Υλικά
- 20-25 γαρίδες μέτριες
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, το ½ σε χοντρές φέτες και το υπόλοιπο τριμμένο στον τρίφτη
- 1 καρότο μικρό σε φέτες
- 1 κοτσάνι σέλερι σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
- 75 ml ελαιόλαδο
- 500 γρ. κριθαράκι μέτριο
- 150 ml κρασί λευκό, ξηρό
- 1 ντομάτα ξυσμένη στον τρίφτη ή 6-7 ντοματίνια, ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι βασιλικό ή μαϊντανό, αναλόγως τις προτιμήσεις
- 1 κ.σ. βούτυρο (προαιρετικά)
- 100 γρ. φέτα τρίμμα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Λευκό Ασύρτικο και Αηδάνι με αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, λευκόσαρκου ροδάκινου, λευκών λουλουδιών και νότες ορυκτότητας. Η πρότασου του WSPC: Σαντορίνη Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κριθαρότο με γαρίδες σε ένα σκεύος, πρώτα καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και το κεφάλι αφήνοντας μόνο την ουρά. Κρατάμε τα κελύφη και τα κεφάλια σε μια λεκανίτσα και αφαιρούμε από τις γαρίδες το εντεράκι της πλάτης τους. Τις φυλάμε ξεχωριστά.
- Σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα τις φέτες από το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα ώστε να αφήσουν όλη τη γεύση τους στο λάδι.
- Προσθέτουμε 1 lt νερό ζεστό και βράζουμε για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Σουρώνουμε πιέζοντας καλά με την ανάποδη ενός κουταλιού και κρατάμε τον ζωμό στην άκρη.
- Στεγνώνουμε την κατσαρόλα μας με χαρτί κουζίνας, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Προσθέτουμε και το κριθαράκι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να γυαλίσει όλο.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τότε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι καυτό ζωμό γαρίδας και συνεχίζουμε το μαγείρεμα προσθέτοντας σταδιακά όσο ζωμό ακόμα χρειαστεί μέχρι να τον πιει σχεδόν όλο και να μαγειρευτεί, αλλά να κρατάει λίγο στο δόντι.
- Ρίχνουμε τότε τις γαρίδες και λίγο ακόμη ζωμό. Ανακατεύουμε και βράζουμε για 3 λεπτά περίπου, μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες. Στο τέλος αν θέλουμε και δεν νηστεύουμε ανακατεύουμε το βούτυρο και τη φέτα. Τελευταίο προσθέτουμε το μαϊντανό ή το βασιλικό.
- Σερβίρουμε το φαγητό σε πιάτα όσο ακόμη είναι ζουμερό και ζεστό με φυλλαράκια μαϊντανού ή βασιλικού.