Τα μανιτάρια είναι ένα υλικό με ξεχωριστή όψη, γεύση και άρωμα. Σήμα κατατεθέν του φθινοπώρου, είναι μία πρώτη ύλη που μπορεί να πάρει πραγματικά πολλές μορφές. Από το να γίνει πρωταγωνιστής σε μία σούπα, μέχρι να μπει ως υλικό για μία πληθωρική πίτσα, να γίνει μανιταρόπιτα, να γίνει γεμιστό και πολλά ακόμη. Θέλουν όμως και τη δική τους, ξεχωριστή διαχείριση για να μας χαρίσουν απλόχερα όλη τους τη γεύση και τη φρεσκάδα. Και αυτό έχει να κάνει από την αγορά τους, μέχρι τη μαγειρική και την κατανάλωση.

Καταρχάς, πρέπει να ξέρουμε ότι η οικογένεια τους είναι τεράστια: Μόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα υπάρχουν 4.000-5.000 είδη μανιταριών και από αυτά, μόνο τα 300 τρώγονται με ασφάλεια. Αυτά που βρίσκουμε εμείς πιο συχνά είναι τα αγαρικά, τα Portobello, τα πλευρώτους και οι λεντινούλες. Τα καλά μανιτάρια στην αγορά έχουν σφιχτή υφή, σπάνε εύκολα αφού αποτελούνται από ίνες και είναι στρογγυλεμένα, χωρίς καφέ λεκέδες, στίγματα ή βαθουλώματα. Είναι καλό γενικά να καταναλώνονται άμεσα ή σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αγορά και όταν έρχεται η προετοιμασία για το μαγείρεμα δεν τα πλένουμε, αλλά τα σκουπίζουμε με βρεγμένο χαρτί κουζίνας. 

Εδώ μπορείς να δεις τα πάντα για την επιλογή και τη διαχείριση των μανιταριών, ενώ παρακάτω θα δεις μερικές συνταγές όπου τα μανιτάρια πρωταγωνιστούν για να πάρεις ιδέες και να μπεις στην κουζίνα!