Ετοιμάζεσαι να σαλπάρεις για τα νησιά ή μήπως μόλις επέστρεψες στην πόλη και το πολύωρο ταξίδι σού άνοιξε την όρεξη; Για όποια αφορμή και αν βρεθείς στο λιμάνι του Πειραιά - ακόμη και για να αποχαιρετίσεις κάποιον δικό σου που ταξιδεύει - μπορείς να το συνδυάσεις με καφέ, φαγητό ή ποτό, καθιστό ή στο χέρι. Πού; Σε αυτά τα στέκια που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά και στα οποία θα φας και θα πιεις καλά.

Θες street food, θέλεις θέα, θέλεις brunch και χαλαρό κρασί; Θα τα βρεις όλα σε αυτόν τον οδηγό. 

Γράφουν οι: Γράφουν οι: Βέρα Πάρδου, Γεωργία Περιμένη, Μάρω Σενετάκη

Ο Γιώργος

Γιώργος σουβλάκι

Επέστρεψες μόλις από τις διακοπές σου στα νησιά ή έφτασες στο λιμάνι λίγο νωρίτερα και ψάχνεις τι να πάρεις μαζί σου στο πλοίο, για να φας όταν πεινάσεις. Το παραδοσιακό σουβλάκι είναι πάντα η καλύτερη, πιο εύκολη και γρήγορη λύση και στις δύο περιπτώσεις και είσαι τυχερός γιατί στα πέριξ του λιμανιού φτιάχνουν ένα από τα καλύτερα σουβλάκια στην πόλη. Ο Γιώργος είναι ένα μικρό, γωνιακό μαγαζί, με λίγα ψηλά τραπέζια απ’ έξω, προσωπικό που ζυμώνει μπιφτέκια, ψήνει και τυλίγει σουβλάκια ασταμάτητα και κόσμο που κάνει ουρά απ’ έξω, με ένα νουμεράκι στο χέρι, περιμένοντας υπομονετικά να εξυπηρετηθεί. Εδώ θα δοκιμάσεις σουβλάκι με αφράτη πίτα (δικής τους συνταγής), δύο ζουμερά μοσχαρίσια μπιφτέκια, ντομάτα, κρεμμύδια, μαϊντανό, γλυκοπικάντικη κόκκινη σάλτσα και πικάντικο πιπεράκι. Μία φορά να το δοκιμάσεις δεν μπορείς μετά να το ξεχάσεις. Σημείωσε επίσης, ότι μπορείς να πάρεις και μερίδα με 6 μπιφτεκάκια και τα υπόλοιπα υλικά. Μ.Σ.

Ο Γιώργος. Γούναρη 18 & Νικήτα, Πειραιάς, τηλ. 211-40.33.388

Καντίνα ο Πλαστήρας

Μόλις έχεις γυρίσεις από Κρήτη, είναι 5 το πρωί, πεινάς απίστευτα πολύ και αναρωτιέσαι τι θα βρεις τέτοια ώρα ανοιχτό. Δεν χρειάζεται να ανησυχείς, γιατί υπάρχει μια καντίνα στο λιμάνι του Πειραιά, στην Πύλη Ε2, με ιστορία 40 χρόνων, η οποία φημίζεται για το νόστιμο φαγητό και την καλτ αισθητική της. Εκεί θα βρεις ζουμερά καλαμάκια, χοιρινά και κοτόπουλου, που συνοδεύονται με ψωμί για να βουτήξεις στο ζουμάκι τους και φρέσκες πατάτες τηγανητές. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις και μεζέδες, όπως μπουγιουρντί κ.α. Είναι ιδανική για φαγητό πριν ή μετά το ταξίδι σου, αλλά και μετά το ξενύχτι. Β.Π.

Καντίνα ο Πλαστήρας. Πύλη Ε2, Πειραιάς, τηλ. 210-46.33.820

La Luna Cucina Italiana

La Luna

La Luna

Με 180 μοίρες θέα θάλασσα, ακριβώς πίσω από το λιμάνι του Πειραιά, μπορείς να βρεθείς στην ταράτσα του La Luna Cucina Italiana οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και να χαζέψεις τα πλοία που σαλπάρουν για τα νησιά - πρόσεξε μόνο μην είναι και το δικό σου! Παρέα θα σου κάνει το δροσερό αεράκι, το ηλιοβασίλεμα με φόντο το λιμάνι αν βρεθείς εκεί το απόγευμα και βέβαια ιταλικές γεύσεις σε all day φιλοσοφία. Λεπτή ιταλική πίτσα με καψαλισμένο και αφράτο στεφάνι, λαχταριστά arancini, δροσερές σαλάτες αλα ιταλικά, ποικιλία σε ζυμαρικά και βέβαια ένα aperol πάντα δίπλα τους. Και επειδή τίποτα δεν είναι το ίδιο χωρίς γλυκό, μην χάσεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις το αυθεντικό ιταλικό calzone με ρικότα που φτιάχνουν και το συνοδεύουν με δύο διαφορετικές πραλίνες και τριμμένο μπισκότο. Γ.Π.

