Εκτός από τους στολισμούς και τα δώρα, Χριστούγεννα σημαίνει μελομακάρονα και κουραμπιέδες και το ξέρεις πολύ καλά. Αιώνιοι «ανταγωνιστές» αλλά και αχώριστο δίδυμο, για το οποίο κάποιοι περιμένουν όλο τον χρόνο προκειμένου να τα γευτούν.

Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες, τα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι πραγματικά αμέτρητα εκεί έξω, αφού φούρνοι και ζαχαροπλαστεία γεμίζουν τις βιτρίνες τους με βουναλάκια από μελωμένα μελομακάρονα και αχνισμένους κουραμπιέδες. Άλλοι τα κάνουν κλασικά και άλλοι πειραματίζονται με τις γεύσεις και τους συνδυασμούς υλικών, δημιουργώντας ξεχωριστά γλυκίσματα. Για να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις τα καλύτερα, που θα ανταποκριθούν πραγματικά στις προσδοκίες σου, βγήκαμε στην αγορά, δοκιμάσαμε και συγκεντρώσαμε τα αγαπημένα μας για αυτές τις γιορτές.

Γράφουν οι: Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Μάρω Σενετάκη, Ιωάννα Σταμούλου 

Maxim 

Maxim

Maxim

Ήταν κάποτε μία Πολίτισσα, η Τασία Δώριζα, η οποία έφτιαχνε στο σπίτι της την περίοδο πριν τις γιορτές τα περίφημα «χαλκαδάκια», τα νηστίσιμα, στρογγυλά κουλουράκια που μοιάζουν με μικρούς χαλκάδες και στη ζύμη τους περιέχουν ελαιόλαδο και κρασί. Τα ζητούσε τότε όλη η γειτονιά και έτσι ο αδελφός της, ο Κώστας είχε την ιδέα να προτείνουν στον φούρνο της γειτονιάς τους να ξεκινήσει να τα πουλάει εκεί. Τα κουλουράκια της Τασίας έγιναν γνωστά παντού. Ύστερα βρήκαν στέγη στην Ελλάδα και εκείνη και ο αδελφός της και έκαναν μία καινούργια αρχή, με ένα ζαχαροπλαστείο. Είναι το Maxim που βρίσκουμε σε κάτι στενάκια της Νέας Σμύρνης και μοσχοβολά φρέσκο βούτυρο. Το πολίτικο τσουρέκι τους το ξέρει όλη η Αθήνα, ενώ στους κουραμπιέδες θα βρεις πραγματικά πολλές παραλλαγές. Κλασικούς με ζάχαρη άχνη, πολίτικους χωρίς άχνη με ένα φυστίκι στη μέση, σοκολατένιους, με επικάλυψη από τριμμένο φιστίκι, αλλά και σεκέρ παρέ με σιμιγδάλι βουτηγμένα σε σιρόπι. Σε όλα θα αισθανθείς έντονα τη γεύση και το άρωμα βουτύρου. Όσο για τα μελομακάρονα, θα βρεις τα κλασικά, λίγο πιο μπισκοτένια, αλλά και τα πολίτικα «ιτσλί» με το χαρακτηριστικό τσιμπιτό σχέδιο, γεμισμένα με καρύδι και μελωμένα με θυμαρίσιο μέλι. Μπορεί να πετύχεις και καμία άλλη παραλλαγή, ανάλογα με την έμπνευση! Γ.Π. 

Τσακίρογλου 23, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210-93.24.603 

Δήμητρα Γουναρίδη 

«Πίτες και γλυκά όπως παλιά» λέει το εργαστήριο της Δήμητρας Γουναρίδη και όντως, από το 1945 ετοιμάζει χωριάτικες πίτες με χειροποίητο φύλλο και παραδοσιακά γλυκά από τη Μικρά Ασία. Όσο για τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες τους, θα σου πω ότι τα πρώτα είναι έντονα πορτοκαλένια, ένα άρωμα που αγαπάμε όλοι αυτή την εποχή, ενώ στη γεύση θα καταλάβεις αρκετά και το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούν. Το ισλί τους αν και δεν έχει το κλασικό σχήμα με τα «κύματα», έχει και αυτό το τσιμπιτό στόλιμσμά του, ενώ είναι και αρκετά μεγάλο και χορταστικό. Όσο για τη γεύση του, το βουτύρου να πρωταγωνιστεί. Ο κουραμπιές τους από την άλλη είναι μπισκοτένιος και τραγανός, πολύ βουτυράτος και με ολόκληρο, καβουρδισμένο αμύγδαλο. Γ.Π.

