Με ρίζες που χάνονται ανάμεσα στη Σικελία, την Καλαβρία, αλλά και την Πάρμα, την πόλη της παρμεζάνας, αυτό το πιάτο είναι ένας συνδυασμός από τηγανισμένες ή ψητές φέτες μελιτζάνας, που καλύπτονται με πλούσια σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα και παρμεζάνα! Όλη η ουσία βρίσκεται στη βαθιά μεσογειακή του ταυτότητα, στην απολαυστική νοστιμιά του και την απλότητα των υλικών. 

Υλικά
  • 3-4 μελιτζάνες φλάσκες (περίπου 1 κιλό)
  • λίγο ελαιόλαδο για τηγάνισμα ή άλειμμα
  • 250 γρ μοτσαρέλα φρέσκια σουρωμένη και κομμένη σε φετούλες
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 700 ml ντομάτα τριμμένη ή passata
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 8-10 φύλλα βασιλικού φρέσκου ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τις μελιτζάνες παρμεζάνα, κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε λεπτές φέτες.
  2. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε να ιδρώσουν σε σουρωτήρι για 30-40 λεπτά ώστε να χάσουν την πικράδα τους.
  3. Ύστερα τις ξεπλένουμε, τις σκουπίζουμε καλά και, ανάλογα με το πόσο ελαφρύ πιάτο θέλουμε, επιλέγουμε πώς θα τις ψήσουμε.

Αν τις τηγανίσουμε 

  1. Τηγανίζουμε τις φέτες σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 2–3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν.

Αν τις ψήσουμε στον φούρνο

  1. Αλείφουμε τις μελιτζάνες με λίγο ελαιόλαδο και τις βάζουμε τη μια δίπλα στην άλλη σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε στους 200°C για περίπου 20–25 λεπτά, γυρίζοντας στα μισά του χρόνου για να ψηθούν ομοιόμορφα.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας

  1. Τοποθετούμε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή μια μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και  σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  3. Προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη, ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τριμμένη ντομάτα ή passata.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται προσθέτουμε τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει, για περίπου 20 λεπτά.
  5. Μόλις είναι έτοιμη, βγάζουμε τη δάφνη και ανακατεύουμε μέσα το βασιλικό και τη ρίγανη.

Ψήνουμε το φαγητό μας

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  2. Στήνουμε το φαγητό σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων περίπου 20×30 εκ.
  3. Απλώνουμε λίγη σάλτσα στον πάτο του σκεύους, τοποθετούμε την πρώτη στρώση από μελιτζάνες, τοποθετώντας τη μια φέτα να ακουμπάει ελαφρώς πάνω στην άλλη.
  4. Καλύπτουμε ξανά με σάλτσα και πασπαλίζουμε τριμμένη παρμεζάνα και φέτες μοτσαρέλας.
  5. Συνεχίζουμε τις στρώσεις με τον ίδιο τρόπο ώσπου να τελειώσουν τα υλικά, φροντίζοντας να κλείσουμε με τριμμένη παρμεζάνα για ωραία κρούστα.
  6. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
  7. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά, ώστε να σταθεροποιηθεί και να κόβεται ωραία.