Στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μπορεί το κρέας να πρωταγωνιστεί, αλλά κανένα κάλεσμα δεν είναι πλήρες χωρίς τα γύρω - γύρω. Και ποιο είναι αυτό το πιάτο που δεν λείπει ποτέ από κανένα τραπέζι ή μπουφέ; Μα φυσικά η σαλάτα.

Δροσερή, απολαυστική και λόγω των ημερών πλούσια - αλλά όχι βαριά ώστε να σου κόβει την όρεξη -, μια σαλάτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη από όλους. Ανοίγει ωραία το γεύμα, συνοδεύει άριστα όλα τα ψητά, είτε επιλέξεις γαλοπούλα, είτε χοιρινό, μοσχάρι ή αρνί, και δίνει χρώμα στο τραπέζι. Επιπλέον, είναι και το πιάτο που σου επιτρέπει τους περισσότερους πειραματισμούς, αφού μπορείς να «παίξεις» με τους συνδυασμούς των λαχανικών, να προσθέσεις φρέσκα φρούτα εποχής ή τα αγαπημένα σου αποξηραμένα, να βάλεις κάποια πρωτεΐνη όπως κρέας ή τυρί, κρουτόν, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ενώ με ένα ωραίο dressing ακόμη και η πιο φλατ πρασινάδα μπορεί να γίνει τέλεια.

Για να μην ψάχνεσαι όμως και για τα υλικά της σαλάτας όσο φτιάχνεις τη λίστα των γιορτινών αγορών σου, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε τις καλύτερες χειμωνιάτικες σαλάτες που ταιριάζουν ιδανικά στα γιορτινά τραπέζια. Είτε σου αρέσει το σπανάκι, είτε προτιμάς το λάχανο ή τα παντζάρια ή ακόμη και αν θέλεις κάτι πρωτότυπο όπως μια αλμυρή σαλάτα μόνο με εσπεριδοειδή, εδώ σου έχουμε τις πιο απολαυστικές συνταγές.

Extra tip: Για να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου όταν ετοιμάζεις γιορτινό τραπέζι, σημείωσε ότι τη σαλάτα μπορείς να τη φτιάξεις πολλές ώρες νωρίτερα - ακόμη και από το πρωί - και να την έχεις στο ψυγείο. Το μυστικό είναι να μην προσθέσεις το dressing ή αλάτι από την αρχή, για να παραμείνουν τα λαχανικά «ζωντανά» και να μη βγάλουν υγρά. Βάζεις λοιπόν σε ένα μπολ τη σαλάτα, τη σκεπάζεις με καπάκι ή μεμβράνη, σε ένα βαζάκι με καπάκι βάζεις το dressing και τα ανακατεύεις την τελευταία στιγμή, πριν το σερβίρισμα.