Η κοτόσουπα αυγολέμονο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα ή όταν θέλουμε ένα ζεστό και θρεπτικό γεύμα. Με την απαλή υφή της, τον αρωματικό ζωμό κοτόπουλου και τη χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση του αυγολέμονου, αυτή η σούπα δεν είναι μόνο comfort food, αλλά και ένα φαγητό γεμάτο θρεπτικά συστατικά.

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 1: Αφού καθαρίσουμε και πλύνουμε καλά το κοτόπουλο, το αλατοπιπερώνουμε

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 2: Τοποθετούμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα

Ιστορικά, η κοτόσουπα συνδέεται με την παραδοσιακή ελληνική διατροφή, καθώς συνδυάζει απλά και βασικά υλικά της ελληνικής κουζίνας. Είτε τη σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο στο γιορτινό τραπέζι, όπως έκανε σταθερά η γιαγιά μου, είτε ως ένα πλήρες γεύμα, η κοτόσουπα αυγολέμονο προσφέρει ζεστασιά και μοναδική νοστιμιά, με μια διαχρονική γεύση που φέρνει τις οικογενειακές μνήμες στο τραπέζι.

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 3: Ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 4: Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει σε πιατέλα

Τα μυστικά για επιτυχημένη κοτόσουπα αυγολέμονο

Καλό είναι να προμηθευτούμε ένα χωριάτικο κοτόπουλο, ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό, το οποίο θα βγάλει πιο εύγευστο ζωμό. Το θέλουμε με τα κόκαλα και την πέτσα, για να εμπλουτίσουμε τον ζωμό με γεύση και κολλαγόνο.

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 5: Σουρώνουμε το ζωμό και τον αφήνουμε πάλι να βράσει σε μέτρια φωτιά

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 6: Αφού πάρει βράση, ρίχνουμε τα καρότα και το ρύζι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά

Η κλασική κοτόσουπα αυγολέμονο έχει μόνο κρεμμύδι και καρότο, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και σέλινο το οποίο δίνει ένα ωραίο άρωμα στη σούπα και, παράλληλα, την εμπλουτίζει με βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και την πήξη του αίματος. 

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 7: Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο

Η σούπα γίνεται σε τρία στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η παρασκευή του ζωμού, όπου βράζουμε το κοτόπουλο με το καρότο, το κρεμμύδι και το σέλινο. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το βρασμένο κοτόπουλο (το οποίο στη συνέχεια θα ξεψαχνίσουμε), σουρώνουμε το ζωμό και τον επιστρέφουμε καθαρό στην κατσαρόλα.

Κοτόσουπα

Βήμα 9: Ρίχνουμε τρία αυγά σε ένα μπολ

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 9: Χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 9: Προσθέτουμε, συνεχίζοντας το χτύπημα, σταδιακά πρώτα τον χυμό λεμονιού και έπειτα τον ζωμό

Κοτόσουπα

Βήμα 10: Αδειάζουμε το αυγολέμονο στη σούπα

Εκεί ξεκινά το δεύτερο στάδιο όπου προσθέτουμε στον ζωμό επιπλέον καρότο και το ρύζι - παραδοσιακά μπαίνει ρύζι καρολίνα, γλασέ ή νυχάκι. Αν θέλουμε τη σούπα μας ιδιαίτερα πηχτή μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερο ρύζι.

Εδώ το αυγολέμονο το κάνουμε με ένα πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο κατά τον οποίο δε χρειάζεται να χωρίσουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια. Τα αυγά τα χτυπάμε ολόκληρα, προσθέτουμε το λεμόνι και στη συνέχεια, σιγά-σιγά, ζεστό ζωμό από τη σούπα, μέχρι να ανεβάσει θερμοκρασία, προσέχοντας να μη μας κόψει.

