Υλικά
  • 400 γρ. λιγκουίνι
  • 100 γρ. ψωμί μπαγιάτικο, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • 100 γρ. σταφίδες (ξανθές και μαύρες), μουλιασμένες στο χυμό 2 πορτοκαλιών
  • 3 κ.σ. κάπαρη, καλά ξεπλυμένη
  • 1 κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο σε φέτες
  • 4 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
  • αλάτι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κονσέρβα σαρδέλες σε λάδι 
  • φέτες λεμονιού 
  • ελαιόλαδο

Λευκό κρασί! Ένα Ασύρτικο από την Σαντορίνη.
Σαντορίνη Γαβαλά

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Βάζουμε το ψωμί σε έναν πολυκόφτη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε χοντρά ψίχουλα.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα ψίχουλα, τα καρύδια, τη ρίγανη και το αλάτι, για 8'-10' ή μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
  3. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε τις άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 5’, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 2'.
  4. Βάζουμε στο τηγάνι τις σταφίδες μαζί με το χυμό πορτοκαλιού στον οποίο μούλιασαν και την κάπαρη. Δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 3', ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Εν τω μεταξύ, βράζουμε τα λιγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό, μέχρι να γίνουν al dente και κρατάμε ½ φλ. από το νερό τους.
  6. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε αμέσως στο τηγάνι, ανακατεύοντας καλά, ώστε η σάλτσα να καλύψει καλά τα ζυμαρικά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών. 
  7. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά σε πιάτα, προσθέτουμε 1-2 φιλέτα σαρδέλας σε κάθε πιάτο, μια φέτα λεμονιού, τα καβουρδισμένα ψίχουλα με τα καρύδια και λίγο ελαιόλαδο.