Μοσχαράκι με κολοκυθάκια

Υλικά
  • 1 κιλό μοσχάρι (ελιά, σπάλα ή ποντίκι), κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • 10-12 κολοκυθάκια μικρά (ολόκληρα, καθαρισμένα μόνο στις άκρες)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες (περίπου 800 γρ. ντομάτες φρέσκιες)
  • 250-300 ml νερό ζεστό ή ζωμό
  • λίγη ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο όξινες είναι οι ντομάτες)
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μαυροδάφνη με πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων όπως φράουλα, κόκκινο κεράσι και φραμπουάζ, νότες τριαντάφυλλου και πικάντικο χαρακτήρα λευκού και μαύρου πιπεριού. Η πρόταση του WSPC: Rose de Haritatos Κτήμα Χαριτάτου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κοκκινιστό μοσχάρι με κολοκυθάκια πλένουμε και στεγνώνουμε καλά το μοσχάρι. Το αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου 30 λεπτά.
  2. Τοποθετούμε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα (πλασωτέ) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε μέσα 150 ml από το ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε, προσέχοντας να μην καεί.
  3. Σοτάρουμε τα κολοκυθάκια για περίπου 5 λεπτά, γυρνώντας τα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα μεταφέρουμε σε πιάτο και αλατοπιπερώνουμε.
  4. Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές, να ροδίσει.
  5. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το μεταφέρουμε σε πιάτο και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
  6. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και το μπαχάρι. Σοτάρουμε για 2–3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Επιστρέφουμε στην κατσαρόλα το κρέας, ανακατεύουμε απαλά και αλατοπιπερώνουμε.
  8. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, ανακατεύουμε απαλά και στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό ή νερό. Σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
  9. Κατόπιν, βάζουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά τα κολοκύθια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καλύπτουμε πάλι με καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20-30 λεπτά περίπου σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν τα κολοκύθια.
  10. Ανοίγουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό για επιπλέον 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με μαϊντανό, αφήνουμε λίγο να σταθεί το φαγητό και σερβίρουμε.  
  • Μπορούμε αν θέλουμε να το συνοδεύσουμε με πουρέ, ρύζι, κριθαράκι ή τηγανητές πατάτες.
  • Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.