Οι γιορτές είναι μία περίοδος χαράς, μία περίοδος που βάζεις για λίγο στην άκρη τις υποχρεώσεις και συναντάς ξανά τους αγαπημένου σου, τους προσφέρεις δώρα, πας σε πραγματικά πολλά γιορτινά καλέσματα και το πιο πιθανό είναι ότι θα οργανώσεις και εσύ κάποιο τραπέζι στο σπίτι.
Και ενώ όλα αυτά τα γιορτινά καλέσματα μας δίνουν πολλή χαρά, συχνά συνοδεύονται από σπατάλη τροφίμων, όπως και μεγάλη χρήση αντικειμένων από πλαστικό, - είτε πρόκειται για χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, είτε για πλαστικά μίας χρήσης για το τραπέζι.
Αυτές τις γιορτές λοιπόν, ίσως ήρθε η στιγμή να κάνεις την αλλαγή και να σκεφτείς λίγο περισσότερο τη μείωση του food waste, αλλά και τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές γενικότερα, χωρίς να αφήσεις στοίβες από σκουπίδια και leftovers. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή αγάπης και αν δεν κάνουμε αυτό το κάτι για το περιβάλλον που ζούμε, τότε τι; Δες εδώ μερικές πρακτικές συμβουλές για να τα καταφέρεις εύκολα και χωρίς να στερηθείς τίποτα από το mood των γιορτών.
Οργάνωση και σωστός προγραμματισμός
Σίγουρα όλοι θέλουμε πλούσια τραπέζια, όμως το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να μην περισσέψει άπειρο φαγητό είναι να υπολογίσεις ακριβώς τους καλεσμένους σου, για να σκεφτείς και τις αντίστοιχες ποσότητες. Σε αυτό το σημείο, πάρε μολύβι και χαρτί, αλλιώς δεν γίνεται.
Αμέσως μετά, ξεκίνα να καταστρώνεις το μενού, από τις σαλάτες, τα ορεκτικά και τα συνοδευτικά, μέχρι τα κυρίως, το επιδόρπιο αλλά και τα ποτά. Σκέψου ότι θα σερβίρεις τουλάχιστον ένα συνοδευτικό (πχ. πατάτες ή ρύζι), ένα-δύο ορεκτικά (πίτες, τάρτες κλπ.), μία–δύο σαλάτες και ένα, μπορεί και δύο κυρίως, καθώς και ένα γλυκό, ανάλογα με το πόσοι είναι οι καλεσμένοι.
Στα ποτά υπολόγισε σίγουρα κρασί αλλά και μπίρα και ίσως να θέλεις και κάποιο welcome drink, μαζί με ένα πλατό τυριών και αλλαντικών.
Αφού αποφασίσεις για το μενού, κατέγραψε και όλα τα υλικά που θα χρειαστεί να αγοράσεις. Έτσι, θα αποφύγεις να φορτώσεις το καρότσι με πράγματα που είναι πιθανό να μη χρειαστείς και θα καταλήξουν να πεταχτούν.
Zero waste αγορές
Όταν κάνεις τα ψώνια σου, προτίμησε γενικά τους τοπικούς παραγωγούς ή τις λαϊκές αγορές και επίλεξε τα χύμα προϊόντα, ώστε να αποφύγεις τις πολλές πλαστικές συσκευασίες.
Για το μαγείρεμα, θυμήσου ότι για πολλές παρασκευές, όπως για παράδειγμα τις πίτες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και υλικά που έχεις ήδη στο ψυγείο (λαχανικά, τυριά κλπ.), οπότε να μειώσεις έτσι αυτά που θα αγοράσεις. Αξιοποίησε επίσης ολόκληρα τα λαχανικά (κοτσάνια, φύλλα κλπ.) και μην πετάς σημεία που θεωρείς περιττά. Γίνονται τέλειες σούπες και υλικά για ζωμούς.
Τέλος, μαγείρεψε λογικές ποσότητες και μην φτιάχνεις παραπάνω «για παν ενδεχόμενο», αφού τώρα ξέρεις: κάθε φορά τα πετάς.
Το eco-friendly τραπέζι
Το στρώσιμο του τραπεζιού μπορεί να γίνει όμορφο, ζεστό και εορταστικό χωρίς πλαστικά μιας χρήσης. Αν δεν έχεις ένα καλό σερβίτσιο που να επαρκεί για όλους τους καλεσμένους, χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενα πιάτα, μαχαιροπίρουνα και ποτήρια. Επίσης, προτίμησε υφασμάτινες πετσέτες αντί για χαρτοπετσέτες.
Για διακόσμηση χρησιμοποίησε φυσικά στοιχεία: κλαδάκια από έλατο, κανέλα, πορτοκάλια αποξηραμένα, κεράκια σόγιας, μικρά γλαστράκια με αλεξανδρινά αντί για λουλούδια σε βάζο και γενικά, κράτησέ το λιτό και απόφυγε τα πλαστικά διακοσμητικά.
Κράτησε και αξιοποίησε τα leftovers
Ό,τι περισσεύει αποθήκευσέ το σε δοχεία τροφίμων. Εκτός του ότι μπορείς να δώσεις και ένα μπολ στους καλεσμένους σου για το σπίτι, για να φάνε και την επόμενη μέρα - κάτι που κάνουμε συχνά πυκνά στα οικογενειακά γιορτινά τραπέζια στην Ελλάδα - σχεδόν όλα μπορείς να τα αξιοποιήσεις για να φτιάξεις νέες συνταγές με leftovers, που δεν θα είναι καθόλου βαρετές και «λύσεις ανάγκης».
Τυριά και αλλαντικά που περίσσεψαν από κάποιο πλατό μπορούν άνετα να γίνουν σουφλέ, ογκρατέν, πίτσα και πολλά ακόμη. Κρέας που περίσσεψε μπορεί να μπει σε πίτα, σε ομελέτα ή σε ένα πληθωρικό σάντουιτς και πάει λέγοντας.
Μην ξεχνάς να ανακυκλώσεις
Όλα όσα θα χρησιμοποιήσεις στο τραπέζι, από πλαστικές συσκευασίες, μέχρι χάρτινες, αλουμινένιες από τα αναψυκτικά αλλά και γυάλινες, ανακυκλώνονται στους αντίστοιχους κάδους. Ξεχώρισε τα και την επόμενη μέρα, ρίξε τα εκεί.
Επίσης, ακόμη και τα υπολείμματα τροφών που δεν χρειάζεσαι, όπως οι φλούδες από τις πατάτες, μπορεί να ανακυκλωθεί στους κάδους κομποστοποίησης.
Κανελόνια με κοτόπουλο που περίσσεψε και μπεσαμέλ
Εύκολη και νόστιμη σούπα με ό,τι μας περίσσεψε
Λαχταριστό σάντουιτς με γαλοπούλα που περίσσεψε και BBQ sauce
Εύκολη συνταγή για τηγανητό ρύζι με γαλοπούλα που περίσσεψε