Τα μαρόν γλασέ συνήθως τα βρίσκουμε τυλιγμένα σε ασημόχαρτο στα καλά, παλιά ζαχαροπλαστεία και ακόμα περισσότερο την περίοδο των Χριστουγέννων. Είναι στην ουσία καραμελωμένα κάστανα και ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα γλυκά της ευρωπαϊκής ζαχαροπλαστικής, με καταγωγή από τη Γαλλία και τη βόρεια Ιταλία. 

Σκοπός ήταν αρχικά να διατηρηθούν τα κάστανα μέσα στον χειμώνα, βράζοντας τα επανειλημμένα σε αρωματισμένο σιρόπι ζάχαρης. Το αποτέλεσμα όμως, ξεπέρασε κάθε προσδοκία: γεννήθηκε ένα γλυκό πολυτελείας, με φίνα γεύση και καραμελωμένη λάμψη, που σύντομα έγινε σύμβολο φινέτσας στα παριζιάνικα ζαχαροπλαστεία.

Υλικά

για 18-22 μαρόν γλασέ

  • 1 κιλό κάστανα μεγάλα, ολόκληρα και φρέσκα
  • 800 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 1 λωβό βανίλιας  
  • 1 κ.σ. μέλι
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Πρώτη μέρα: Καθάρισμα και βράσιμο στο σιρόπι

  1. Για τα σπιτικά μαρόν γλασέ χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι ένα με μικρό σταυρό στη φλούδα κάθε κάστανο, από την πλατιά πλευρά. Τα βράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για περίπου 10 λεπτά, ώστε να μαλακώσει η φλούδα.
  2. Τα στραγγίζουμε και, όσο είναι ακόμη ζεστά, τα καθαρίζουμε προσεκτικά από την εξωτερική και την εσωτερική μεμβράνη. Αυτή η φάση θέλει υπομονή και προσοχή να καθαριστούν καλά και να μη σπάσουν τα κάστανα.
  3. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το μέλι και τα ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  4. Όταν το σιρόπι αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα τα καθαρισμένα κάστανα και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, προσέχοντας να μη διαλυθούν.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να σταθούν μέσα στο σιρόπι για 24 ώρες.

Δεύτερη μέρα: Βράζουμε ξανά

  1. Την επόμενη μέρα επαναφέρουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το σιρόπι να ξαναπάρει βράση και βράζουμε τα κάστανα για 5 λεπτά.
  2. Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε πάλι να σταθούν στο σιρόπι για άλλες 24 ώρες.

Τρίτη μέρα: Τελευταίο βράσιμο και αποθήκευση

  1. Την τρίτη ημέρα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για ακόμη μία φορά: βράζουμε για 5 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τα κάστανα να μείνουν στο σιρόπι και να απορροφήσουν την τελευταία δόση όσο κρυώνουν.
  2. Όταν έχουν σχεδόν κρυώσει και είναι λίγο χλιαρά, τα αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε πάνω σε σχάρα, ώστε να στραγγίσουν, να κρυώσουν τελείως και να στεγνώσουν.
  3. Αν θέλουμε να τα κάνουμε πιο κρυσταλλωμένα εξωτερικά, τα ψήνουμε για 10 λεπτά στον φούρνο, στους 100°C, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επιφάνειά τους και να αποκτήσουν ελαφριά γυαλάδα.
  4. Όταν κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε χαρτάκια ή τα τυλίγουμε ένα - ένα σε αλουμινόχαρτο, όπως τα κλασικά γαλλικά μαρόν γλασέ.

Προτιμάμε μεγάλα, φρέσκα κάστανα που καθαρίζονται πιο εύκολα και κρατούν καλύτερα το σχήμα τους.