Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα αγαπημένο, παραδοσιακό πιάτο με οθωμανικές ρίζες και σημαίνει «ο ιμάμης λιποθύμησε». Ο μύθος λέει πως μια μέρα ο ιμάμης δοκίμασε τις μελιτζάνες που μαγείρεψε η σύζυγός του και λιποθύμησε - είτε λόγω της πρωτόγνωρης νοστιμιάς τους, είτε μόλις πληροφορήθηκε την ποσότητα του ελαιόλαδου που χρειάστηκε για να τις μαγειρέψει...

Υλικά
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες 
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 800 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες (ή συσκευασίας) 
  • 130 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο 

Blend Μονεμβασιάς και Μανδηλαριάς με αρώματα φραγκοστάφυλου, φράουλας, κερασιού και τομάτας, πλούσια υφή και τραγανή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Seiradi Rose Paros Farming Community

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, πρώτα κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση και κρατάμε τα κοτσάνια στη θέση τους. 
  2. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τη σάρκα τους εσωτερικά. Αν θέλουμε να δείχνουν ριγέ οι μελιτζάνες μας, τις καθαρίζουμε μερικώς, αφαιρώντας με piler εναλλάξ λωρίδες από τη φλούδα τους. 
  3. Τις βάζουμε σε μπολ με χλιαρό αλατόνερο και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
  4. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. 
  5. Στο μεταξύ τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά. 
  6. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και το μπούκοβο, αν χρησιμοποιήσουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. 
  7. Τοποθετούμε τις προψημένες μελιτζάνες σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί που θα τις χωράει ακριβώς. Με ένα κουτάλι ή πιρούνι πιέζουμε εσωτερικά τη σάρκα της κάθε μιας εκεί που τις χαράξαμε ώστε να δημιουργήσουμε εσοχές.
  8. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα κρεμμυδιών στις εσοχές που δημιουργήσαμε και περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  9. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 30-40 λεπτά ακόμη, μέχρι να να μελώσει η σάλτσα του.
  10. Μπορούμε να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένες με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  11. Συνοδεύονται υπέροχα με φρέσκο ψωμί και φέτα.
  • Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα των κρεμμυδιών 2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη) για έξτρα γλυκύτητα και τραγανότητα.
  • Εναλλακτικά, τα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος μπορούμε να πασπαλίσουμε το φαγητό με τριμμένη φέτα και να την αφήσουμε να ροδίσει ελαφρώς