Οι ψητές χειμωνιάτικες ρίζες είναι από τα κλασικά συνοδευτικά στο τραπέζι του Thanksgiving, που είναι μια γιορτή ευγνωμοσύνης και αφθονίας η οποία παραδοσιακά γιορταζόταν για να τιμήσει τη σοδειά του φθινοπώρου και τη γενναιοδωρία της γης. Ξεκίνησε ως ημέρα ευχαριστίας για τα αγαθά που πρόσφερε η γη μετά τη συγκομιδή, για αυτό και το τραπέζι της γιορτής είναι πάντα γεμάτο με ζεστά, εποχιακά πιάτα, από την ψητή γαλοπούλα, μέχρι τη σάλτσα κράνμπερι, το καλαμποκόψωμο και άλλα πιάτα που τιμούν απλά λαχανικά εποχής.

 

 

 


 

 

Υλικά
  • 2 καρότα
  • 2 παστινάκια ή σελινόριζες
  • 2 γλυκοπατάτες μικρές
  • 8-10 πατάτες baby
  • 2 παντζάρια
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 κ.γ. μουστάρδα
  • 1-2 κλωναράκια δενδρολίβανο φρέσκο
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • χυμό + ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο 

Λευκό Βοστιλίδι με αρώματα ώριμων φρούτων όπως το κυδώνι και το βερίκοκο, βανίλιας και αποξηραμένων βοτάνων. Η πρόταση του WSPC: Nouvelle Epoque Βοστιλίδι Orealios Gaea

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1.  Για τις χειμωνιάτικες ρίζες ψητές στο φούρνο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Πλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις ρίζες. Τις κόβουμε σε κομμάτια περίπου ίδιου μεγέθους για να ψηθούν ομοιόμορφα. Τις πατάτες τις αφήνουμε με τη φλούδα τους, αφού πρώτα τις πλύνουμε και τις τρίψουμε καλά.
  3. Τις απλώνουμε σε μεγάλο ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, τη μουστάρδα, το δενδρολίβανο, τους χυμούς, το ξύσμα πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί με τις ρίζες και με τα χέρια ανακατεύουμε απαλά να πάει το μείγμα παντού. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντάς το καλά.
  6. Ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι ρίζες.
  7. Στη συνέχεια, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ανακατεύουμε ανακινώντας απαλά το ταψί. Το επιστρέφουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσουν.
  8. Τις σερβίρουμε ζεστές, κατευθείαν από τον φούρνο, σε μια μεγάλη πιατέλα. Μπορούμε αν θέλουμε να τις στολίζουμε με λίγα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά όπως μυρώνια ή σχοινόπρασο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.