
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για όσους αγαπούν τα φρέσκα λαχανικά. Ποτέ άλλοτε μέσα στη χρονιά δεν θα βρεις τόσο μεγάλη ποικιλία, αλλά και τόσο ωραία αρώματα και γεύσεις. Ίσως γι αυτό και τα φαγητά που φτιάχνουμε το καλοκαίρι να είναι και λίγο πιο νόστιμα.
Ανάμεσα σε όλα αυτά τα φρέσκα, ξεχωρίζουμε τη «βασίλισσα» μελιτζάνα, που πρωταγωνιστεί σε πολλές καλοκαιρινές συνταγές. Τι να πρωτοπούμε και τι να πρωτοφτιάξουμε; Τον κλασικό μουσακά που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο; Τα πληθωρικά παπουτσάκια με κιμά και μπεσαμέλ; Τα χορτοφαγικά μπριάμ, ιμάμ και γιαχνί ή την απολαυστικότατη μελιτζανοσαλάτα με τη χαρακτηριστική καπνιστή γεύση;
Εδώ σου έχουμε 16 συνταγές για μελιτζάνα - ελληνικές αλλά και από τις κουζίνες του κόσμου - που αξίζει να δοκιμάσεις. Μαζί και μερικά χρήσιμα tips για την προετοιμασία και το ψήσιμό τους.
Πρέπει πάντα να ξεπικρίζουμε τις μελιτζάνες;
Συνήθως οι μελιτζάνες που βρίσκουμε στην αγορά αυτή την εποχή δεν χρειάζονται ξεπίκρισμα. Αν ωστόσο φοβάσαι για το αποτέλεσμα, μπορείς να τις ξεπικρίσεις. Άλλωστε η διαδικασία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη γεύση τους, απλά θα χρειαστεί να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο.
Για να ξεπικρίσεις τις μελιτζάνες τις κόβεις σύμφωνα με τον τρόπο που ζητάει η συνταγή, τις βάζεις σε σουρωτήρι, τις πασπαλίζεις με χοντρό αλάτι και τις αφήνεις μέσα στον νεροχύτη ή σε μεγάλο μπολ για τουλάχιστον 30 λεπτά, για να βγάλουν τα υγρά τους.
Στη συνέχεια ξεπλένεις με άφθονο νερό, τις σκουπίζεις με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και προχωράς με τα βήματα μαγειρέματος της συνταγής.
Extra tips για το ψήσιμο της μελιτζάνας
* Η μελιτζάνα αγαπάει το λάδι, γι αυτό και όταν τις τηγανίζουμε φροντίζουμε να βάζουμε τις φέτες λίγες - λίγες στο τηγάνι για να μην ρουφήξουν πολύ λάδι. Μόλις τις βγάλουμε από το τηγάνι, τις ακουμπάμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν από το λάδι.
* Αν θέλουμε πιο ελαφρύ αποτέλεσμα μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο – ακόμη και αν θέλουμε να φτιάξουμε μουσακά. Κόβουμε και πάλι τις μελιτζάνες σε φέτες, αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο στους 200°C, στον αέρα, για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά οι μελιτζάνες.


Μακαρόνια με μελιτζάνα και φέτα σε στυλ alla Norma

Μελιτζανοσαλάτα κλασική

Ρολά μελιτζάνας με φέτα και σάλτσα ντομάτας

Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί
Ντελαγκρατσιανό Σύρου ή αλλιώς μελιτζάνες με πατάτες και μπεσαμέλ στο φούρνο

Μελιτζάνες γιαχνί

Μαροκινή μελιτζανοσαλάτα zaalouk
Μουσακάς, η κλασική συνταγή με ένα ενδιαφέρον τουίστ

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Αρωματικό μπριάμ με μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες

Μελωμένο μοσχαράκι με μελιτζάνες

Μελιτζανόπιτα με κεφαλογραβιέρα και κασέρι

Ελαφρύς μουσακάς με ψητές μελιτζάνες και κρέμα γιαουρτιού

Μελιτζάνες παρμεζάνα
