Η ιστορία, μας το έχει διδάξει: οι άνθρωποι διασκεδάζουν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης. Οι σολομοί και τα ρώσικα χαβιάρια δεν είναι πια της μόδας. Φέτος, μπορούμε να σερβίρουμε οτιδήποτε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ακόμη και μια σαλάτα με φακές, πρωτότυπα παντρεμένη με άγρια χόρτα της εποχής.
Η τάση της ελληνικής παραδοσιακής δημιουργικής κουζίνας έχει απενοχοποιήσει τα υλικά, φέρνοντας στη μόδα το κλασικό γουρουνόπουλο στο φούρνο μαζί με μια ωραία κοτόσουπα αυγολέμονο.
Το να θες να ανοίξεις το σπίτι σου τις γιορτές, στις στριμωγμένες ημέρες που βιώνουμε, είναι ευλογία και θεάρεστο έργο. Ωστόσο, οι απαιτήσεις των γιορτινών καλεσμάτων φοράνε και αυτές τα καλά τους, κοινώς ο κάθε θνητός που θα σου κάνει την τιμή, έχει ενδομύχως και στα κατάβαθα της ψυχής του την απαίτηση από σένα να του προσφέρεις στο πιάτο τον έβδομο ουρανό του ιδανικού ρεβεγιόν, καθότι τα Χριστούγεννα ή η αλλαγή του χρόνου είναι κάτι σαν τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου: φοριέται άπαξ ετησίως και έχει πανύψηλα ανεβασμένο τον πήχη και την προσμονή της διασκέδασης.
Μια κεφάτη παρέα από τους πιο στενούς μας φίλους ή την οικογένειά μας, είναι η καλύτερη εγγύηση για γλέντι από οποιοδήποτε μαγαζί της μόδας, που καλούμαστε να ακριβοπληρώσουμε. Άνοιξε, λοιπόν, το σπίτι, το σαλόνι και την τραπεζαρία σου. Οι καιροί έχουν χαλαρώσει και πίσω από την απρόσωπη μάσκα του καταναλωτισμού, διαφαίνονται αξίες ξεχασμένες, όπως είναι η φιλία, η ανθρώπινη επαφή, η χαρά, η αγάπη.
Πριν μπεις στην κουζίνα, «μαγείρεψε» την ψυχολογία σου
Αν αποκλείσεις από το κάλεσμα τις επαγγελματικές και τις κοινωνικές σου υποχρεώσεις και συμπεριλάβεις μόνο τους δικούς σου ανθρώπους, αμέσως η πίεση υποχωρεί. Επόμενο βήμα, να ξεκλειδώσεις το μυαλό σου και να χαμηλώσεις τις προσδοκίες που θα ξετινάξουν το πορτοφόλι σου.
Η απόλυτη γαστρονομική τάση που λέγεται «Ελλάδα», μας επιστρέφει στα παραδοσιακά ρεβεγιόν, που τα γιόρτασαν όλες οι γενιές οικονομικά, χωρίς να λείψει τίποτα από το τραπέζι τους. Επίσης, στους αγχωμένους καιρούς, όλοι έχουμε ανάγκη από γεύσεις - αγκαλιές, οικείες, συναισθηματικές και κυρίως, με μνήμες.
Τέρμα οι σολομοί, τα χαβιάρια, οι αστακοί thermidor και τα malt ουίσκι. Λέμε ναι στο χοιρινό, στη σούπα, στους λαχανοντολμάδες, στην πίτα, τη ρώσικη σαλάτα, τη γεμιστή γαλοπούλα, τις πατάτες φούρνου. Επίσης, δεν φορτώνουμε τον εαυτό μας με το άγχος της καινούριας συνταγής - υπερπαραγωγής. Αυτή τη μέρα προτιμάμε τα δοκιμασμένα, τα σιγουράκια, την εγγυημένη επιτυχία. Αν η σπεσιαλιτέ σου είναι το παστίτσιο, μη διστάσεις να το βάλεις στο μενού.
Τα έξυπνα ψώνια
Τα ψώνια πρέπει να ξεκινούν από νωρίς. Το σημαντικό είναι να καταστρώσουμε μια λίστα και να έχουμε από μέρες πριν τα μάτια μας ανοιχτά στις τιμές. Πηγαίνουμε σε διαφορετικά σούπερ - μάρκετ και εκμεταλλευόμαστε όλες τις προσφορές. Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής σημαίνουν στριμωξίδι και διπλάσιο λογαριασμό μαζί.
- Για το κρέας και τα πουλερικά, προτίμησε την κεντρική αγορά που έχει προσφορές χάρη των ημερών ή τη σκεπαστή αγορά της Καλλιθέας ή γενικότερα, απόκεντρες αγορές ή μεγάλα καταστήματα που μπορούν να πουλήσουν φθηνότερα.
