
Υλικά
- 800 γρ. μελιτζάνες
- 3 κ.σ. ταχίνι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή πολύ τριμμένες
- 40 ml χυμός λεμόνι, περίπου 1 λεμόνι
- 2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1 ½ κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο επιλέον για το σερβίρισμα
- αλάτι, κατά βούληση
- καπνιστή πάπρικα ή σουμάκ, ψιλοκομμένος μαϊντανός, ρόδι, (προαιρετικά για το σερβίρισμα)
Λευκό Κρασί, Blend από Ασύρτικο, Trebbiano και Sauvignon Blanc, με αρώματα εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων, υψηλή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: 9 Λευκό Κτήμα Μουσών
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το μουταμπάλ, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο μας.
- Έπειτα πλένουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε καλά με πετσέτα ή χαρτί κουζίνας. Τις τρυπάμε ελαφρώς σε διάφορα σημεία με πιρούνι και τις τοποθετούμε ολόκληρες σε λαμαρίνα του φούρνου. Τις ψήνουμε στους 220°C για περίπου 30 - 40 λεπτά, ενώ τις γυρίζουμε στο μισό χρόνο του ψησίματος, μέχρι να μαυρίσει η φλούδα και να μαλακώσει τελείως η σάρκα τους.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και μετά τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε κατά μήκος σε λωρίδες και αφαιρούμε τα πολλά σπόρια, αν έχουν. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν για 15 λεπτά.
- Βάζουμε τις στραγγισμένες μελιτζάνα στο multi μαζί με το σκόρδο και τα πολτοποιούμε. Προσθέτουμε το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και λίγο ακόμα αλάτι, αν χρειάζεται. Τα πολτοποιούμε δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται διορθώνουμε το αλάτι ή το λεμόνι, ανάλογα με το γούστα μας.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε σκεύος με καπάκι ή καλύπτουμε με μεμβράνη, αν είναι ζεστό περιμένουμε πρώτα να κρυώσει λίγο. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν σερβίρουμε.
- Για να το σερβίρουμε, το αδειάζουμε σε μπολ, με ένα κουτάλι σχηματίζουμε εσοχές, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σουμάκ ή καπνιστή πάπρικα. Μπορούμε να συνοδεύσουμε με αραβική πίτα ή ψωμί, κομμένα λαχανικά, ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
- Διατηρείται στο ψυγείο για 4-5 ημέρες.
- Μπορούμε να προσθέσουμε από πάνω φρέσκο μαϊντανό ή σπόρους ροδιού.
- Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σάντουιτς ή wraps.