Δήμητρα Γουναρίδη. Ευαγγελικής Σχολής 5, Νέα Ιωνία, τηλ. 210-27.12.548

Kora

Kora

Kora

Το Kora ξεφουρνίζει προζυμένια ψωμιά και αρτοποιήματα, που μας κάνουν να πηγαίνουμε καθημερινά στο Κολωνάκι. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, δίπλα στο καλό ψωμί με φυσικό προζύμι αργής ωρίμασης, μπορείς να βρεις και όλα τα αγαπημένα γλυκά των Χριστουγέννων. Πρώτοι και καλύτεροι οι Koraμπιέδες (όπως αποκαλούν τους κουραμπιέδες τους), που είναι τραγανοί, με αρκετό καβουρδισμένο αμύγδαλο και αρωματική φρέσκια βανίλια. Στα μελομακάρονα πάλι, θα σε κερδίσει η ισορροπημένη γεύση και τα φίνα αρώματα από πορτοκάλι, κανέλα και γαρίφαλο, ενώ το πιο ιδιαίτερο στοιχείο που θα συναντήσεις εδώ είναι το καρύδι πεκάν, με το οποίο τα πασπαλίζουν. Β.Π.

Kora. Παναγιώτου Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, τηλ. 210-36.27.855

Ρεμούνδος

Ρεμούνδος

Ρεμούνδος

O Γρηγόρης και ο Γιώργος είναι η ψυχή, ο νους και τα χέρια πίσω από την ταμπέλα του Φούρνου Ρεμούνδου που υπάρχει στην Κυψέλη από το 1953. Τρίτη γενιά αρτοποιών, με καταγωγή από την Άνδρο, κάποιες από τις συνταγές τους είναι πολύ παλιές, κληρονομιά από τον παππού και τον πατέρα τους. Μεταξύ αυτών κάποια ψωμιά, τα μαλακά μουστοκούλουρα, τα πιροσκί, οι λουκουμάδες, τα σμυρναίικα κουλούρια και τσουρέκια, τα κουλουράκια με σταφίδες και αυτή την εποχή οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, τα οποία βουτάνε σε θυμαρίσιο μέλι. Τα κάνουν γενικά μικρά και χαριτωμένα, με τα μελομακάρονα να είναι ζουμερά και με μπόλικο τριμμένο καρύδι και οι κουραμπιέδες μπουκίτσες με αιγοπρόβειο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Ι.Σ.

Κυψέλης 37, Κυψέλη, τηλ. 210-82.15.808


Παντοπωλείο Κολιός 

Πλάι στα πιο λαχταριστά καρβέλια προζυμένιου ψωμιού από τη Χαλκίδα και όχι μόνο, στα πιο ψαγμένα παξιμάδια και κουλουράκια, τα μέλια, τα ταχίνια και τους χαλβάδες, τα όσπρια, τα λουκούμια και τα ζαχαρωτά, θα βρεις εξαιρετικά φύλλα κρούστας, φύλλα λαδιού, σφολιάτα, ακόμη και γιούφκα, αλλά και λογιών - λογιών πίτες, όπως κρητικά καλιτσούνια και σκοπελίτικες τυρόπιτες. Και φυσικά μαγικά ικαριώτικα μελομακάρονα με μέλι από το νησί, μανιάτικα μελομακάρονα και κουραμπιέδες που μοσχοβολούν αιγοπρόβειο βούτυρο αλλά και κουραμπιέδες λαδιού επίσης από τη Μάνη. Ένα μαγαζί σαν ταξίδι στην Ελλάδα και στα πιο ψαγμένα προϊόντα της, σκέτη απόλαυση! Ι.Σ. 

