
Πληθωρικός μουσακάς με πατάτα στη βάση και στρώσεις από μελιτζάνα και κολοκύθι.
Υλικά
Για τον κιμά:
- 2 - 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 650 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (από κιλότο ή σπάλα)
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 170 ml κρασί κόκκινο ξηρό
- 600γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες και πολτοποιημένες στο μπλέντερ ή κονσερβοποιημένες ψιλοκομμένες ντομάτες (με τους χυμούς τους)
- 1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1½ κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- μία πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τα λαχανικά:
- 2 - 3 μελιτζάνες μεσαίες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες 1 εκ.
- 3 πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες κατά μήκος σε φέτες 1 εκ.
- 3 κολοκυθάκια μεγάλα, κομμένα κατά μήκος σε φέτες 1 εκ.
- ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη μπεσαμέλ:
- 1½ λίτρο γάλα πλήρες
- 150 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μία πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
- 200 γρ. κεφαλοτύρι ή πεκορίνο τριμμένο
Ερυθρό κρασί! Ένα Ξινόμαυρο από την Νάουσα με φρουτώδη χαρακτήρα, φυτικότητα και υψηλή οξύτητα!
Νάουσα - Οινοποιείο Μαρκοβίτη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
Ξεκινάμε με την παρασκευή του κιμά & των λαχανικών
- Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο, φαρδύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, για περίπου 5-7 λεπτά, σπάζοντάς τον καθώς ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, την κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του και στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί.
- Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας και λίγη ζάχαρη αν οι ντομάτες δεν είναι γλυκές. Αν δεν φαίνεται αρκετά ζουμερό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και τον μαϊντανό, διορθώνουμε το αλατοπίπερο αν χρειάζεται και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφαιρούμε την κανέλα και τη δάφνη.
- Στο μεταξύ προετοιμάζουμε τα λαχανικά: Μουλιάζουμε τις φέτες μελιτζάνας σε χλιαρό αλατισμένο νερό για 15-30 λεπτά, για να μειωθεί η πικρίλα της μελιτζάνας και να αποφύγουμε την απορρόφηση περισσότερου λαδιού. Τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ρίχνουμε αρκετό λάδι για να καλύψουμε τη βάση. Αλατίζουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια και τα τηγανίζουμε σε δόσεις, γυρίζοντάς τα για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και να μαλακώσουν. Δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν πλήρως, καθώς θα ψηθούν περισσότερο στο φούρνο. Αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα και μεταφέρουμε σε δίσκο στρωμένο με χαρτί κουζίνας, για να απορροφήσει το επιπλέον λάδι.
Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα.
- Σε δεύτερη, μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό ρου. Ρίχνουμε σταδιακά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να τελειώσει και να πήξει η σάλτσα. Θέλουμε μία μπεσαμέλ μέτρια παχύρρευστη, όχι πολύ ρευστή και σίγουρα όχι πολύ πηχτή.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ολοκληρώνουμε τη συνταγή
- Παίρνουμε 5-6 κ.σ. από την μπεσαμέλ και τις ανακατεύουμε με τη σάλτσα κιμά, για να γίνει πλούσια και ζουμερή. Ανακατεύουμε 3 κ.σ. από το τριμμένο τυρί στην υπόλοιπη μπεσαμέλ.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Σε ένα μεγάλο, βαθύ ταψί (περίπου 30x35εκ. και βάθους 7εκ.) στρώνουμε πρώτα τις πατάτες. Από πάνω, στρώνουμε τα κολοκυθάκια και πασπαλίζουμε με 2 κ.σ. τυρί τριμμένο. Απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά και στη συνέχεια, στρώνουμε τις μελιτζάνες. Ρίχνουμε λίγη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μπεσαμέλ, την απλώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Ψήνουμε τον μουσακά στη χαμηλή σχάρα του φούρνου για 40-50' ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε τον μουσακά να κρυώσει και να δέσει για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν σερβίρουμε.