Το τέλειο τηγανητό αυγό έχει τραγανές, χρυσαφένιες άκρες, λαμπερό και μαλακό ασπράδι και κρόκο ρευστό και γεμάτο, σαν μικρό χρυσαφένιο ήλιο. Μικρά μυστικά, λεπτομέρειες που μετράνε, από το λίπος που θα επιλέξεις μέχρι τον τρόπο που θα «κάτσει» το αυγό στο τηγάνι και πόσα λεπτά θα το ψήσεις, θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις. Στο κάτω - κάτω, αν το απλό δεν το κάνεις τέλεια, πώς θα καταφέρεις τα δύσκολα;
Υλικά
για 1 αυγό
- 1 αυγό φρέσκο, κατά προτίμηση βιολογικό ή χωριάτικο
- 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο ή μισό-μισό
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
- Για το τέλειο τηγανητό αυγό τοποθετούμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε την ποσότητα από το λάδι ή το βούτυρο ή και τα δύο και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά, χωρίς όμως να καπνίσει.
- Σπάμε το αυγό σε ένα μικρό μπολ και όχι απευθείας στο τηγάνι, για να αποφύγουμε κομμάτια από τσόφλι να πέσουν μέσα και για να έχουμε καλύτερο έλεγχο πως θα το ρίξουμε χωρίς να σπάσει ο κρόκος.
- Ρίχνουμε απαλά το αυγό στο τηγάνι, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και το τηγανίζουμε για 2–3 λεπτά, μέχρι το ασπράδι να πήξει και οι άκρες να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες. Μπορούμε αν θέλουμε να σκεπάσουμε το τηγάνι για 30-40 δευτερόλεπτα, για να ψηθεί λίγο καλύτερα ο κρόκος και να «θολώσει».
- Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο ψωμί, τηγανητές πατάτες ή ό,τι άλλο μας αρέσει.
- Για πολύ ψημένο αποτέλεσμα, μπορούμε να αναποδογυρίσουμε απαλά το αυγό στο τέλος, για 15-20 δευτερόλεπτα - έτσι ψήνεται ωραία ο κρόκος.
- Αν το τηγανίσουμε σε βούτυρο, μπορούμε να στάξουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού στο τέλος, ταιριάζει πολύ!
- Αν μας αρέσει πιο ζουμερό, μπορούμε να προσθέσουμε παραπάνω λάδι στο τηγάνισμα.