Αθηνάς 35 και Αθηνάς 51, τηλ. 210-32.41.477

La Maison

La Maison

La Maison

Σε μια γωνία ενός ημικεντρικού δρόμου της Καλλιθέας, ανάμεσα σε άλλα συνοικιακά καταστήματα βρίσκεται το La Μaison, ένα ζαχαροπλαστείο που πρέπει να βάλεις στην ατζέντα σου ακόμη και αν δεν είναι στη γειτονιά σου. Γιατί τα γλυκά του Θανάση Τσαγκλιώτη ξεχωρίζουν για την ποιότητα, τη γεύση, την εμφάνιση και τις λογικές τιμές τους. Ανάμεσά τους και οι κουραμπιέδες με τα μελομακάρονα που φτιάχνει αυτή την περίοδο, αλλά και οι λαχταριστές δίπλες που περιχύνονται με μέλι και πασπαλίζονται με καρύδι. Οι κουραμπιέδες του La Maison είναι θριφτοί και φτιάχνονται με πρόβειο βούτυρο, γι’ αυτό και είναι μοσχοβολιστοί. Όσο για τα μελομακάρονα, είναι ντελικάτα και πλακουτσωτά και τα κάνουν σε λαχταριστές μπουκίτσες. Γ.Π.

La Maison. Δημοσθένους 149, Καλλιθέα, τηλ. 216-70.06.518

Στάνη

Σαν γνήσιο γαλακτοπωλείο - ζαχαροπλαστείο η Στάνη έχει παράδοση στα κλασικά γλυκά και τέτοια εποχή τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες έχουν την τιμητική τους. Τα μελομακάρονά τους είναι καλά μελωμένα, γι αυτό και πολύ μαλακά και ζουμερά, καταλαβαίνεις το μέλι σε κάθε μπουκιά και από πάνω είναι γαρνιρισμένα με μπόλικο ψιλοτριμμένο καρύδι. Οι κουραμπιέδες τους από την άλλη μοσχοβολούν βούτυρο (τους φτιάχνουν με αιγοπρόβειο βούτυρο) και μέσα τους κρύβουν μπόλικο χοντροκομμένο, καβουρδισμένο αμύγδαλο - όπως ακριβώς θα έπρεπε να είναι κάθε καλός κουραμπιές. Στο δάγκωμα είναι πολύ τραγανός, σαν να τρως ένα βουτυράτο μπισκότο. Για καλή μου τύχη, τα φτιάχνουν μικρά σε μέγεθος και έτσι έχω την τέλεια δικαιολογία κάθε φορά που περνάω δίπλα από το κουτί τους να βάζω από δύο στο πιάτο μου. Μ.Σ.

Στάνη. Μαρίκας Κοτοπούλη 10, Αθήνα, τηλ. 210-52.33.637

Τα Γιούλια 

Τα Γιούλια

Τα Γιούλια

Τα Γιούλια τα βρίσκεις στη Νέα Ιωνία ήδη από το 1945 και η αλήθεια είναι πως κόσμος τα προσεγγίζει από όλη την Αθήνα. Τα τσουρέκια τους με τη γνήσια μικρασιατική συνταγή είναι φημισμένα, ωστόσο αυτή την εποχή φτιάχνουν και εξαιρετικούς κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Αν σου αρέσουν τα έντονα μελωμένα και σιμιγδαλένια μελομακάρονα που απορροφούν μπόλικο σιρόπι, εδώ είσαι. Μάλιστα εκτός από το κλασικό μέγεθος, φτιάχνουν και μελομακάρονα μπουκίτσες, που αν δεν προσέξεις μπορεί να χάσεις το μέτρημα στο πόσα θα φας. Ο κουραμπιές τους όμως θα έλεγα ότι είναι «δυνατότερος». Επίσης σε μέγεθος μπουκιάς, με ολόκληρο ή χοντροκομμένο αμύγδαλο (αλλά και σκέτα για όσους αποφεύγουν τους ξηρούς καρπούς), ζύμη που τρίβεται στο στόμα και πολύ μυρωδάτος είναι πραγματικά ο κουραμπιές που ονειρεύεσαι. Γ.Π. 

