Αν οι χειροποίητες τορτίγιες σε αυτή τη συνταγή για σπιτικά vegan tacos με μανιτάρια και tofu σε προβληματίζουν, τότε σημείωσε πως η ζύμη είναι πάρα πολύ εύκολη, γίνεται σε πολύ λίγο χρόνο και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες. Στην πραγματικότητα, δεν είναι μία αυθεντική συνταγή για τορτίγιες, αλλά παραλλαγή σε λεπτές πιτούλες. 

Vegan tacos με μανιτάρια και tofu

Vegan tacos με μανιτάρια και tofu

Υλικά

Για τις τορτίγιες

  • 1½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλ. καλαμποκάλευρο
  • ⅔ κ.γ. μπέικιν πάουντερ 
  • 55 ml ηλιέλαιο
  • 160 ml νερό
  • ⅔ κ.γ. αλάτι

Για τα μανιτάρια

  • 500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 2-3 κ.σ. soya sauce
  • θυμάρι φρέσκο 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το tofu

  • 220 γρ. tofu
  • 5 σκελίδες σκόρδο μαύρο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. νερό
  • 2 κ.σ. soya sauce
  • 1 κ.σ. ζάχαρη καστανή 
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • ραπανάκια
  • κόλιανδρο φρέσκο
  • κρεμμυδάκια φρέσκα 
  • χυμό λάιμ 

Ένα λευκό κρασί, blend από την Ισπανία και τις ποικιλίες Macabeo, White Grenache και Xarel-lo. Φρέσκα εσπεριδοειδή, νότες γιασεμιού και μάραθου με πολυπλοκότητα και μακρά επίγευση. Η πρότασή μας: Dido Blanc - Venus La Universal

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)

Για τις τορτίγιες

  1. Για τα νόστιμα vegan tacos με μανιτάρια και tofu, ξεκινάμε ετοιμάζοντας τις τορτίγιες. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα στερεά υλικά, ανακατεύουμε ελαφρώς και σχηματίζουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
  2. Έχοντας το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, ρίχνουμε το νερό μαζί με το ηλιέλαιο και ζυμώνουμε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι το ζυμάρι να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.
  3. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε 10 ισόπαχα μπαλάκια.
  4. Πατάμε με την παλάμη μας ελαφρώς τα μπαλάκια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά. Φροντίζουμε να τα καλύψουμε με καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθούν.
  5. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά. με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τα μπαλάκια σε δίσκους με διάμετρο 15 εκ.
  6. Ψήνουμε τον κάθε δίσκο σε τηγάνι και σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 λεπτό από τη μια πλευρά, και 15-20 δευτερόλεπτα από την άλλη.

Για τα μανιτάρια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. 
  2. Σε ταψί βάζουμε τα μανιτάρια, τη soya sauce, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και ψήνουμε τα μανιτάρια στον φούρνο για 20-30 λεπτά.

Για το tofu

  1. Πιέζουμε το tofu με απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσουμε την υγρασία του και έπειτα κόβουμε σε μικρά κυβάκια, πιέζοντας πάλι κάθε κυβάκι ξεχωριστά.
  2. Σε μπλέντερ ρίχνουμε το μαύρο σκόρδο, το νερό, τη soya sauce, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί η sauce.
  3. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι και σοτάρουμε το tofu σε μέτρια φωτιά, για 10 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Χρειάζεται προσοχή όταν ρίξουμε το tofu στο τηγάνι γιατί έχει υγρασία με αποτέλεσμα να κάνει το λάδι να πεταχτεί. 
  4. Μόλις το tofu καραμελώσει, προσθέτουμε τη sauce, μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά. 

Για το σερβίρισμα

  1. Σερβίρουμε τις τορτίγιες με μανιτάρια, tofu, λεπτοκομμένα ραπανάκια, κρεμμυδάκι φρέκο, κόλιανδρο φρέσκο και σταγόνες από λάιμ. 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποια μανιτάρια μας αρέσουν, αρκεί να τους ρίξουμε φρέσκα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι και να ψηθούν στον φούρνο, όπως τα πλευρώτους. Πρέπει, ωστόσο να έχουμε στο νου μας ότι ίσως χρειαστεί διαφορετικό χρόνο ψησίματος.