
Υλικά
για περίπου 6 τεμάχια
- 1 κιλό δυνατό αλεύρι για τσουρέκια
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά σε σκόνη
- 175 γρ. βούτυρο Lurpak σε κυβάκια
- 250ml γάλα
- 125ml ελαιόλαδο ελαφρύ
- 150 γρ. ζάχαρη
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 αυγά καλά χτυπημένα
- 250 ml γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ κ.γ. δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα με λίγη ζάχαρη
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 6 σταφίδες για ντεκόρ
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα πασχαλινά ψωμάκια λαγουδάκια, πρώτα κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκανίτσα. Από αυτό κρατάμε το 1 φλ. στην άκρη και ανακατεύουμε στο υπόλοιπο τη μαγιά.
- Βάζουμε το βούτυρο Lurpak σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά να λιώσει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τα αβγά, το γιαούρτι, την κοπανισμένη μαστίχα, το ξύσμα των πορτοκαλιών και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί και ελέγχουμε τη θερμοκρασία του μείγματος. Θέλουμε να είναι χλιαρό προς ζεστό, όχι πολύ ζεστό.
- Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση του αλευριού και προσθέτουμε εκεί μέσα το μείγμα που ετοιμάσαμε. Αρχίζουμε να αναμειγνύουμε με μια σπάτουλα όλα τα υλικά μαζί και συνεχίζουμε με το χέρι διπλώνοντας και προσθέτοντας από το αλεύρι που κρατήσαμε όσο χρειάζεται μέχρι να γίνει λεία και εύπλαστη η ζύμη μας.
- Σκεπάζουμε το μπολ της ζύμης με πλαστική μεμβράνη, την τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες περίπου.
- Βγάζουμε τη ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη, το ένα κάπως μεγαλύτερο. Με το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης πλάθουμε ένα χοντρό κορδόνι που το κόβουμε στα έξι. Με αυτά πλάθουμε 6 κορδόνια που τα τυλίγουμε σε σαλιγκάρι. Αυτά θα γίνουν το σώμα των λαγών μας. Τα τοποθετούμε σε 2 ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μεγάλη απόσταση το ένα από το άλλο.
- Το δεύτερο μέρος της ζύμης το πλάθουμε σε ρολό και το χωρίζουμε σε 18 μέρη, τα 6 από αυτά λίγο μεγαλύτερα. Πλάθουμε μπάλες με αυτά 6 κομμάτια που τις τοποθετούμε στο τέλος των σαλίγκαρων για κεφάλια.
- Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε 6 μπαλίτσες, που κολλάμε στη μέση περίπου της περιφέρειας κάθε σαλιγκαριού σαν ουρίτσα και 4 κομμάτια σε σχήμα “νι” που τα κολλάμε πάνω στο κεφάλι και λίγο λοξά, σαν αυτάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 40℃. Κολλάμε από μία σταφίδα στο σημείο των ματιών, αλείφουμε τα λαγουδάκια με λίγο λάδι και αφήνουμε στο χλιαρό φούρνο για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
- Ύστερα ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160℃ στις αντιστάσεις και ψήνουμε το πρώτο ταψί για περίπου 30 λεπτά (από τη στιγμή που θα πιάσει θερμοκρασία ο φούρνος) μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα τσουρεκάκια μας.
- Βάζουμε το δεύτερο ταψί για ψήσιμο και όταν ψηθεί κι αυτό τα αφήνουμε όλα να κρυώσουν εντελώς σε σχάρα πριν τα τυλίξουμε ένα-ένα σε σελοφάν για να τα διατηρήσουμε τρυφερά.
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη μας λίγο τριμμένο καρδάμωμο και μαχλέπι, για πιο παραδοσιακό άρωμα.