Υλικά
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες 
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • ¾ φλ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκευασία κονκασέ ή 2  ντομάτες μεγάλες, πολύ ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη
  • 1 κ.γ. κύμινο, κοπανισμένο
  • 1 κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο 
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τη μπεσαμέλ

  • 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
  • 2 κ.σ. γεμάτες βούτυρο αγελάδος
  • ½ λίτρο γάλα ζεστό
  • 1 αυγό
  • 1 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ερυθρό κρασί, Μαυροδάφνη (ξηρή), με αρώματα κερασιού, φράουλας και δαμάσκηνου, νότες τριαντάφυλλου και γλυκών μπαχαρικών. Η πρόταση του WSPC: Krasis Sant’ Or

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις μελιτζάνες παπουτσάκια, πρώτα κόβουμε τις μελιτζάνες εγκάρσια στη μέση και χαράζουμε μπακλαβαδωτά τη σάρκα τους. 
  2. Τις τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τις αλατίζουμε, τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τον κιμά: σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά  τον κιμά στο ελαιόλαδο, μαζί με το κύμινο και το μπαχάρι.
  4. Μόλις στεγνώσει, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
  5. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για μισή ώρα περίπου, μέχρι να μείνει ο κιμάς αρκετά στεγνός. Προσθέτουμε πιπέρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  6. Για τη μπεσαμέλ, σε αντικολλητικό κατσαρολάκι, δουλεύουμε το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι να γίνουν κρέμα και ρίχνουμε το γάλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με τον αυγοδάρτη μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  7. Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το αυγό και τα ¾ του τυριού, ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις.
  8. Μεταφέρουμε τις μελιτζάνες σε ταψί και τις τοποθετούμε τη μια πολύ κοντά στην άλλη. Σπρώχνουμε τη σάρκα τους προς τα τοιχώματα, κάνοντας χώρο και τον γεμίζουμε με τον κιμά. Παράλληλα προθερμαίνουμε τον φούρνο.
  9. Σκεπάζουμε κάθε μελιτζάνα με μερικές κουταλιές μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με το τυρί που έχει απομείνει.
  10. Ψήνουμε τα παπουτσάκια στους 180°C, για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ελαφρά η κρούστα τους.