Υλικά
για 20-24 βολοβάν
Για τα βολοβάν
- 1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα βουτύρου
- 1 αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
Για τη γέμιση
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 1–2 κ.σ. χυμός λεμονιού
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο ξύσμα λεμονιού
Προτάσεις για το γαρνίρισμα
- κάπαρη (προαιρετικά)
- λίγο άνηθο
- σολομό καπνιστό
- χαβιάρι ή μπρι
- γαρίδες βρασμένες
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα σπιτικά βολοβάν με καπνιστό σολομό και κρέμα τυριού αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει στο ψυγείο και την ανοίγουμε πολύ κρύα πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια χωρίς να την πατήσουμε.
- Με στρογγυλό κουπ πατ κόβουμε ίσους κύκλους. Στους μισούς κύκλους κόβουμε στο κέντρο έναν μικρότερο κύκλο, ώστε να δημιουργήσουμε δαχτυλίδια.
- Τοποθετούμε τους ολόκληρους κύκλους σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Τρυπάμε ελαφρά τη βάση με ένα πιρούνι και από πάνω κολλάμε τα δαχτυλίδια, αλείφοντας ελαφρά με λίγο αυγό μόνο στο σημείο επαφής.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
- Αλείφουμε προσεκτικά την επιφάνεια της σφολιάτας με αυγό, χωρίς να ακουμπήσουμε τα πλαϊνά, και ψήνουμε για 18-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν τα βολοβάν. Αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού και το πιπέρι μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα.
- Γεμίζουμε τα κρύα βολοβάν με την κρέμα χρησιμοποιώντας κουτάλι ή κορνέ. Προσθέτουμε από πάνω λίγο σολομό, γαρίδα ή χαβιάρι, διακοσμούμε με λίγη κάπαρη και φουντίτσες άνηθου και σερβίρουμε.
Η σφολιάτα πρέπει να είναι κρύα όταν τη δουλεύουμε. Αν μαλακώσει, τη βάζουμε για λίγα λεπτά στο ψυγείο.
Καρολίνα Δωρίτη