Γαλοπούλα

Υλικά
  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη, περίπου 6 κιλά
  • 1¾ κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. φασκόμηλο ξερό, τριμμένο
  • 2 κ.σ. λάδι
  • 3½ lt χυμό μήλου αφιλτράριστο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης  
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Προετοιμάζουμε τη γαλοπούλα

  1. Για την ψητή γαλοπούλα με γλάσο από χυμό μήλου, βγάζουμε τη γαλοπούλα από το ψυγείο και την αφήνουμε να έρθει θερμοκρασία δωματίου για περίπου 1 ώρα πριν τη βάλουμε στον φούρνο, για να ψηθεί ομοιόμορφα.
  2. Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην πιο χαμηλή θέση και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C.
  3. Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε το αλάτι, το πιπέρι και το φασκόμηλο.
  4. Στεγνώνουμε καλά τη γαλοπούλα, σκουπίζοντάς την ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τη βάζουμε μέσα σε ταψί στο οποίο έχουμε τοποθετήσει μία σχάρα για να ακουμπήσει πάνω το πουλερικό. Αν δεν έχουμε σχάρα που να χωράει στο ταψί, φτιάχνουμε μία σπείρα από αλουμινόχαρτο, καθώς είναι σημαντικό να είναι η γαλοπούλα υπερυψωμένη, ώστε να μπορεί να κυκλοφορεί ο αέρας και από κάτω της, για να ψηθεί σωστά.
  5. Αν θέλουμε μπορούμε να δέσουμε τα πόδια και τις φτερούγες με ειδικό σπάγκο μαγειρικής.
  6. Πασπαλίζουμε όλη τη γαλοπούλα με το μείγμα μπαχαρικών που ετοιμάσαμε, εσωτερικά και εξωτερικά, και τρίβουμε με τα χέρια για να κολλήσει καλά.
  7. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το λάδι στο άδειο πλέον μπολ με τα καρυκεύματα και με πινέλο αλείφουμε με αυτό όλο το δέρμα της γαλοπούλας.

Ψήνουμε τη γαλοπούλα

  1. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε τη γαλοπούλα για 30 λεπτά, μέχρι η πέτσα της να σφίξει και να αρχίσει να ροδίζει.
  2. Εν τω μεταξύ, διπλώνουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτου σε τρίγωνο, αρκετά μεγάλο ώστε να καλύψει το στήθος της γαλοπούλας. Λαδώνουμε ελαφρά τη μία πλευρά του και το αφήνουμε το στην άκρη.
  3. Βγάζουμε τη γαλοπούλα από τον φούρνο και τοποθετήστε το ταψί σε μια πυρίμαχη επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
  4. Προσεκτικά - καθώς τόσο η γαλοπούλα όσο και το ταψί είναι ζεστά – καλύπτουμε τη γαλοπούλα με το τρίγωνο αλουμινόχαρτου που ετοιμάσαμε, με τη λαδωμένη πλευρά να ακουμπάει στην πέτσα, φροντίζοντας το κεντρικό σημείο να βλέπει προς τα πόδια και η μακριά πλευρά να βλέπει προς το στήθος/λαιμό. Εισάγουμε ένα θερμόμετρο με αισθητήρα μέσα από το αλουμινόχαρτο στο πιο παχύ μέρος του στήθους, μακριά από το κόκκαλο.
  5. Επιστέφουμε τη γαλοπούλα στον φούρνο, και ρυθμίζουμε το θερμόμετρο να χτυπήσει όταν η θερμοκρασία του κρέατος φτάσει στους 60°C.

Ετοιμάζουμε το γλάσο και αλείφουμε τη γαλοπούλα

  1. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τον χυμό μήλου, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μειωθεί σε περίπου 2 φλ., για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά. Αποσύρουμε τότε από τη φωτιά, κρατάμε ¼ φλ. για να αλείψουμε τη γαλοπούλα και βάζουμε το υπόλοιπο γλάσο σε μικρό μπολ ή σαλτσιέρα για το σερβίρισμα. Σημειώνεται ότι το υγρό θα πήξει ελαφρώς καθώς κρυώνει και μπορεί να διαχωριστεί λίγο.
  2. Όταν η γαλοπούλα φτάσει τους 57°C, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, αλλά κρατάμε το θερμόμετρο. Αλείφουμε τη γαλοπούλα με τη μισή ποσότητα του γλάσου που κρατήσαμε και επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία της γαλοπούλας να φτάσει 62°C.
  3. Αλείφουμε ξανά τη γαλοπούλα με το υπόλοιπο γλάσο που κρατήσαμε και ψήνουμε μέχρι να η θερμοκρασία της να φτάσει στους 68°C.

Σερβίρουμε

  1. Μεταφέρουμε τη γαλοπούλα σε μεγάλο ξύλο κοπής, τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 20 λεπτά, με το θερμόμετρο ακόμα τοποθετημένο, πριν την κόψουμε και τη σερβίρουμε. Ενώ η γαλοπούλα ξεκουράζεται, η εσωτερική της θερμοκρασία θα συνεχίσει να αυξάνεται. Θέλουμε να φτάσει τους 74°C.
  2. Μόλις φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, αφαιρούμε το θερμόμετρο, την κόβουμε και τη σερβίρουμε, συνοδεύοντας με το υπόλοιπο γλάσο.

Αντί για φασκόμηλο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θυμάρι ή δενδρολίβανο.