
Υλικά
- 400 γρ. λιγκουίνι
- 100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
- 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
- 100 γρ. σταφίδες (ξανθές και μαύρες), μουλιασμένες στο χυμό 2 πορτοκαλιών
- 3 κ.σ. κάπαρη, καλά ξεπλυμένη
- 1 κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- αλάτι
Για το σερβίρισμα
- 1 κονσέρβα σαρδέλες σε λάδι
- φέτες λεμονιού
- ελαιόλαδο
Λευκό κρασί! Ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη.
Σαντορίνη Γαβαλά
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Βάζουμε το ψωμί σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε χοντρά ψίχουλα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψίχουλα, τα καρύδια, τη ρίγανη και το αλάτι, για 8'-10' ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5’, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2'.
- Βάζουμε στο τηγάνι τις σταφίδες μαζί με το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο μούλιασαν και την κάπαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3', ανακατεύοντας συνεχώς.
- Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente και κρατάμε ½ φλ. από το νερό τους.
- Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε αμέσως στο τηγάνι, ανακατεύοντας καλά, ώστε η σάλτσα να καλύψει καλά τα ζυμαρικά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών.
- Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα, προσθέτουμε 1-2 φιλέτα σαρδέλας σε κάθε πιάτο, μια φέτα λεμονιού, τα καβουρδισμένα ψίχουλα με τα καρύδια και λίγο ελαιόλαδο.