Υλικά
  • 1 κιλό – 1.200 γρ. ελιά μοσχαρίσια κομμένη σε μπουκιές 
  • 100 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
  • 130 ml κρασί λευκό
  • 1 λεμόνι ακέρωτο ξύσμα και χυμό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2-3 κλαδάκια θυμάρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό κρασί, ένας συνδυασμός Ασύρτικου και Chardonnay με αρώματα ροδάκινου, λεμονιού και lime, με έντονη φρεσκάδα, δροσερή οξύτητα και απαλή βουτυράτη αίσθηση. Η πρόταση του WSPC: Ορειβάτης Μπλε Akriotou Microwinery

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το μοσχαράκι λεμονάτο αφήνουμε το κρέας εκτός ψυγείου να πάρει θερμοκρασία δωματίου. Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας να απομακρύνουμε την όποια υγρασία και το αλατίζουμε.
  2. Ζεσταίνουμε το μισό περίπου ελαιόλαδο σε πλατιά κατσαρόλα και βάζουμε μέσα τα κομμάτια του μοσχαριού σε μια στρώση. Αν δεν τα χωράει η κατσαρόλα οκοκληρώνουμε τη διαδικασία σε 2 δόσεις. Αφού πάρουν χρώμα από τη μια πλευρά, τα γυρίζουμε να ροδίσουν και από την άλλη. 
  3. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και αφού το φέρουμε μερικές βόλτες στην κατσαρόλα να βγάλει τα αρώματά του ξύνουμε τον πάτο της με ξύλινη κουτάλα να ξεκολλήσουμε ότι έχει μείνει από το κρέας και σβήνουμε με το κρασί.
  4. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα επιστρέφουμε τα κομμάτια του κρέατος στην κατσαρόλα, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το αλεύρι και κουνάμε την κατσαρόλα.
  5. Προσθέτουμε τα κλαδάκια του θυμαριού, τη δάφνη, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού και όσο ζεστό νερό χρειαστεί μέχρι να σκεπαστεί το κρέας. 
  6. Μετά την πρώτη δυνατή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε το φαγητό για 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας και να μείνει με τη σάλτσα του. Ελέγχουμε συχνά τα υγρά της κατσαρόλας μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγα επιπλέον. 
  7. Στο τέλος του μαγειρέματος, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού και αφήνουμε το φαγητό να ηρεμήσει.
  8. Το σερβίρουμε σε πιάτα συνοδεύοντας με τη γαρνιτούρα της επιλογής μας

Αν θέλουμε μια πιο δεμένη σάλτσα στο φαγητό μας, διαλύουμε μια κ.σ. κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και προσθέτουμε σάλτσα από την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό με το μίγμα, δίνοντας μια τελευταία γρήγορη βράση στο φαγητό ώστε να πήξει η σάλτσα του.