Υλικά
για ένα ταψί διαστ. 26x35εκ.
- 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
- λίγο ελαιόλαδο
- αλάτι
Για τη σάλτσα κιμά
- 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 130 ml κρασί γλυκό ή κονιάκ
- 2 ντομάτες ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 κ.σ. βασιλικό ξερό
- 1 ξύλο κανέλας
- 1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την κρέμα γιαουρτιού
- 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
- 3 αυγά, καλά χτυπημένα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
- πιπέρι
Blend των ποικιλιών Grenache και Syrah από την Κοιλάδα του Ροδανού, με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων, βιολέτας, πράσινου πιπεριού και γλυκόριζας. Η πρότασή μας: Cotes du Rhone Nature - Famille Perrin
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τον ελαφρύ μουσακά με ψητές μελιτζάνες και κρέμα γιαουρτιού, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στον αέρα και στρώνουμε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις κόβουμε σε χοντρές φέτες, πάχους 1 εκ. και τις αραδιάζουμε στα ταψιά, τη μια δίπλα στην άλλη.
- Αλατίζουμε, τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τα τελευταία 10 λεπτά αλλάζουμε θέση στα ταψιά.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα του κιμά. Σε πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας με αυγοδάρτη κάθε τόσο, μέχρι να χωρίσει καλά και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
- Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμη, να στεγνώσει εντελώς ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό, τον βασιλικό, την κανέλα και επιπλέον αλατοπίπερο.
- Αφήνουμε τον κιμά να σιγοβράσει μέχρι στεγνώσει από τα υγρά του και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύουμε μέσα τον μαϊντανό και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Σε βαθύ ταψί διαστάσεων 26x35εκ. κάνουμε ένα πρώτο στρώμα με ψητές μελιτζάνες, φροντίζοντας να μην αφήσουμε κανένα κενό στον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε από πάνω τον κιμά σε ομοιόμορφη στρώση και σκεπάζουμε με δεύτερη στρώση από μελιτζάνες.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα χτυπημένα αυγά, το ελαιόλαδο, το περισσότερο τριμμένο τυρί, πιπέρι και αδειάζουμε το μείγμα πάνω από τις μελιτζάνες.
- Ισιώνουμε με σπάτουλα να πάει παντού, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε τον μουσακά στον φούρνο, στους 190°C για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα η επιφάνειά του.
- Σερβίρουμε τον μουσακά χλιαρό, κόβοντας σε κομμάτια.
Αντί για δεύτερη στρώση από μελιτζάνες, μπορούμε στη θέση τους να κάνουμε μια στρώση από λαζάνια πλατιά. Έτσι το φαγητό μας θα θυμίζει μουσακά και παστίτσιο μαζί.
Ιωάννα Σταμούλου