Υλικά
- 250 γρ. κριθαράκι
- 250 γρ. μανιτάρια (λευκά, πορτομπέλο, άγρια ή ανάμεικτα), σε φέτες
- 100 γρ. σπανάκι φρέσκο καθαρισμένο και χοντροκομμένο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200 ml κρασί λευκό
- 500-700 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
- 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
- αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.γ. βούτυρο ή λίγο ελαιόλαδο στο τελείωμα (προαιρετικά)
Βιδιανό με σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών, νύξεις βοτανικότητας και διακριτικά αρώματα δρυός. Η πρόταση του WSPC: Vidiano Heritage 2909/22 Klados Winery
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κριθαρότο μανιταριών με σπανάκι, πρώτα στεγνώνουμε καλά το σπανάκι.
- Ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το κριθαράκι.
- Αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει ελαφρώς. Μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το βούτυρο. Σοτάρουμε τα μανιτάρια με λίγο αλατοπίπερο και θυμάρι, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε ένα λεπτό να εξατμιστεί. Αφαιρούμε το θυμάρι και προσθέτουμε το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό, ενώ ανακατεύουμε. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνει το κριθαράκι.
- Στα τελευταία 2 λεπτά, ρίχνουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε απαλά, ίσα-ίσα μέχρι να μαραθεί.
- Σβήνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε μέσα την παρμεζάνα, αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι ή πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε αμέσως με επιπλέον παρμεζάνα, αν θέλουμε, και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια συνταγή και για ριζότο αντικαθιστώντας το κριθαράκι με ρύζι αρμπόριο, carnaroli ή καρολίνα, προσαρμόζοντας το χρόνο μαγειρέματος και την ποσότητα του ζωμού ανάλογα με τις ανάγκες του ρυζιού.
- Για μεγαλύτερη ευκολία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρά φύλλα σπανακιού συσκευασμένα.
- Άγρια μανιτάρια βρίσκουμε πλέον πιο εύκολα στην αγορά σε ψαγμένα μανάβικα και σε κάποια σούπερ μάρκετ.