Υλικά
  • 2 ψάρια ολόκληρα (λαβράκι, μπακαλιάρο ή κοκκινόψαρο), περίπου 800 γρ. το καθένα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λεπτά στικς
  • 1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτά στικς
  • φύλλα κόλιανδρου
  • 80 γρ. τζίντζερ φρέσκο, κομμένο σε λεπτά στικς
  • χυμό από 1 λάιμ
  • 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 4-5 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1½ κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 40 ml ελαιόλαδο
  • 100ml νερό
  • αλάτι, πιπέρι λευκό

Riesling με αρώματα εσπεριδοειδών και λευκών άνθεων, νότες ορυκτότητας, υψηλή οξύτητα και μακρά επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Λευκό Λινό - Rouvalis Winery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το κινέζικο ψάρι στον ατμό με τζίντζερ και σόγια, καθαρίζουμε προσεκτικά τα ψαριά, τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα αλατοπιπερώνουμε.
  2. Κλείνουμε τα ψάρια στο χαρτί, τσαλακώνοντας το, σαν πουγκί.
  3. Βάζουμε σε φαρδύ τηγάνι ή γουόκ με καπάκι 1 φλ. νερό, τοποθετούμε μέσα το χαρτί με τα ψάρια και κλείνουμε με το καπάκι.
  4. Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι ο ατμός να ψήσει το ψάρι μέχρι τη ραχοκοκαλιά.
  5. Αποσύρουμε τα ψάρια από το γουόκ, τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και τα κρατάμε ζεστά.
  6. Σε μπολ ανακατεύουμε το νερό, τη σάλτσα σόγιας, τον χυμό λάιμ και τη ζάχαρη.
  7. Σε τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τζίντζερ και το τσίλι αν χρησιμοποιήσουμε, για 1 λεπτό.
  8. Προσθέτουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε με τη σάλτσα σόγιας, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και πιπέρι.
  9. Μόλις πάρει 1-2 βράσεις ο ζωμός, αποσύρουμε και περιχύνουμε αμέσως τα ψάρια.
  10. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά, το καρότο, τον κόλιανδρο και σερβίρουμε αμέσως.

Αντί για ολόκληρα ψάρια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φιλέτα ψαριού. Σε κάθε περίπτωση, προσαρμόζουμε ανάλογα τον χρόνο μαγειρέματος.