Κρασί, μπαχαρικά, άρωμα πορτοκαλιού, δροσιά. Η Σανκρία είναι αυτό που λέμε το γλυκόπιοτο ποτό, αυτό που προτιμούν συνήθως όσοι δεν είναι και πολύ fan του καθαρόαιμου αλκοόλ και προτιμούν τις πιο ήπιες, γλυκές γεύσεις. Πρόκειται για ένα κοκτέιλ που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε περίσταση και ώρα της ημέρας, μπορεί να γίνει άνετα ένα welcome drink, αλλά και να σερβιριστεί μετά το φαγητό. 

Η ιστορία της Σανγκρία 

Η σανγκρία έρχεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία και συνοδεύεται από μία μακρά και πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Όταν σερβιρίστηκε για πρώτη φορά ήταν στην ουσία παλαιωμένο κρασί, αναμεμειγμένο με φρούτα και μπαχαρικά, όπως κανέλα. Με την πάροδο του χρόνου και όσο γινόταν όλο και πιο δημοφιλής, νέες τοπικές παραλλαγές έρχονταν στο φως. 

Υπάρχουν πολλές ιστορίες και θρύλοι για την προέλευση της σανγκρία, ωστόσο σύμφωνα με μία από τις επικρατέστερες, αυτή δημιουργήθηκε το μακρινό 1800 από Ισπανούς και Πορτογάλους αγρότες, οι οποίοι συνήθιζαν να παρασκευάζουν αυτό το ποτό με τα προϊόντα της γης που είχαν διαθέσιμα εκείνη τη χρονική περίοδο, δηλαδή κρασί, μήλα, ροδάκινα και εσπεριδοειδή.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή η προέλευση της σανγκρίας χρονολογείται ακόμη πιο πίσω, από το έτος 1700, ενώ πιστεύεται ότι ήταν ιδέα μιας ομάδας Βρετανών ναυτικών. Εκείνη την εποχή υπήρχε απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών στα λιμάνια των Αντιλλών και οι ναύτες κάλυψαν το ισπανικό ρούμι με μέλι, μπαχαρικά, τοπικά φρούτα και κρασί για να το κάνουν να μοιάζει με χυμό φρούτων και να μπορούν να το πίνουν στο λιμάνι.


Οι ενδιαφέρουσες παραλλαγές 

Η κόκκινη σανγκρία είναι η πιο κλασική και διαχρονική επιλογή, αλλά υπάρχουν ουκ ολίγες ενδιαφέρουσες παραλλαγές. Από σανγκρία με κράνμπερι-μήλο μέχρι αφρώδη σαγκρία με μηλίτη.

Αρκετά διαδεδομένη είναι και η λευκή σανγκρία, για όσους προτιμούν γενικώς το λευκό κρασί και ταιριάζει μοναδικά με το πράσινο μήλο, αντί του κόκκινου. 

Σανγκρία

Σε κάθε περίπτωση, Ισπανοί και Πορτογάλοι συνηθίζουν να φτιάχνουν και να απολαμβάνουν τη σανγκρία στο σπίτι, παρά να την παραγγέλνουν στα μπαρ. Άλλωστε, είναι τόσο διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο που σε πολλές περιπτώσεις μπορείς να βρεις πραγματικά κακή σανγκρία. 

Γι’ αυτό για το επόμενο κάλεσμα που θα κάνεις στο σπίτι, σου δίνουμε μία κλασική συνταγή για να ετοιμάσεις τη δική σου, χειροποίητη σανγκρία. 

για 8 μερίδες

  • 1 μπουκάλι κρασί Tempranillo ή ένα κόκκινο, ημίξηρο ή ξηρό κρασί με φρουτώδη αρώματα 
  • 1 μήλο ψιλοκομμένο
  • 1 πορτοκάλι, κομμένο σε λεπτές φέτες και στη συνέχεια κομμένο στα τέσσερα
  • 1 λεμόνι ή λάιμ, σε λεπτές φέτες
  • ⅓ φλιτζ. σμέουρα ή φράουλες σε φέτες
  • ½ φλιτζ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ξύλο κανέλας 
  • ¼ έως ½ φλιτζ. brandy

Διαδικασία: 

  1. Τοποθετούμε το μήλο, το πορτοκάλι, το λάιμ και τα σμέουρα σε μια μεγάλη κανάτα. 
  2. Ρίχνουμε το κρασί, τον χυμό πορτοκαλιού και το brandy και ανακατεύουμε.
  3. Αφήνουμε τη σανγκρία να παγώσει όλο το βράδυ για να πάρει όλες τις γεύσεις και τα αρώματα.
  4. Σερβίρουμε χρησιμοποιώντας μία κουτάλα, σε ποτήρια με πάγο.