
Υλικά
- 1.200 γρ. χτένι μοσχαρίσιο, κομμένο σε μεγάλες μπουκιές
- 1.800 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μεγάλους κύβους
- ⅓ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια μέτρια
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 900 γρ. ντομάτες ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη ή 2 κονσέρβες ντοματάκια κονκασέ
- 1 κ.σ. πετιμέζι ή μέλι
- μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Τσαπουρνάκος με αρώματα βύσσινου και κερασιού, γλυκών μπαχαρικών, βιολέτας και κέδρου. Η πρόταση του WSPC: Τσαπουρνάκος Αμπελώνες Καμκούτη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το μοσχαράκι με μελιτζάνες πρώτα βάζουμε το μοσχάρι στη χύτρα μαζί με ένα κρεμμύδι κομμένο στη μέση κι ένα φύλλο δάφνης.
- Προσθέτουμε νερό να το σκεπάζει καλά και να το ξεπερνά 2 δάχτυλα, αλατίζουμε και ασφαλίζουμε τη χύτρα με το καπάκι της. Βράζουμε υπό πίεση για 1 ώρα και 15 λεπτά.
- Στο μεταξύ προετοιμάζουμε τις μελιτζάνες: προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220°C. Πλένουμε, στεγνώνουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες σε πολύ μεγάλους κύβους.
- Τις αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, αλατίζουμε και ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πάρουν χρώμα οι άκρες τους. Τις αφήνουμε στην άκρη.
- Κατεβάζουμε το κρέας από τη φωτιά και το σουρώνουμε. Κρατάμε το ζωμό σε μπολ και στο σουρωτήρι το κρέας και το κρεμμύδι.
- Βάζουμε στη φωτιά μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα να ζεσταθεί. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το δεύτερο κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σοτάρουμε να μαλακώσει λίγο. Ύστερα ρίχνουμε το σκόρδο και το γυρίζουμε μερικές φορές να μυρίσει. Προσθέτουμε το μοσχαράκι και το φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε την ξυσμένη ντομάτα ή το κονκασέ, το βρασμένο κρεμμύδι λιωμένο με πιρούνι, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το πετιμέζι ή το μέλι και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση.
- Τοποθετούμε ανάμεσα από τα κομμάτια του κρέατος τις μελιτζάνες, προσθέτουμε το ζωμό που έχουμε κρατήσει, όσο χρειαστεί μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει η σάλτσα παντού.
- Αφού πάρει μια βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει η σάλτσα του. Θα χρειαστεί μια ώρα περίπου μέχρι να γίνει λουκούμι!
- Στο τέλος απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα του φαγητού 2-3 ξερά δαμάσκηνα ψιλοκομμένα. Επίσης, αντί για μοσχαράκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπούτι ή χεράκι από αρνάκι.