Υλικά
  • 350 γρ. ρύζι καρολίνα ή νυχάκι
  • 3 ντομάτες μεγάλες, πολύ ώριμες
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 μικρό ποτηράκι κρασί λευκό
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη γαρνιτούρα

  • βασιλικό
  • ντοματίνια
  • φιστίκια 
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το ντοματόρυζο ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις λιώνουμε στον πολυκόφτη μαζί με το σκόρδο.
  2. Πλένουμε το ρύζι και το στραγγίζουμε.
  3. Ψιλοκόβουμε στον πολυκόφτη το κρεμμύδι.
  4. Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μελώσει.
  5. Ρίχνουμε το ρύζι και φέρνουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
  7. Ρίχνουμε την ντομάτα με το σκόρδο, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε στο μέτριο τη φωτιά.
  8. Προσθέτουμε 2 φλ. ζεστό νερό, σκεπάζουμε και αφήνουμε το ρύζι να μαλακώσει. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό.
  9. Μόλις μαλακώσει το ρύζι και όσο ακόμη το φαγητό είναι ζουμερό, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  10. Γαρνίρουμε το πιάτο μας με ντοματίνια ψητά, βασιλικό και φιστίκια ή κουκουνάρι. Ρίχνουμε και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
  • Μπορούμε στο σοτάρισμα του κρεμμυδιού να προσθέσουμε και πράσινη πιπεριά σε καρεδάκια.
  • Στο σερβίρισμα ταιριάζει τριμμένη φέτα ή οποιοδήποτε κίτρινο τυρί.
  • Λίγο ξύσμα λεμονιού στο τέλος, του δίνει άλλη χάρη.