Τα βασικά υλικά για το σεβίτσε είναι δύο: φρέσκο ψάρι και κάποιο εσπεριδοειδές. Ο χυμός εσπεριδοειδών «ψήνει» το ψάρι και του χαρίζει υπέροχα αρώματα και γεύσεις. Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε χυμό από λεμόνι, lime και πορτοκάλι, ενώ προσθέτουμε ψιλοκομμένο ροδάκινο, για πιο καλοκαιρινή γεύση.

Σεβίτσε λαβράκι

Σεβίτσε λαβράκι

Τι να προσέξεις όταν φτιάχνεις σεβίτσε

  • Ιδανικά ψάρια για σεβίτσε είναι τα λευκά, όπως λαβράκι, τσιπούρα, στήρα, σφυρίδα κλπ. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γαρίδες ή καραβίδες, ακόμα και φρέσκο καλαμάρι.
  • Το ψάρι που θα μπει στο σεβίτσε πρέπει να είναι οπωσδήποτε ολόφρεσκο.
  • Μια καλή ιδέα είναι και τα φρέσκα, έτοιμα φιλεταρισμένα κομμάτια ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας, τα οποία πωλούνται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
  • Ο χρόνος που θα χρειαστεί να μείνει το ψάρι στη μαρινάδα, εξαρτάται από το κόψιμο του. Όσο πιο μικρά και λεπτά τα κομμάτια, τόσο λιγότερος χρόνος. Αν τα κομμάτια είναι σε μέγεθος ζαριού, δεν πρέπει το μαρινάρισμα να ξεπεράσει τα 20 λεπτά, γιατί αν μείνει παραπάνω το ψάρι θα αρχίσει να διαλύεται και να σπάει.
  • Το σεβίτσε συνοδεύεται και με τραγανά τσιπς τορτίγιας.
     
Υλικά
  • 3 φιλέτα λαβράκι ή άλλο λευκόσαρκο ψάρι
  • ξύσμα + χυμό από 2 lime
  • ξύσμα + χυμό από 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα + χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ροδάκινο
  • ½ κ.σ. τζίντζερ φρέσκο
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • ½ κ.σ. πιπερίτσα τσίλι
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σουσάμι μαύρο

Ασύρτικο με αρώματα  λεμoνιού, γκρέιπφρουτ και αχλαδιού, υψηλή οξύτητα και νότες ορυκτότητας. Η πρόταση του WSPC: Σαντορίνη Γηγενείς Ζύμες - Οινοποιία Γαβαλά

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το σεβίτσε λαβράκι με ροδάκινο κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τα φιλέτα του ψαριού σε μέγεθος ζαριού.
  2. Καθαρίζουμε τη φλούδα από το ροδάκινο και το λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  3. Σε ένα μπολ με καπάκι ρίχνουμε τους χυμούς και τα ξύσματα των εσπεριδοειδών, το τζίντζερ, τη ζάχαρη, το λιωμένο ροδάκινο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε μέσα προσεκτικά το ψάρι, φροντίζοντας η μαρινάδα να καλύπτει όλα τα κομμάτια.
  4. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
  5. Για να σερβίρουμε, αφαιρούμε τα κομμάτια του ψαριού από τη μαρινάδα και τα βάζουμε σε ένα πιάτο.
  6. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπερίτσα και τον κόλιανδρο και τα προσθέτουμε στο ψάρι. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και μερικές κουταλιές από τη μαρινάδα, και πασπαλίζουμε με λίγο μαύρο σουσάμι.