
Το ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα αγαπημένο, παραδοσιακό πιάτο με οθωμανικές ρίζες και σημαίνει «ο ιμάμης λιποθύμησε». Ο μύθος λέει πως μια μέρα ο ιμάμης δοκίμασε τις μελιτζάνες που μαγείρεψε η σύζυγός του και λιποθύμησε - είτε λόγω της πρωτόγνωρης νοστιμιάς τους, είτε μόλις πληροφορήθηκε την ποσότητα του ελαιόλαδου που χρειάστηκε για να τις μαγειρέψει...
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες
- 4 κρεμμύδια μεγάλα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 800 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες (ή συσκευασίας)
- 130 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (ίσως και λίγο παραπάνω)
- 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
- 1 φύλλο δάφνης
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- ½ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
Blend Μονεμβασιάς και Μανδηλαριάς με αρώματα φραγκοστάφυλου, φράουλας, κερασιού και τομάτας, πλούσια υφή και τραγανή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Seiradi Rose Paros Farming Community
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τις μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί, πρώτα κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση και κρατάμε τα κοτσάνια στη θέση τους.
- Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε τη σάρκα τους εσωτερικά. Αν θέλουμε να δείχνουν ριγέ οι μελιτζάνες μας, τις καθαρίζουμε μερικώς, αφαιρώντας με piler εναλλάξ λωρίδες από τη φλούδα τους.
- Τις βάζουμε σε μπολ με χλιαρό αλατόνερο και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεπικρίσουν. Στη συνέχεια, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τις ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν.
- Στο μεταξύ τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι και το μπούκοβο, αν χρησιμοποιήσουμε. Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε τις προψημένες μελιτζάνες σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί που θα τις χωράει ακριβώς. Με ένα κουτάλι ή πιρούνι πιέζουμε εσωτερικά τη σάρκα της κάθε μιας εκεί που τις χαράξαμε ώστε να δημιουργήσουμε εσοχές.
- Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τη σάλτσα κρεμμυδιών στις εσοχές που δημιουργήσαμε και περιχύνουμε το φαγητό με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180°C και ψήνουμε το φαγητό για περίπου 30-40 λεπτά ακόμη, μέχρι να να μελώσει η σάλτσα του.
- Μπορούμε να σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, πασπαλισμένες με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Συνοδεύονται υπέροχα με φρέσκο ψωμί και φέτα.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα των κρεμμυδιών 2 κ.σ. καβουρδισμένο κουκουνάρι και 2 κ.σ. σταφίδα κορινθιακή (μαύρη) για έξτρα γλυκύτητα και τραγανότητα.
- Εναλλακτικά, τα τελευταία 10 λεπτά ψησίματος μπορούμε να πασπαλίσουμε το φαγητό με τριμμένη φέτα και να την αφήσουμε να ροδίσει ελαφρώς