Το μπέικον είναι μια από τις πιο αγαπημένες και διάσημες λιχουδιές στον κόσμο, συνδυάζοντας τη γλυκιά με την αλμυρή γεύση μαζί με μια ιδιαίτερη υφή που πολλοί αγαπούν. 

Ωστόσο, από τη στιγμή που θα το τοποθετήσεις στο τηγάνι μέχρι την τέλεια τραγανότητα, χρειάζεται αμέριστη προσοχή για να πετύχεις την ιδανική υφή και γεύση. Αν και το τηγάνι είναι η παραδοσιακή επιλογή, πλέον όλος και περισσότερος κόσμος επιλέγει το ψήσιμο στο φούρνο. Δεν είναι παράλογο αφού αποτελεί μια μέθοδο που προσφέρει ευκολία, λιγότερη ακαταστασία και άψογο αποτέλεσμα, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθείς συνεχώς το μάτι. 

Δυναμικά βέβαια στο παιχνίδι έχουν μπει και τα air fryer, αφού δημιουργούν αντίστοιχο γευστικό αποτέλεσμα και μετά απλώς το μόνο που χρειάζεται είναι να πετάξεις το χαρτί από τον κάδο και να γλυτώσεις τα πλυσίματα. Αν δεν έχεις δοκιμάσει λοιπόν ακόμα έναν από τους δύο αυτούς τρόπους, ήρθε η ώρα να ανακαλύψεις τις απόλυτες τεχνικές για τέλειο, τραγανό μπέικον, κάθε φορά.

Τα πλεονεκτήματα του μαγειρέματος μπέικον στον φούρνο

Το μαγείρεμα του μπέικον στο φούρνο έχει πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τεχνικές. Σου επιτρέπει αρχικά να ασχοληθείς και με άλλα πράγματα καθώς αυτό μαγειρεύεται μόνο του για περίπου 18 λεπτά. Δεν χρειάζεται να το γυρίσεις, να το πιέσεις, ούτε να προστατέψεις την κουζίνα από πιτσιλιές. Και, αν κάνεις τα πράγματα σωστά, το καθάρισμα θα διαρκέσει δύο λεπτά, το πολύ.

Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι για να φτιάξεις μπέικον στο φούρνο

Μπέικον στον φούρνο

Υπάρχουν δύο πράγματα που είναι απολύτως απαραίτητα για τέλειο μπέικον στον φούρνο: ένα ταψί με ψηλά άκρα και χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει το περιττό λίπος από το μαγειρεμένο μπέικον. Το ταψί με ψηλά άκρα είναι σημαντικό, γιατί αν το ταψί είναι πολύ ρηχό, δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει το λίπος. Από εκεί και πέρα, έχεις επιλογές. 

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να ψήσεις μπέικον στο φούρνο: απευθείας σε ένα ταψί χωρίς επένδυση, σε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο ή σε μια μεταλλική σχάρα για ψήσιμο τοποθετημένη πάνω σε ένα ταψί. 

Ταψί + αλουμινόχαρτο

Σε ένα ταψί επενδεδυμένο με αλουμινόχαρτο, το μπέικον ψήνεται ομοιόμορφα και γίνεται τραγανό και από τις δύο πλευρές. Η επένδυση του ταψιού βοηθά στο να προστατευτεί από το λίπος, οπότε χρειάζεται μόνο ένα γρήγορο ξέπλυμα ή απλώς να περάσει από το πλυντήριο πιάτων. Σε περίπτωση που κρατάς το λίπος από το μπέικον είναι εύκολο να σηκώσεις το αλουμινόχαρτο, να φτιάξεις ένα μικρό χωνί και να ρίξεις το υγρό απευθείας σε άλλο σκεύος.

Μόνο ταψί

Αν προτιμάς να αποφεύγεις τα αντικείμενα μίας χρήσης στην κουζίνα σου, όπως είναι το αλουμινόχαρτο, μπορείς να ψήσεις το μπέικον απευθείας σε ένα μεταλλικό ταψί. Θα γίνει τραγανό, αλλά το πιθανότερο είναι να μην ψηθεί τόσο ομοιόμορφα, αν παραλείψεις αυτή την επένδυση. Μπορεί να έχει καψαλισμένες άκρες και να βγει λιγότερο ψημένο στο κέντρο. Επίσης, θα πρέπει να ασχοληθείς με το λιπαρό ταψί, το οποίο μπορεί ή όχι να είναι σημαντικό πρόβλημα για εσένα.

Ταψί + σχάρα φούρνου

Με τις δύο παραπάνω μεθόδους, το μπέικον ψήνεται σχεδόν σαν τηγανητό στο λίπος του, σαν να το είχες φτιάξει δηλαδή στο μάτι. Αν προτιμάς να κρατήσεις το μπέικον ξεχωριστά από το λίπος, η σχάρα φούρνου είναι μια εξαιρετική επιλογή, καθώς το λιωμένο λίπος θα πέσει μέσα στο ταψί. Το αποτέλεσμα θα είναι λιγότερο λιπαρό, αλλά επίσης και λιγότερο τραγανό - άσε που στο τέλος θα έχεις να καθαρίσεις τόσο το ταψί όσο και τη σχάρα.

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να ψήσεις μπέικον στο φούρνο;

Γενικά, το λεπτά κομμένο μπέικον, το οποίο είναι το πιο κοινό στα σούπερ μάρκετ, χρειάζεται περίπου 16–20 λεπτά στους 200 - 220℃ για να γίνει τραγανό χωρίς να καεί. Αν το προτιμάς σχεδόν καμένο, μπορείς εύκολα να το πετύχεις ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 220℃ και αφήνοντας το να ψηθεί για 16 λεπτά. Αν χρησιμοποιείς πολύ χοντρό μπέικον, κράτησε τη θερμοκρασία στους 200℃, αλλά άφησέ το να ψηθεί για περίπου 25 λεπτά ώστε το λίπος να λιώσει χωρίς να παραψηθεί το υπόλοιπο μπέικον.

Γιατί όμως να επιλέξεις air fryer;

Μπέικον στο air fryer

Το air fryer αποτελεί μια γρήγορη και εξαιρετικά εύκολη μέθοδο για να απολαύσεις τραγανό μπέικον με λιγότερη ακαταστασία και λάδι. Η φριτέζα αέρος λειτουργεί με ζεστό αέρα που κυκλοφορεί γρήγορα γύρω από το φαγητό, επιτυγχάνοντας έτσι μια πιο υγιεινή εκδοχή της παραδοσιακής τηγανητής λιχουδιά. Ακόμα το μπέικον ψήνεται σε μόλις 8-10 λεπτά, χωρίς να χρειάζεται να το παρακολουθείς διαρκώς. Το μόνο θέμα που μπορεί κανείς να εντοπίσει είναι εκείνο της ποσότητας, αφού αν ζεις μόνος σου θα έχεις τον μικρό κάδο, που χωρά οριακά έξι φέτες μπέικον κάθε φορά. Δεν είναι λίγο, αλλά τις περισσότερες φορές, όταν μιλάμε για μπέικον, δεν είναι και αρκετό. Τώρα αν έχεις τον μεγάλο κάδο ή είσαι ικανοποιημένος με αυτή την ποσότητα, τότε μπορείς να το χρησιμοποιήσεις άφοβα και με ευκολία.