Αν μας φανούν πολλά, βάζουμε μερικά στην κατάψυξη. Τα υπόλοιπα θα φαγωθούν αμέσως φρέσκα ή φρυγανισμένα για πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή κολατσιό.
Υλικά
για 17-18 ψωμάκια
- 1 κιλό αλεύρι για ψωμί
- 35 γρ. μαγιά, νωπή
- 100 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 50 γρ. ζάχαρη
- 600 γρ. νερό, χλιαρό
- 20 γρ. αλάτι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα ψωμάκια τύπου Κάιζερ, πρώτα αραιώνουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι. Αφήνουμε το προζύμι να αφρίσει και να φουσκώσει.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι μέσα στον κάδο του μίξερ και προσαρμόζουμε τους γάντζους. Προσθέτουμε μέσα το προζύμι κι όλα τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής και ξεκινάμε να δουλεύουμε για 4 λεπτά σε αργή ταχύτητα στην αργή και άλλα 4 λεπτά στη γρήγορη.
- Βγάζουμε τη ζύμη από τον κάδο και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη λεκανίτσα. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Ύστερα την βγάζουμε πάνω σε ελαφρά αλευρωμένο πάγκο, της κάνουμε μερικά διπλώματα να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε κομμάτια 100 γρ. τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια και αραδιάζουμε σε δυο ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος. Αφήνουμε μεγάλη απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν και θα απλώσουν.
- Τα σκεπάζουμε απαλά με πετσέτα βαμβακερή και αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν για 30 λεπτά περίπου.
- Ύστερα τα πατάμε με το σφραγιδάκι ανεμόμυλο ή τα χαράζουμε με ξυράφι και τα αφήνουμε για 30 λεπτά ακόμη να ξαναφουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C.
- Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Αν θέλουμε όσο ψήνονται τα ψωμάκια βάζουμε στο φούρνο ένα μεταλλικό μπολ με νερό για δημιουργήσουμε ατμό και να κάνουν ωραία τραγανή κρούστα.