Υλικά
  • 2 κότσια χοιρινά (περίπου 1,5 κιλό συνολικά)
  • 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά φρέσκια καυτερή, ψιλοκομμένη
  •  3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 500 ml μπίρα μαύρη
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 1 κ.γ. θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)
  • 1 κ.γ. δενδρολίβανο φρέσκο (μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα)
  • 5-6 φύλλα βασιλικού φρέσκου, ψιλοκομμένα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Ξινόμαυρο με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, λιαστής ντομάτας και νότες βοτανικότητας. Η πρόταση του WSPC: Γη και Ουρανός Thymiopoulos Vineyards

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το χοιρινό κότσι, πρώτα ανακατεύουμε σε ένα μπολ τη μουστάρδα με το μέλι, το μηλόξιδο, το ελαιόλαδο, την πάπρικα, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τον φρέσκο βασιλικό, την καυτερή πιπεριά, αλάτι και πιπέρι.
  2. Αλείφουμε καλά τα κότσια με το μείγμα και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες (ή όλη νύχτα).
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C (στις αντιστάσεις).
  4. Σε μια γάστρα ή βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κότσια από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα (5-7 λεπτά).
  5. Τα αφαιρούμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο ίδιο σκεύος σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τις πιπεριές (κόκκινη, κίτρινη και καυτερή) και το σκόρδο, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Τοποθετούμε τα κότσια πάνω στα λαχανικά και περιχύνουμε με τη μαύρη μπύρα. Κλείνουμε τη γάστρα (αν χρησιμοποιούμε ταψί σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε για 3 ώρες, γυρίζοντας τα κότσια στα μισά του χρόνου.
  7. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C, βγάζουμε απ’ τον φούρνο, περιχύνουμε το κρέας με τα ζουμιά του, αφαιρούμε το καπάκι και αφήνουμε το κρέας να ροδίσει για 20-30 λεπτά.
  8. Σερβίρουμε με ξινολάχανο, όπως είναι το συνηθίζουν στη Βόρεια Ευρώπη.
  • Για πιο μαλακό και ζουμερό κότσι αν έχουμε χρόνο, το ψήνουμε στους 140°C για 5-6 ώρες. Το κρέας θα λιώνει στο στόμα.
  • Αν η σάλτσα είναι πολύ υδαρής, αφαιρούμε τα κότσια στο τέλος του μαγειρέματος, παίρνουμε τη σάλτσα και τη βράζουμε για 5-10 λεπτά σε δυνατή φωτιά να δέσει.