κερασιού και γλυκών μπαχαρικών, με αισθητή οξύτητα και ευχάριστη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Ξινόμαυρο Κτήμα Γεροβασιλείου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη σαλάτα panzanella (παντζανέλα) βάζουμε σε μπολ τις ντομάτες, το κρεμμύδι, τον βασιλικό, το σκόρδο και την κάπαρη, αν χρησιμοποιήσουμε.
  2. Προσθέτουμε μέσα τα κομμάτια του ψωμιού και ανακατεύουμε καλά.
  3. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, το ξύδι, αλάτι και πιπέρι.
  4. Ανακατεύουμε απαλά με τα χέρια ή κουτάλα και αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί 10-15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου, για να δέσουν οι γεύσεις.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε ελιές ή κάποιο τυρί όπως μοτσαρέλα ή φέτα.
  • Αν το ψωμί είναι πολύ σκληρό, μπορούμε να το μουλιάσουμε σε νερό για 20-30 δευτερόλεπτα και να το στραγγίσουμε καλά, ενώ αν είναι φρέσκο, μπορούμε να το φρυγανίσουμε.
  • Αν χρησιμοποιούμε παξιμάδι πρώτα το μουλιάζουμε ολόκληρο αν χρειάζεται και μετά το σπάμε σε μπουκιές.