
Τραγανός, χρυσαφένιος, τρυφερός στο εσωτερικό και νόστιμος, ο μπακαλιάρος αποτελεί μία από αυτές τις γεύσεις που κάποιοι απολαμβάνουν παραδοσιακά την 25η Μαρτίου, ενώ άλλοι τον φτιάχνουν όλες τις μέρες του χρόνου, αφού στην τελική, αποτελεί ένα ψάρι όπως όλα τα άλλα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα πολύτιμο σε θρεπτικά συστατικά και οφέλη για τον οργανισμό.
Για την ακρίβεια, τα συνδυάζει όλα: πέρα από τη γεύση, είναι ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλά λιπαρά.
Πηγή ωμέγα-3
Όπως και όλα τα ψάρια, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.
Τροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλές θερμίδες
Επίσης, είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που το καθιστά ιδανική τροφή για την προστασία της καρδιάς. Και μπορεί επειδή συνήθως τρώμε τον μπακαλιάρο τηγανητό – όπως επιτάσσει η παράδοση – να θεωρείς ότι αποτελεί εξ αρχής ένα «παχυντικό» ψάρι, όμως στην πραγματικότητα, ο μπακαλιάρος έχει χαμηλές θερμίδες και είναι ιδανικός για όσους θέλουν να χάσουν βάρος.
Όταν βέβαια γίνεται τηγανητός, όπως είναι λογικό, η θερμιδική αξία αλλάζει. Υπάρχει όμως πάντα και η επιλογή να τον απολαύσεις και φρέσκο.
Πλούσιος σε πρωτεΐνες
Ανάμεσα στα σημαντικότερα διατροφικά οφέλη του μπακαλιάρου για την υγεία είναι και το γεγονός ότι αποτελεί πηγή πρωτεϊνών. Για την ακρίβεια, είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη που συμβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση των μυών.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Τα οφέλη όμως του μπακαλιάρου για την υγεία δεν σταματούν εδώ. Και αυτό γιατί αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σεληνίου, το οποίο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Το σελήνιο επίσης λειτουργεί ως βοηθός στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, οπότε σημείωσε ένα ακόμη plus στα οφέλη.
Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Ο μπακαλιάρος περιέχει βιταμίνη D, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και φώσφορο, που ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου και συνεπώς συμβάλλει στην υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης. Παράλληλα, ο φώσφορος ενισχύει και την υγεία των δοντιών.
Βοηθός και για το νευρικό σύστημα
Τέλος, ο μπακαλιάρος αποτελεί καλή πηγή και για βιταμίνη Β12, η οποία είναι σημαντική για το νευρικό σύστημα και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Κάπως έτσι καταλαβαίνουμε ότι εκτός από ένα νόστιμο ψάρι, ο μπακαλιάρος αποτελεί έναν σύμμαχο για τον οργανισμό με πολλαπλά οφέλη, από την καρδιά και την απώλεια βάρους, μέχρι την υγεία των οστών και το νευρικό σύστημα. Μήπως λοιπόν να τον επιλέγεις πιο συχνά;