Ψημένα στον φούρνο, τα λαχανάκια Βρυξελλών καραμελώνουν και γίνονται βουτυρένια εσωτερικά, ενώ το τραγανό μπέικον, το σιρόπι σφενδάμου και τα αποξηραμένα κράνμπερις δίνουν μια sweet and sour γεύση που κάνει το πιάτο ξεχωριστό. Είναι απλό, αλλά εντυπωσιακό και πολύ νόστιμο!
Υλικά
- 500 γρ. λαχανάκια Βρυξελλών
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 5-6 φέτες μπέικον
- 2 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
- 2-3 κ.σ. κράνμπερις αποξηραμένα
- 1-2 κ.σ. καρύδια ή πεκάν χοντροκομμένα (προαιρετικά)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Muscadet με αρώματα εσπεριδοειδών, αλμυρό χαρακτήρα, φυτικές νότες και υψηλή οξύτητα. Η πρόταση του WSPC: Amphibolite Jo Landron
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για τα λαχανάκια Βρυξελλών με τραγανό μπέικον και κράνμπερις προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
- Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανάκια. Αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε στη μέση.
- Τα απλώνουμε σε ταψί, τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στον φούρνο για 25 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν. Στα μέσα του ψησίματος τα ανακατεύουμε.
- Στο μεταξύ, ψήνουμε το μπέικον σε τηγάνι μέχρι να γίνει τραγανό, το αφήνουμε να στραγγίξει και το ψιλοκόβουμε
- Όταν τα λαχανάκια ψηθούν, τα ανακατεύουμε με το μπέικον, το σιρόπι σφενδάμου και τα κράνμπερις.
- Σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγους ξηρούς καρπούς αν θέλουμε.
- Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο φρέσκο μυρωδικό, όπως ψιλοκομμένο μαϊντανό ή σχοινόπρασο.
- Τα κράνμπερις μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με σταφίδα μαύρη.
Καρολίνα Δωρίτη