- Η γαλοπούλα είναι η πιο οικονομική επιλογή και επιπλέον χορταίνει πολλά άτομα. Προτίμησε τα δεύτερα κομμάτια του κρέατος αλλά και τα όσπρια που είναι και της μόδας, συκωτάκια πουλιών για πατέ, μακαρονάδες και μαγειρευτά, κοιλίτσες και ποδαράκια για πηχτή, μοσχαροκεφαλή για τον φούρνο ή χοιροκεφαλή για πηχτή, λουκάνικα, χοιρινό κιμά που κάνει τους καλύτερους λαχανοντολμάδες, πανσέτα ολόκληρη ή μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο για το φούρνο. Τα όσπρια πάλι, δίνουν γεύση και κάνουν πιο χορταστική μια σαλάτα αλλά και σε συνδυασμό με τα λαχανικά, κάνουν πρωτότυπους πουρέδες που συνδυάζονται με το κρέας.
- Ψώνισε στη λαϊκή όλα τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα, τα αυγά ή το χύμα κρασί. Απόλυτη φρεσκάδα που επιβιώνει 15 μέρες στο ψυγείο και τιμές που πέφτουν κατακόρυφα στις 2 το μεσημέρι.
- Τα ουίσκυ, οι σαμπάνιες και γενικά τα ακριβά αλκοόλ δεν είναι πια της μόδας: όλες οι καλές οινικές οικογένειες κυκλοφορούν και σε ασκό και η χύμα ρακή που θα ψωνίσεις από κάποιο κρητικό παντοπωλείο, ανοίγει το τραπέζι και φροντίζει να ανάψει το κέφι ως το τέλος της νύχτας. Ο αφρός για την ευχή της «καλής χρονιάς» μπορεί να αντικατασταθεί από ένα spumante και μάλιστα ελληνικό.
Το art de la table που θα κερδίσει τις εντυπώσεις
- Ένα ζεστό, σωστά φωτισμένο σπιτικό, είναι το ήμισυ του παντός της επιτυχίας. Τα γκι, όμως, κοστίζουν πανάκριβα. Από το πιο κοντινό σου παρκάκι ή εξοχή, ακόμη και από τη νεραντζιά έξω από το σπίτι σου κόβεις κλαδιά και στολίζεις τα βάζα σου. Ακόμη καλύτερα θα γίνουν αν τους προσθέσεις χριστουγεννιάτικα στολίδια και φωτάκια.
- Το τραπέζι πάλι, χρειάζεται χρώμα γιορτινό, χρωματιστά τραπεζομάντιλα και όχι απαραίτητα ένα σεταρισμένο σερβίτσιο. Τα ασετάριστα πιατικά και ποτήρια είναι της μόδας. Στο κεντρικό ντεκόρ μπορείς να «παίξεις» με καρπούς της εποχής, εσπεριδοειδή, κάστανα και καρύδια αλλά και φυλλωσιές από τα δέντρα της γειτονιάς και κεράκια.
- Μπολάκια με λιχουδιές σκορπισμένα παντού δίνουν γλύκα στο χώρο, αίσθηση γιορτής και αφθονίας. Μπορείς να τα γεμίσεις με νοσταλγικές καραμέλες της παιδικής μας ηλικίας, όπως οι γάλακτος με την αγελαδίτσα, σοκολατένιες ελιές και ζελεδάκια που κοστίζουν φτηνότερα από τα μαρόν γκλασέ, τους ξηρούς καρπούς, τις τρούφες και τα πανάκριβα αγοραστά σοκολατάκια.
- Τα μικρά τρικ, όπως ένα μικρό, ασήμαντο δωράκι ή μια χειρόγραφη ευχή στο πιάτο του καθενός θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
- Το απόλυτο ζητούμενο των ημερών, είναι να δείχνει το τραπέζι μας γεμάτο. Επιστρατεύουμε τις πιο μεγάλες, εντυπωσιακές πιατέλες που θα μπουν στο κέντρο και αποφεύγουμε το ατομικό σερβίρισμα που κάνει «εστιατόριο».
- Για τη μουσική δεν χρειάζεται να πάθεις πονοκέφαλο, απλά βάζεις τη μεγαλύτερη συλλογή που σου βρίσκεται σε lounge ή soundtrack ή ακόμη και τα χριστουγεννιάτικα του Sinatra ή κάτι παρεμφερές. Η μουσική στην αρχή της γιορτής έχει μεγάλη σημασία - ζεσταίνει τις καρδιές και τις φέρνει πιο κοντά.