Δες εδώ τις διευθύνσεις των καταστημάτων Τα Γιούλια στη Νέα Ιωνία.

Yum Guilt Free 

Yum Guilt Free

Yum Guilt Free

Από το χαριτωμένο Yum Guilt Free της Γλυφάδας θα πάρεις ίσως τα πιο ιδιαίτερα μελομακάρονα και αυτό γιατί γενικώς εκεί θα βρεις γλυκά χωρίς καθόλου ζάχαρη, αυγά ή ζωικά προϊόντα, ενώ τα περισσότερα είναι ωμοφαγικά και vegan. Και όλα αυτά, χάρη στην έμπνευση της μοναδικής Λίζας Βαβούρη. Όσο για τα μελομακάρονα, είναι στρογγυλά σαν μπαλίτσες και θα τα βρεις τόσο σε ψημένη όσο και raw εκδοχή. Τα φτιάχνουν και με επικάλυψη σοκολάτας και αν με ρωτάς, πρέπει να τα δοκιμάσεις όλα! Και επειδή πολύ ανησυχούμε μέσα στις γιορτές για την υπερβολική κατανάλωση γλυκών, να ξέρεις ότι και τα δύο είδη είναι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, μόνο με ανθό καρύδας και μέλι, με καρύδια και σούπερ αρωματικά αφού έχουν πορτοκάλι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, ενώ τα ωμοφαγικά φτιάχνονται με βρώμη, καρύδια, πορτοκάλι, μέλι, μοσχοκάρυδο και τζίντζερ. Σαν να τρως ένα energy ball με γεύση μελομακάρονο δηλαδή. Γ.Π. 

Ξενοφώντος 40, Γλυφάδα, τηλ. 210-96.13.374

Lido 

Το συγκεκριμένο ζαχαροπλαστείο στο Παγκράτι δεν χρειάζεται συστάσεις, καθώς σίγουρα έχεις πετύχει την ουρά που σχηματίζεται απ' έξω για τις γλυκές δημιουργίες του και κυρίως για το τσουρέκι του. Έτσι και τα Χριστούγεννα, μόλις στρίψεις στη γωνία του δρόμου θα σε πλημμυρίσουν τα αρώματα κανέλας, γαρίφαλου και πορτοκαλιού που ξεχειλίζουν τα μελομακάρονά του. Είναι τραγανά, μεσαία σε μέγεθος και νιώθεις στην πρώτη μπουκιά το ψιλοκομμένο καρύδι που περιέχουν. Β.Π.

Lido. Χρεμωνίδου 35, Αθήνα, τηλ. 210-75.16.898

Κοσμικόν

Μπορεί το Κοσμικόν να μετρά έξι καταστήματα στην Αθήνα όμως τα προϊόντα του, τουλάχιστον αυτά που έχω δοκιμάσω και δύσκολα αλλάζω - όπως το γαλακτομπούρεκο -, αποδεικνύουν ότι μία αλυσίδα δεν προσφέρει απαραίτητα «τυποποιημένα» προϊόντα. Και ένα από αυτά είναι οι κουραμπιέδες του. Τα μικρά αυτά μισοφέγγαρα που είναι θριφτά όσο δεν πάει, έχουν μπόλικη ζάχαρη άχνη και είναι έντονη μέσα τους η γεύση από το καβουρδισμένο αμύγδαλο. Όταν τους δοκιμάσεις πρόσεξε γιατί είναι μαλακοί και μπορεί να διαλυθούν στα χέρια σου, αλλά είναι πραγματικά νοστιμότατοι. Και μην παραλείψεις βέβαια να πάρεις και τις δίπλες τους, που είναι τραγανές και τόσο νόστιμες σαν σπιτικές - το πόσο παραδοσιακές είναι θα το καταλάβεις και από το κιτρινωπό τους χρώμα, που οφείλεται στα αυγά που έχουν στη ζύμη τους. Γ.Π.

