
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (ελιά, σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε μεγάλους κύβους
- 10-12 κολοκυθάκια μικρά (ολόκληρα, καθαρισμένα μόνο στις άκρες)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 180 ml ελαιόλαδο
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 500 γρ. ντομάτες τριμμένες (περίπου 800 γρ. ντομάτες φρέσκιες)
- 250-300 ml νερό ζεστό ή ζωμό
- λίγη ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο όξινες είναι οι ντομάτες)
- 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Μαυροδάφνη με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, κόκκινο κεράσι και φραμπουάζ, νότες τριαντάφυλλου και πικάντικο χαρακτήρα λευκού και μαύρου πιπεριού. Η πρόταση του WSPC: Rose de Haritatos Κτήμα Χαριτάτου
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κοκκινιστό μοσχάρι με κολοκυθάκια πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το μοσχάρι. Το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30 λεπτά.
- Τοποθετούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασωτέ) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα 150 ml από το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε, προσέχοντας να μην καεί.
- Σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για περίπου 5 λεπτά, γυρνώντας τα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε σε πιάτο και αλατοπιπερώνουμε.
- Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές, να ροδίσει.
- Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το μεταφέρουμε σε πιάτο και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
- Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και το μπαχάρι. Σοτάρουμε για 2–3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα το κρέας, ανακατεύουμε απαλά και αλατοπιπερώνουμε.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό ή νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
- Κατόπιν, βάζουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά τα κολοκύθια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καλύπτουμε πάλι με καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20-30 λεπτά περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια.
- Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για επιπλέον 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αφήνουμε λίγο να σταθεί το φαγητό και σερβίρουμε.
- Μπορούμε αν θέλουμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ, ρύζι, κριθαράκι ή τηγανητές πατάτες.
- Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.