
Αν λαχταράς τη γεύση μιας πίτσας αλλά αναζητάς κάτι πιο ελαφρύ και θρεπτικό, τα πιτσάκια μελιτζάνας είναι η τέλεια εναλλακτική. Με βάση τη φετούλα της μελιτζάνας, που ψήνεται μέχρι να γίνει τρυφερή και μεστή, και επικάλυψη από σάλτσα ντομάτας, λιωμένο τυρί και τα αγαπημένα σου υλικά, μεταμορφώνονται σε μικρές γευστικές «πίτσες» χωρίς τύψεις.
Ιδανικά για ορεκτικό, ελαφρύ γεύμα ή ακόμα και ως μέρος ενός τραπεζιού γεμάτο μεζέδες, τα πιτσάκια μελιτζάνας συνδυάζουν τη μεσογειακή απλότητα με τη δημιουργική απόλαυση.
Και το καλύτερο; Είναι πανεύκολα στην παρασκευή, χωρίς ζύμες και περιττές θερμίδες. Επιπλέον, 1 μελιτζάνα των 300 γρ. περιέχει 75 θερμίδες και 7,5 γρ. φυτικών ινών. Μάλιστα το 95% αυτής είναι νερό.
Πιτσάκια μελιτζάνας
Θρεπτική αξία ανά 3 πιτσάκια μελιτζάνας:
Ενέργεια: 150 kcal
Υδατάνθρακες: 15 γρ.
Πρωτεΐνη: 9 γρ.
Λιπαρά: 8 γρ.
Φυτικές Ίνες: 2.8 γρ.
Υλικά
- 2 μελιτζάνες
- 100 γρ. σάλτσα ντομάτας
- 80 γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών, τριμμένο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- βασιλικό φρέσκο για γαρνίρισμα
Διαδικασία
- Για τις μελιτζάνες πιτσάκια κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
- Τρίβουμε καλά τα κομμάτια μεταξύ τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας στις φέτες μελιτζάνας και ρίχνουμε τυρί χαμηλών λιπαρών της αρεσκείας μας. Προαιρετικά γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού.
- Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.
Με τι κρασί να συνοδεύσεις τα πιτσάκια μελιτζάνας
Ερυθρό, Νεγκόσκα από τη Γουμένισσα με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων, γαρίφαλου και κανέλας. Η πρόταση του WSPC: Negoska Carbonic Κτήμα Χατζηβαρύτη