Στις Ηνωμένες Πολιτείες το καλαμποκόψωμο (cornbread) συνοδεύει τέλεια την παραδοσιακή γαλοπούλα στο Thanksgiving, ψητά λαχανικά ή σούπες, και σερβίρεται ζεστό και αχνιστό, μόλις βγει από τον φούρνο.
Υλικά
- 150 γρ. αλεύρι καλαμποκιού ή πολέντα
- 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 240 ml ξινόγαλα
- 4 κ.σ. βούτυρο λιωμένο + επιπλέον για το βουτύρωμα του ταψιού
- 150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο, καλά στραγγισμένο (προαιρετικά)
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το αμερικανικό καλαμποκόψωμο (cornbread) προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και βουτυρώνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ.
- Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Σε δεύτερο μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γάλα μέχρι να αφρατέψουν.
- Λιώνουμε το βούτυρο και αφού κρυώσει, το προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
- Ρίχνουμε τα υγρά στα στερεά υλικά σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ενωθούν (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα). Τέλος, ανακατεύουμε μέσα και το καλαμπόκι αν χρησιμοποιήσουμε.
- Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του ψωμιού και όταν βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του, να βγαίνει καθαρή.
- Αφήνουμε το καλαμποκόψωμο να σταθεί για 10 λεπτά πριν το κόψουμε.
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα λίγο τριμμένο τυρί όπως τσένταρ για πιο πλούσια γεύση ή να προσθέσουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή λίγο τσίλι για πιο πικάντικο αποτέλεσμα.
Καρολίνα Δωρίτη