
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό (σπάλα ή μπούτι), κομμένο σε μερίδες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
- 1 κομμάτι ρίζα γκαλανγκάλ (περίπου 5 εκ.), κομμένο σε λεπτές φέτες ή 1 κ.σ. πάστα γκαλανγκάλ
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ντομάτα τριμμένη
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ξύλο κανέλας μικρό
- 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
- 1 κ.γ. μέλι
- 500 ml ζωμό λαχανικών
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο για το σερβίρισμα
Ερυθρό κρασί Λημνιό από τη Θράκη, με πολυπλοκότητα αρωμάτων κόκκινων και μαύρων φρούτων, νότες μπαχαρικών, δρυός και καπνού. Η πρόταση του WSPC: Λημνιό - Κτήμα Βουρβουκέλη
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το κοκκινιστό με χοιρινό και γκαλανγκάλ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το λάδι αρχίζει να καπνίζει, ρίχνουμε το χοιρινό σε δόσεις και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο και το αφήνουμε στην άκρη.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το γκαλανγκάλ. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και το σκόρδο και να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ και τη σάλτσα σόγιας και σοτάρουμε για 2 λεπτά ακόμα.
- Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το μέλι, το ξύλο κανέλας και τον ζωμό και φέρνουμε σε βρασμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, καλύπτουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου 2 ώρες, μέχρι το κρέας να είναι πολύ τρυφερό.
- Πριν σερβίρουμε, αφαιρούμε την κανέλα και τις φέτες γκαλανγκάλ (αν έχουμε χρησιμοποιήσει φρέσκο).
- Σερβίρουμε το κοκκινιστό σε πιάτα, συνοδεύοντας με ρύζι μπασμάτι ή ψητά λαχανικά.
Μπορούμε να πειραματιστούμε, προσθέτοντας λιγότερο γκαλανγκάλ ή αν το θέλουμε πιο καυτερό προσθέτουμε και 2 κ.γ. καυτερό μπούκοβο μαζί με το γκαλανγκάλ.