Μέχρι να μαζευτούν όλοι
Επειδή οι καλεσμένοι δεν συντονίζονται μεταξύ τους και ένα μισοάδειο νηστικό σαλόνι χρειάζεται το μεζέ του για να ζεστάνει το πνεύμα των γιορτών, μερικές πιατέλες με ορεκτικά θα σπάσουν τον πάγο, το ίδιο κι ένα μεγάλο μπολ με σανγκρία με φρέσκα φρούτα και μπαχαρικά, που επιπλέον σε γλυτώνει από τα καθήκοντα του μπάρμπαν για τις επιθυμίες του κάθε καλεσμένου.
Αραβικές πιτούλες που θα ψήσεις κομμένες σε λωρίδες με μπαχαρικά στο φούρνο μαζί με δυό - τρεις αλοιφές που γίνονται εύκολα και γρήγορα στον πολυκόφτη, είναι το ιδανικό ορεκτικό.
Η ιδέα πλατό με τυριά και αλλαντικά, όπως και η συνήθεια του καπνιστού σολομού, κοστίζει πλέον υπερβολικά και χορταίνει τους καλεσμένους. Που όταν καθίσουν στο τραπέζι δεν θα εκτιμήσουν δεόντως τα εδέσματα που κουραστήκαμε να ετοιμάσουμε.
Ο πονοκέφαλος του μενού
Ένα ιδανικό μενού, περιέχει μια σούπα, μια σαλάτα, μια πίτα, ένα ή δύο κυρίως, το συνοδευτικό τους και το γλυκό. Τελεία. Οτιδήποτε παραπάνω, είναι υπερβολή.
Στις ημέρες μας που οι δυσανεξίες και η vegan διατροφή κερδίζουν έδαφος, καλό είναι να σκεφτούμε από πριν αν κάποιος στο τραπέζι απέχει από το κρέας. Δεν χρειάζεται να βάλουμε οπωσδήποτε τυρί ή αλλαντικό στη σαλάτα και ένα ταψί που ψήνει στο φούρνο όλες τις ρίζες του χειμώνα (πατάτες, γλυκοπατάτες, γογγύλια, παντζάρια, μαζί με μήλα, κάστανα ή κυδώνια) είναι ιδανικό για όποιον δεν τρώει κρέας αλλά και ένα εξαίρετο συνοδευτικό για τους υπόλοιπους.
Αφού σίγουρα θα επακολουθήσει κρέας, αποφεύγουμε να κάνουμε κρεατόπιτα. Μια τυρόπιτα, σπανακόπιτα ή μια πίτα με κόκκινη κολοκύθα, φέτα και δυόσμο, είναι προτιμότερη.
Οι ευκολίες
Το έτοιμο χοιρινό μπούτι, από τα χεράκια σου! Αγόρασε ένα έτοιμο χοιρινό μπούτι από το τμήμα των αλλαντικών στο σούπερ - μάρκετ. Το χαράζεις σε διάφορα σημεία και μπήγεις μέσα του 4-5 σκελίδες σκόρδο. Σε όλη του την επιφάνεια μπήγεις μοσχοκάρφια. Μερικά μπούτια έχουν ήδη τα μοσχοκάρφια τους, οπότε δεν χρειάζεται να μπεις στον κόπο. Το βάζεις σε ένα ταψί ή σε μια γάστρα, το περιχύνεις με μια κονσέρβα ανανά σε κομματάκια, προσθέτεις 2 ξυλάκια κανέλας, μισό ποτήρι κονιάκ, το χυμό από 1 πορτοκάλι, το χυμό από 1 λεμόνι, 1 πορτοκάλι κομμένο σε ροδέλες, ελάχιστο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και το βάζεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μια ώρα. Στη συνέχεια βγάζεις το αλουμινόχαρτο και το αφήνεις να ψηθεί, περιχύνοντας το συχνά με τη σάλτσα του, μέχρι να καραμελώσει η επιφάνεια και να πήξει η σάλτσα.
Η γαλοπούλα με το θερμόμετρο. Την αφήνεις όλη νύχτα σκεπασμένη σε λεκάνη με νερό, στο οποίο θα διαλύσεις 2 κ.σ. ζάχαρη και 2 κ.σ. αλάτι. Την ψήνεις μισή ώρα παραπάνω από τη στιγμή που λέει το θερμόμετρο, για ακόμη νοστιμότερη πέτσα, αλείφοντάς τη συχνά με λιωμένο βούτυρο που θα ανακατέψεις με λεμόνι. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο!
Τα φαγητά που ταιριάζουν στο ρεβεγιόν
Μετά από χρόνια πείρα στο μαγείρεμα εκατοντάδων ρεβεγιόν, έχω να σου παραθέσω τις λιχουδιές που όλοι αγαπούν: Όλων των ειδών τις βελουτέ ή μια σούπα αυγολέμονο, λαχανοντολμάδες, ρολό κιμά, χοιρινό με πατάτες στο φούρνο, κότα ή γαλοπούλα γεμιστή, φρικασέ, χοιρινό με κυδώνια, κάστανα ή δαμάσκηνα, πατάτες στο φούρνο, χοιρινό πρασοσέλινο, όλες τις σπιτικές πίτες, χοιρινό κότσι, καραμελωμένη πανσέτα, μοσχάρι κοκκινιστό με μακαρονάδα. Τόσο απλά!
