
Μια καλή ιδέα είναι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα σόγιας από το προηγούμενο βράδυ και να βάλουμε το κρέας στη μαρινάδα. Άλλη μια ευκολία αυτής της συνταγής είναι ότι χρησιμοποιούμε την ίδια σάλτσα και για να μαρινάρουμε το κρέας αλλά και για προσθέσουμε στο πιάτο μας, αφού σερβίρουμε. Ακόμα, η σάλτσα μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία εβδομάδα.
Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι θα πρέπει να τελειώσετε το πιάτο, τη στιγμή που θα σερβίρουμε. Αν τα noodles έχουν κρυώσει, μπορούμε να τα ζεστάνουμε ελαφρά, ρίχνοντας τους λίγο ζεστό νερό, αφού τα βάλουμε σε ένα σουρωτήρι.
- 250 γρ. noodles αυγού
- 300 γρ. μπριζόλα μοσχαρίσια (χωρίς κόκκαλο)
- 100 γρ. καρότο κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 100 γρ. κολοκυθάκι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 30 γρ. κρεμμυδάκι φρέσκο κομμένο σε λεπτές ροδέλες
Για τη σάλτσα σόγιας
- 25 γρ. τζίντζερ (καθαρισμένο)
- 1 κ.σ. κόκκους από πιπέρι μαύρο
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 5 κ.σ. ηλιέλαιο
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κούπα σως σόγιας
- 3 κ.σ. ξύδι λευκό
- χυμό από 1 λάιμ
- 1/2 κ.σ. πιπεριές μικρές, καυτερές, κόκκινες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες (προαιρετικά)
Για το τελείωμα του πιάτου
- 4 κ.σ. κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 3 κ.σ. κάσιους
- 2 κ.σ. σουσάμι μαύρο (προαιρετικά)
Λιάτικο με αρώματα μαρμελάδας βύσσινου και μούρων, γλυκόριζας, νότες βοτάνων και διακριτική παρουσία βαρελιού. Η πρόταση του WSPC: Liatiko Aggelis Lyrarakis Wines
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα σόγιας
- Για τα noodles με μοσχάρι, πρώτα σε ένα γουδί βάζουμε το τζίντζερ, το πιπέρι και το σκόρδο και τα σπάμε.
- Σε ένα βάζο με καπάκι ρίχνουμε το ηλιέλαιο, το μέλι, τη σόγια, το ξύδι και το λάιμ. Προσθέτουμε το μείγμα με το τζίντζερ και τις καυτερές πιπεριές και κλείνουμε με το καπάκι. Κουνάμε δυνατά το βάζο για να ενώσουμε τα υλικά. Με τη μισή ποσότητα θα μαρινάρουμε το κρέας και την υπόλοιπη θα τη χρησιμοποιήσουμε στο τελείωμα του πιάτου.
Μαρινάρουμε το κρέας
- Βάζουμε το κρέας σε ένα μπολ και ρίχνουμε πάνω του τη μισή από τη σάλτσα που ετοιμάσαμε. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, μπορεί να μείνει και όλο το βράδυ. Επίσης, στο ψυγείο κρατάμε και την υπόλοιπη σάλτσα.
Βράζουμε τα noodles και ετοιμάζουμε το κρέας και τα λαχανικά μας
- Μόλις ολοκληρωθεί το μαρινάρισμα βράζουμε τα noodles σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα σουρώνουμε.
- Παράλληλα κόβουμε τα λαχανικά και τα κρατάμε στην άκρη.
- Βάζουμε σε δυνατή φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, να κάψει καλά και τοποθετούμε το κρέας, μέχρι να πάρει ένα ωραίο σκούρο χρώμα, για περίπου 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά. Ο χρόνος σοταρίσματος του κρέατος εξαρτάται από το πόσο ψημένο το θέλουμε. Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε μία ξύλινη επιφάνεια κοπής.
- Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και σε μέτρια φωτιά τα σοτάρουμε ελαφρά για ένα λεπτό.
- Μόλις είναι έτοιμα και τα λαχανικά μας, κόβουμε το κρέας που έχουμε στην επιφάνεια κοπής σε κομμάτια.
Ολοκληρώνουμε το πιάτο
- Μοιράζουμε τα noodles σε βαθιά μπολάκια, προσθέτουμε τα λαχανικά και το κρέας και περιχύνουμε με τη σάλτσα σόγιας. Γαρνίρουμε το πιάτο με φρέσκα φύλλα κόλιανδρου, σπασμένα κάσιους και μαύρο σουσάμι.