Υλικά

για περίπου 24 κομμάτια

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • 1 σφηνάκι τσικουδιά
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • νερό χλιαρό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 3 πράσα ψιλοκομμένα
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό, Βιδιανό με αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου, περγαμόντου και grapefruit, με διακριτικές νότες βανίλιας και τραγανή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Βιδιανό - Ελιά Καραβιτάκη
 

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τα κρητικά καλτσούνια, ξεκινάμε πρώτα από τη ζύμη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, την τσικουδιά και το αλάτι. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, ζυμώνοντας, μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  2. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά.
  3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: Σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα χόρτα περίπου για 10 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο, ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό.
  5. Χρησιμοποιώντας ένα πιατάκι του καφέ σαν οδηγό, κόβουμε τη ζύμη σε ροδέλες.
  6. Βάζουμε στη μέση κάθε ροδέλας 1 κ.σ. γέμιση, κλείνουμε στα δύο σε μισοφέγγαρο και με πιρούνι ενώνουμε καλά το γείσο.
  7. Ζεσταίνουμε άφθονο ελαιόλαδο σε τηγάνι και τηγανίζουμε τα καλιτσούνια σε δόσεις, μέχρι να ροδίσουν καλά. Για το τηγάνισμα θα χρειαστούμε περίπου 30 λεπτά. 
  8. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.