Το ρεβεγιόν - ρεφενέ
Τα τελευταία χρόνια, το ρεβεγιόν - ρεφενέ κάνει θραύση. Και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους. Μια μεγάλη σύναξη έχει τον κόπο της αλλά και την τεχνογνωσία της. Και δεν είναι πολλοί που αποφεύγουν τα χρέη της, αφού ποτέ δεν μυήθηκαν στον τρόπο που θα κάνει τραγανή την πέτσα της γαλοπούλας.
Το ότι η κουζίνα δεν είναι η καλύτερή σου φίλη δεν είναι λόγος να μη μυρίσει το σαλόνι σου Χριστούγεννα. Το πάρτι - ρεφενέ είναι το ιδανικό αλλά και το πιο πρακτικό: βάζεις το σπίτι, καταστρώνεις ένα μενού και μοιράζεις υποχρεώσεις στους φίλους που θα συμμετέχουν - την πίτα σε όποιον ανοίγει φύλλο, τα ποτά σε όποιον δεν σκαμπάζει από μαγείρεμα, το ψητό σε όποιον μένει πιο κοντά, τους λαχανοντολμάδες στον καλύτερο μάγειρα της παρέας, το γλυκό σε όποιον μένει μακριά. Εσύ κρατάς την (εύκολη) σαλάτα, που γίνεται μόνο την τελευταία στιγμή.
Γιορτή σημαίνει γλυκό!
Χριστουγεννιάτικοι κορμοί, περίτεχνες τούρτες, σπιτικοί μπακλαβάδες! Αν τα γιορτινά γλυκά ξεπερνούν τις δεξιότητές σου, ακολούθησε τον εύκολο δρόμο, χωρίς να ξοδευτείς στο ζαχαροπλαστείο ή αλλιώς, το γλυκό τράιφλ, που χωράει μέσα του τα πάντα.
Σε ένα μεγάλο μπολ - όσο πιο εντυπωσιακό τόσο μεγαλύτερο το εφέ - εναλλάσσεις στρώσεις από σπασμένα μπισκότα τύπου digestive, καραμελωμένα αμύγδαλα, σιρόπι από γλυκό βύσσινο ή οποιοδήποτε άλλο γλυκό κουταλιού έχεις στο ντουλάπι σου, σαντιγί και τελειώνεις με τριμμένη σοκολάτα. Χρειάζεται περίπου 1 κιλό σαντιγί, την οποία θα πάρεις έτοιμη μαζί με τα καραμελωμένα αμύγδαλα από το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς σου. Τη σαντιγί σε έτοιμη συσκευασία ούτε να τη σκεφτείς αν δεν θέλεις να χάσεις τη «σπιτική» αίσθηση του γλυκού σου.
Εναλλακτικά, μπορείς να βάλεις ό,τι νοστιμότερο από το ντουλάπι σου: τριμμένα μελομακάρονα ή ψιλοκομμένο τσουρέκι αντί για μπισκότα, φιστίκια αντί για αμύγδαλα, ψιλοκομμένα δαμάσκηνα ή οποιοδήποτε άλλο ξερό φρούτο, ψιλοκομμένα μαρόν γλασέ, λιωμένη κουβερτούρα. Βάλε το γλυκό να κρυώσει στο ψυγείο ή για μεγαλύτερη ευκολία το ετοίμασέ το από την προηγούμενη.
Γιορτή χωρίς σοκολατάκι δεν νοείται, μόνο που εκεί έξω στην αγορά η τιμή τους προκύπτει αδιανόητα ακριβή. Το μόνο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις τα δικά σου, είναι όποια σοκολάτα σου αρέσει λιωμένη. Μέσα της θα ρίξεις κορν-φλέικς και με μικρό κουταλάκι θα παίρνεις μπουκίτσες που θα τις στεγνώσεις σε χαρτί ψησίματος.
Άλλη έξυπνη λύση είναι το παγωτό σε γεύση κουραμπιέ, μελομακάρονο ή μπακλαβά. Τρίβεις κουραμπιέδες, μελομακάρονα ή ένα κομμάτι μπακλαβά και τα προσθέτεις μέσα σε έτοιμο παγωτό καϊμάκι, που το αφήνεις λίγο εκτός ψυγείου να μαλακώσει. Ανακατεύεις και ξαναψύχεις. Κόλαση αν το σερβίρεις με λίγη σος σοκολάτα!