
Υλικά
Για τη ζύμη
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + επιπλέον για το άνοιγμα
- 3 κ.σ. σιμιγδάλι
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 280 γρ. νερό χλιαρό
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 τσίλι, ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι ξερό
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 2 ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- ½ κ.γ. πιπέρι κόκκινο
- ½ κ.γ. μπούκοβο
- ¾ κ.γ. κόλιανδρο τριμμένο
- ¼ κ.γ. κύμινο
- ¼ κ.γ. μπαχάρι σκόνη
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. χυμό λεμόνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το σερβίρισμα
- λεμόνι σε φέτες
- γιαούρτι
- αγγούρι ψιλοκομμένο
- κρεμμύδι σε φέτες
- μπούκοβο
- μαϊντανό
Αγιωργίτικο με αρώματα κερασιού, βύσσινου και γλυκόριζας. Πλούσιο στόμα με μαλακές τανίνες και μακρά επίγευση. Η πρότασή του WSPC: Agiorgitiko Natural - Sant’Or
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το λαχματζούν με εύκολη ζύμη και πικάντικο κιμά, ξεκινάμε από τη ζύμη: σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε καλά, να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τις βάσεις του λαχματζούν.
Συνεχίζουμε με τη βάση
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά, τη ζάχαρη και το νερό.
- Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Κατόπιν προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30 λεπτά, να φουσκώσει.
Συνθέτουμε τα λαχματζούν
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσια κομμάτια. Σε αλευρωμένο πάγκο και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε στρογγυλό σχήμα, με πάχος περίπου 1-1,5 εκ.
- Μεταφέρουμε κάθε βάση σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε επάνω ένα λεπτό στρώμα από τον κιμά, το οποίο πιέζουμε καλά να κολλήσει πάνω στη βάση.
- Ψήνουμε τα λαχματζούν στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για 25 λεπτά.
- Σερβίρουμε τα λαχματζούν με φέτες λεμονιού, μαϊντανό, γιαούρτι, αγγούρι, κρεμμύδι και μπούκοβο.
Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε τα λαχματζούν μας vegan, αντικαθιστώντας τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά μανιταριών.