Δες εδώ όλες τις διευθύνσεις των καταστημάτων Κοσμικόν

Α λα Γκρεκ 

Α λα Γκρεκ

Το Α λα Γκρεκ του Κωστή Κωστάκη και του Γιάννη Πετρή που φέρνει στην Αθήνα κάτι από τις γεύσεις της Κρήτης, το ξέρουμε καλά για τους γκιοζλεμέδες και τις πίτες του. Τα Χριστούγεννα όμως, βγάζουν και κουραμπιέδες, μελομακάρονα, κρητικά χριστόψωμα (γλυκά ψωμιά με μέλι, κανέλα, πορτοκάλι και γλυκάνισο) και βέβαια, βασιλόπιτα σε κέικ με πορτοκάλι και βανίλια, αλλά και πολίτικη - τσουρέκι. Ας μείνουμε όμως στους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Τα τελευταία φτιάχνονται με την κλασική κρητική συνταγή, όπου χρησιμοποιείται ρακή αντί για κονιάκ και γίνονται με αλεύρι, ελαιόλαδο, θυμαρίσιο μέλι και είναι πιο μπισκοτένιοι. Θα τους βρεις σε εκδοχή και με σοκολάτα κουβερτούρα. Όσο για τους κουραμπιέδες, ετοιμάζονται με τρία βούτυρα, δύο αιγοπρόβεια και ένα αγελαδίνο. Από τη λίστα με τα καλούδια τους δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα παραδοσιακά ξεροτήγανα, ή αλλιώς οι κρητικές νηστίσιμες δίπλες, ωστόσο όλη αυτή την περίοδο φτιάχνουν και κλασικές δίπλες. Αν θέλεις βέβαια δοκίμασε και τα πατούδα, που είναι μικρά μπισκοτάκια γεμιστά με καρύδι και μέλι, που πασπαλίζονται με ζάχαρη άχνη και είναι επίσης νηστίσιμα. Γ.Π. 

Α λα Γκρεκ. Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, τηλ. 211-01.22.071

Rita's Cookies

Σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο στην Παλιά Κοκκινιά, σε δρόμο που δεν είναι «πέρασμα» εκτός και αν πας συστημένος, θα βρεις από τους πιο νόστιμους και ιδιαίτερους κουραμπιέδες που έχεις δοκιμάσει ποτέ. Η Ρίτα Αμιραλιάν, ιδιοκτήτρια του Rita's Cookies φουρνίζει όλο τον χρόνο τους κουραμπιέδες της, που δεν είναι στρογγυλοί αλλά ούτε και μισοφέγγαρα όπως οι κλασικοί, αλλά βγαίνουν σε παραλληλόγραμμο σχήμα και σε μέγεθος μπουκιάς. Είναι βουτυρένιοι, πολύ τραγανοί και περιέχουν πραγματικά γενναιόδωρη ποσότητα από αμύγδαλο και το καλύτερο; Μπορείς να τους βρεις και χωρίς άχνη ζάχαρη, για εσένα που δεν θέλεις να «αχνίζεις» το πρόσωπο και τα ρούχα σου σε κάθε μπουκιά. Πέρα από τους μοναδικούς κουραμπιέδες της όμως, η κ. Ρίτα φτιάχνει κάθε χρόνο και ωραία μελομακάρονα - μπαλίτσες με καρύδι στη ζύμη τους.