Το τρίτο και τελευταίο στάδιο είναι η παρασκευή και ενσωμάτωση του αυγολέμονου στη σούπα. Χρησιμοποιούμε φρέσκα αυγά, καλής ποιότητας και σε θερμοκρασία δωματίου. 

Κοτόσουπα

Βήμα 11: Ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά

Η συνταγή για κοτόσουπα αυγολέμενο βήμα-βήμα

Βήμα 12: Η σούπα είναι έτοιμη και όλοι -μα όλοι, ακόμα κι ο Όλιβερ- θέλουν να τη φάνε!

Πολλοί προσθέτουν λίγο κορν φλάουρ για να δέσουν τη σούπα, το οποίο, αν θέλουμε να το προσθέσουμε θα το διαλύσουμε στον χυμό λεμονιού και στη συνέχεια θα το προσθέσουμε στα χτυπημένα αυγά, ακολουθώντας κανονικά τη συνταγή.

Κοτόσουπα

Σερβίρουμε τη σούπα με το ψαχνό του κοτόπουλου και μπόλικο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Υλικά
  • 1 μεγάλο κοτόπουλο, γύρω 1800 γρ., κατά προτίμηση βιολογικό ή χωριάτικο (ολόκληρο ή κομμένο σε κομμάτια)
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ξεφλουδισμένο
  • 5 κόκκοι πιπεριού μαύρου 
  • 2-3 κλωναράκια σέλινο
  • 3 καρότα (το 1 ολόκληρο και τα 2 κομμένα σε κύβους)
  • 150 γρ. ρύζι (νυχάκι, καρολίνα ή γλασέ) 
  • χυμός από 1-2 λεμόνια
  • 2 αυγά μεγάλα, κατά προτίμηση βιολογικά
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Λευκό Σαββατιανό, με μικρής διάρκειας παλαίωση σε βαρέλι, με κρεμώδη υφή και οξύτητα που φρεσκάρει τον ουρανίσκο. Η πρόταση του WSPC: Σαββατιανό από Βαρέλι - Κτήμα Παπαγιαννάκου

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για την κλασική κοτόσουπα αυγολέμονο πλένουμε καλά το κοτόπουλο και αφαιρούμε τα εντόσθια. Μπορούμε να τα κρατήσουμε για άλλη χρήση, οπότε δεν τα πετάμε. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο.
  2. Βάζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, το καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο, το ολόκληρο καρότο, λίγο αλάτι, τους κόκκους πιπεριού, τα φύλλα δάφνης και το σέλινο.
  3. Ξαφρίζουμε και σιγοβράζουμε για 50-60 λεπτά με το καπάκι μισόκλειστο, μέχρι ο ζωμός να έχει πλούσια γεύση και το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτεί πλήρως.
  4. Βγάζουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, το τοποθετούμε σε πιατέλα και το αφήνουμε να κρυώσει.
  5. Σουρώνουμε τον ζωμό, τον επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και τοποθετούμε πάλι σε μέτρια φωτιά.
  6. Ρίχνουμε τα κομμένα καρότα και το ρύζι στον ζωμό, διορθώνουμε το αλάτι αν χρειάζεται και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα και το ρύζι.
  7. Στο μεταξύ ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο.
  8. Σουρώνουμε 3-4 κουτάλες από το ζωμό της σούπας, για να τις χρησιμοποιήσουμε στο αυγολέμονο.
  9. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Σταδιακά προσθέτουμε το χυμό λεμόνι ενώ χτυπάμε και προσθέτουμε με προσοχή, λίγο-λίγο από τον ζεστό ζωμό της σούπας στο αυγολέμονο, ενώ χτυπάμε έντονα με το σύρμα για να μην κόψουν τα αυγά.
  10. Αδειάζουμε το αυγολέμονο στη σούπα και ανακατεύουμε.
  11. Τοποθετούμε πάλι την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά για 1 λεπτό, να ζεσταθεί η σούπα με το αυγολέμονο. 
  12. Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή, σκέτη ή με κομματάκια κοτόπουλου και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.