Όσο οι ντομάτες είναι στην εποχή τους, φτιάχνουμε μαζί τους μια ωραία σάλτσα για τα λαζάνια. Χρησιμοποιούμε τις πιο ώριμες ντομάτες και είτε τις τρίβουμε στον τρίφτη είτε τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε σπόρια και αν θέλουμε εντελώς λείο αποτέλεσμα, πολτοποιούμε τη σάλτσα με ραβδομπλέντερ. 

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

Για τη σάλτσα: 1. Τρίβουμε τις ντομάτες και φυλάμε όλα τα ζουμιά τους.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

3. Σοτάρουμε το κρεμμύδι 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει.

Η σάλτσα μας θέλουμε να βγει ζουμερή και όχι πολύ δεμένη, για να δώσει υγρασία στα λαζάνια. Αν βγει πολύ πηχτή, μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο ζεστό νερό. 

Την αρωματίζουμε με δάφνη, βασιλικό και μαντζουράνα. Προσέχουμε να μην την αλατίσουμε πολύ γιατί στα λαζάνια χρησιμοποιούμε αλμυρά τυριά και πρέπει να ισορροπήσουν οι γεύσεις.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

4. Ρίχνουμε με τις ντομάτες στο τηγάνι.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

5. Προσθέτουμε τη μαντζουράνα και τον βασιλικό.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

6. Όταν είναι έτοιμη η σάλτσα αφαιρούμε τη δάφνη και τον βασιλικό.

Οι μελιτζάνες θέλουν ειδική μεταχείριση για να βγει το πιάτο ωραίο. Αφού τις κόψουμε, τις αλατίζουμε για να ιδρώσουν και στη συνέχεια τις σκουπίζουμε καλά.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

Για τις μελιτζάνες: 1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, κατά μήκος.

Το αλάτι τραβάει λίγη από την υγρασία της μελιτζάνας, οπότε ψήνεται πιο γρήγορα και δεν λασπώνει, ούτε τραβάει πολύ λάδι, ενώ «σβήνει» τυχόν ελαφριά πικράδα (κυρίως στις πιο σκούρες ποικιλίες). Αν έχουμε ρίξει παραπάνω αλάτι στις μελιτζάνες, μπορούμε να τις ξεπλύνουμε πολύ γρήγορα και να τις σκουπίσουμε αμέσως.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

2. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

3. Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.

Τις ψήνουμε πρώτα για λίγο στον φούρνο, για να βγάλουν τη γλύκα τους και να μαλακώσουν σωστά. Έτσι, οι στρώσεις παραμένουν ανάλαφρες και με ωραία υφή. Εναλλακτικά, μπορούμε και να τις τηγανίσουμε μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς. 

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

4. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στον φούρνο.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

Για τα λαζάνια: 1. Λιώνουμε με πιρούνι το ανθότυρο με τη φέτα και τα ανακατεύουμε.

 Συνδυάζουμε διάφορα τυριά για ισορροπία: ανθότυρο, φέτα, κασέρι και ένα ελαφρύ κεφαλοτύρι. Αποφεύγουμε πολύ πικάντικο κεφαλοτύρι, κασέρι ή φέτα, για να μη βγει πολύ αλμυρό το φαγητό. 

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

2. Τρίβουμε το κασέρι και το κεφαλοτύρι.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

3. Στον πάτο του ταψιού βάζουμε λίγο λάδι.

Φύλλα από λαζάνια βρίσκουμε εύκολα σε σούπερ μάρκετ, στα ράφια των ζυμαρικών. Το πολύ ωραίο με αυτά είναι ότι δεν χρειάζονται βράσιμο. Τα βάζουμε κατευθείαν στο σκεύος και ψήνονται πανεύκολα στον φούρνο με τα υπόλοιπα υλικά. 

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

4. Τοποθετούμε την πρώτη στρώση λαζάνια.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

5. Απλώνουμε από πάνω λίγη σάλτσα.

Για να ψηθούν σωστά όμως, πρέπει να φροντίσουμε η σάλτσα μας να βγει ζουμερή αλλά και να τα καλύψουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο για το μεγαλύτερο μέρος του ψησίματος.

Ακολουθούμε τις οδηγίες για τις στρώσεις στο πυρίμαχο σκεύος, έτσι ώστε να κολλήσουν ωραία τα υλικά και οι γεύσεις μεταξύ τους.

 

 

Αφού τα λαζάνια βγουν από το φούρνο, τα αφήνουμε να σταθούν 10-15 λεπτά ώστε να κόβονται όμορφα.

Λαζάνια με μελιτζάνα, σάλτσα φρέσκιας ντομάτας και ελληνικά τυριά

Τέλος, αφήνουμε τα λαζάνια να σταθούν για λίγο πριν τα κόψουμε.
Υλικά
  • 12-14 φύλλα λαζάνια
  • 2-3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 250 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα γλυκιά
  • 150 γρ. φέτα
  • 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, για την επιφάνεια
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη ή βασιλικό
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 1 κιλό ντομάτες, ώριμες
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 φύλλα δάφνης
  • 1 ½ κ.γ. πελτέ ντομάτας
  • 100 ml νερό ζεστό, ίσως χρειαστεί και παραπάνω
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κ.γ. μαντζουράνα
  • ½ κ.γ. ζάχαρη (προαιρετικά, αν οι ντομάτες είναι πολύ όξινες)
  • 1-2 κλωναράκια βασιλικό φρέσκο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Φτιάχνουμε τη σάλτσα

  1. Για τα λαζάνια με μελιτζάνες, σάλτσα ντομάτας και ελληνικά τυριά τρίβουμε τις ντομάτες και φυλάμε όλα τα ζουμιά τους.
  2. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  3. Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά, να μαλακώσει.
  4. Προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, ανακατεύουμε για μισό λεπτό και συνεχίζουμε με τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τη ζάχαρη, αν θέλουμε.
  5. Προσθέτουμε τη μαντζουράνα και τον βασιλικό.
  6. Σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένο καπάκι για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα αλλά να παραμένει αρκετά ζουμερή. Τέλος, αφαιρούμε τη δάφνη και τον βασιλικό και αφήνουμε τη σάλτσα στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τις μελιτζάνες

  1. Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες, κατά μήκος.
  2. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε 15 λεπτά να ιδρώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  4. Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
  5. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Συνθέτουμε τα λαζάνια

  1. Λιώνουμε με πιρούνι το ανθότυρο με τη φέτα και τα ανακατεύουμε.
  2. Τρίβουμε το κασέρι και το κεφαλοτύρι και τα κρατάμε ξεχωριστά για τις στρώσεις.
  3. Στον πάτο του ταψιού βάζουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε την πρώτη στρώση λαζάνια.
  4. Από πάνω απλώνουμε σάλτσα, μετά μια στρώση μελιτζάνες, μετά το μισό μείγμα από το ανθότυρο με φέτα, μετά κασέρι και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  5. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους180°C, για 30-35 λεπτά.
  6. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του φαγητού.
  7. Αφήνουμε τα λαζάνια να σταθούν για 10 λεπτά πριν τα κόψουμε και σερβίρουμε.