Rita's Cookies. Δομοκού 40Α, Πειραιάς, τηλ. 210-49.12.323

Temps Perdu 

Temps Perdu

Temps Perdu

To Temps Perdu άνοιξε σχεδόν 1,5 χρόνο πριν στον Πειραιά και έκανε αμέσως αισθητή την παρουσία του εξαιτίας του τρόπου που μεταχειριζόταν τη ζύμη στις τεχνικές του. Το όνομα του που στα ελληνικά μεταφράζεται «χαμένος χρόνος», θέλει να μας κάνει να εστιάσουμε στην αίσθηση του χαμένου χρόνου, ο οποίος μέσα από τη γεύση ανακτάται. Σε αυτή τη λογική είναι φτιαγμένα και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά του, τα οποία έρχονται και σε πολύ όμορφες συσκευασίες, με ζωγραφιές από ωφελούμενα άτομα του Σκιαρίδειου ιδρύματος. Θα βρεις λοιπόν κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο Τρίπολης, πικραμύγδαλο και καβουρδισμένα αμύγδαλα Αλμυρού Μαγνησίας, που ραντίζονται με ανθόνερο Χίου το οποίο δίνει ωραία φρεσκάδα στην επίγευση. Τα μελομακάρονά τους γίνονται με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Μεσσηνίας, αρωματικά από τον Μανδραγόρα και μέλι Πάρνωνα που δίνει βαθύ και ζεστό άρωμα. Είναι ωραία μελωμένα και λιώνουν στο στόμα, χωρίς όμως να χάνονται. Δεν ξέρω αν βρήκα κάποιο χαμένο χρόνο, πάντως σίγουρα - τώρα που άνοιξε και το δεύτερο, πιο κοντινό σε εμένα, κατάστημά τους στο Σύνταγμα - βρήκα έναν ακόμη αγαπημένο προορισμό για χριστουγεννιάτικα γλυκά. Β.Π.

Temps Perdu. Καραΐσκου 114, Πειραιάς, τηλ. 210-42.96.027 & Αξαρλιάν 2, Σύνταγμα.

Choc ‘ o Rock

Το Choc ‘ o Rock στο Χολαργό φημίζεται για τις γλυκές του δημιουργίες και η Ρένα Οροκλού που διαχειρίζεται τα πάντα στο εργαστήριο έχει τελειοποιήσει το χιονισμένο γλυκό των ημερών. Οι κλασικοί κουραμπιέδες της φτιάχνονται με τριών ειδών ελληνικά βούτυρα από τα Μετέωρα και τους νιώθεις τόσο ωραία βουτυράτους που δεν αρκεί μόνο ένας. Παράλληλα, φτιάχνει και κάποιους πιο κίτρινους κουραμπιέδες με κουρκουμά, γλυκό κρασί, μπαχαρικά και καρύδια, οι οποίοι είναι πεντανόστιμοι και διαφορετικοί. Λόγω των ημερών και μέχρι τέλος του χρόνου, μέσω προ παραγγελίας μπορείς να βρεις και αρμενοβίλ με mousse λευκής σοκολάτας, μαρέγκες και καραμελωμένα αμύγδαλα και Noelle με μαύρη σοκολάτα με αμύγδαλα, toffee ganache με σοκολάτα γάλακτος και αμυγδαλοβούτυρο. Β.Π.

Choc ‘ o Rock, Βουτσινά 105, Χολαργός, τηλ. 211-01.22.512


Bread B.C. 

Bread BC

Με τα ψωμιά με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης, τα κυψελωτά κρουασάν και όλα τα υπόλοιπα καλούδια του, το  Bread B.C. συγκαταλέγεται σε αυτούς τους πολυσυζητημένους φούρνους νέας γενιάς της Αθήνας που ο κόσμος ξέρει καλά πλέον.  Αυτή την εποχή ξεφουρνίζει και χειροποίητα μελομακάρονα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θυμαρίσιο μέλι, κανέλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκαλιού και καρύδια. Οι ολοστρόγγυλοι κουραμπιέδες του, ελαφρώς πλακουτσωτοί, είναι αρκετά βουτυράτοι, έχουν μπόλικο αμύγδαλο και φυσικά άχνη που πέφτει από πάνω τους γενναιόδωρα. Και για τα δύο, θα βρεις τις παραδοσιακές εκδοχές. 

Bread B.C. Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι, τηλ. 210-68.51.961