La Luna Cucina Italiana. Κουντουριώτου 80, Δραπετσώνα, τηλ. 210-45.13.216

Nice n Easy Piraeus Tower

nice n easy Πειραιάς

nice n easy Πειραιάς

O όμιλος Nice n Easy, που αριθμεί 15 καταστήματα σε Αθήνα και Μύκονο, εγκαινίασε πριν μερικούς μήνες το Nice n Easy Piraeus Tower, το οποίο βρίσκεται στον 3ο όροφο του ανακαινισμένου Πύργου του Πειραιά και περιλαμβάνει δύο διαφορετικά projects: το Nice n Easy Bistrot και το Nice n Easy Cafe. Εκεί, με πανοραμική θέα στο λιμάνι του Πειραιά μπορείς να απολαύσεις από τον πρωινό σου καφέ, μέχρι ένα spritz στο ηλιοβασίλεμα, χαζεύοντας τα πλοία να πηγαινοέρχονται. Πρόσεξε μόνο, αν ταξιδεύεις να μην ξεχαστείς εδώ - πράγμα πολύ εύκολο - και κυνηγάς μετά το δικό σου πλοίο! Τώρα στο κομμάτι του φαγητού, το Nice n Easy Piraeus Tower ακολουθεί τη healthy μαγειρική προσέγγιση του ομίλου, με επιλογές όπως falafel burger και ψητό σολομό με κρούστα δημητριακών χωρίς γλουτένη, ενώ εδώ μπορείς να έρθεις και για brunch. Τώρα αν ο χρόνος σου δεν σου επιτρέπει να καθίσεις για φαγητό ή ποτό στη βεράντα με θέα τη θάλασσα, έχουν και επιλογές σε πακέτο που μπορείς να πάρεις μαζί σου και για το ταξίδι. Μ.Σ.

Nice n Easy Piraeus Tower. Ακτή Ποσειδώνος 2, Πύργος Πειραιά (3ος όροφος), τηλ. 698-43.58.650

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου

Κοντά στην πύλη Ε1, στην άκρη του λιμανιού, υπάρχει μια ταβέρνα που λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1930. Εκεί θα βρεις αυθεντική πειραιώτικη ατμόσφαιρα, με τον Μπιθικώτση να ακούγεται στα ηχεία, αλλά και εξαιρετικούς μεζέδες. Να παραγγείλεις οπωσδήποτε κεφτεδάκια με ούζο και πατάτες τηγανητές. Εγώ βέβαια τρελαίνομαι και για τα παϊδάκια τους, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως αν τα προτιμήσεις πριν το ταξίδι σου, ίσως σου πέσουν βαριά. Για αυτό καλύτερα να πάρεις κάτι και σε πακέτο. Μπορείς να διαλέξεις ακόμα και ανάμεσα σε λαδερά με λαχανικά εποχής, παστίτσιο και μοσχαράκι κοκκινιστό. Β.Π.

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου. Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, τηλ. 210-46.13.209

Τι πίτα τραβάς

Τι πίτα τραβάς

Τι πίτα τραβάς

Έχεις ακούσει ποτέ για την παραδοσιακή τραβηχτή Μάνης; Θα τη βρεις στο μαγαζί του Πειραιά που είναι όνομα και πράγμα - «Τι πίτα τραβάς». Μοιάζει με κλασικό ψητοπωλείο, όμως ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και θα το διαπιστώσεις με μία επίσκεψη εκεί. Στέκι φτιαγμένο από Μανιάτες, που θέλησαν να φέρουν το τοπικό έδεσμα στην Αθήνα και καλά έκαναν αν με ρωτάς. Η συνταγή που ακολουθούν άλλωστε είναι η ίδια με αυτή που έφτιαχνε η μαμά του Σπύρου, ενός από τους ιδιοκτήτες. Ζύμη που φτιάχνεται και ανοίγεται κάθε πρωί, για να μετατραπεί σε «τραβηχτή», τηγανίζεται και πασπαλίζεται μετά με χοντρό αλάτι και μπόλικη ρίγανη. Δεν σερβίρεται μόνη της βέβαια. Πάνω βάζουν ένα κρεατικό της επιλογής σου, είτε καλαμάκι χοιρινό, είτε καλαμάκι κοτόπουλο, είτε σύγκλινο - ε ναι! -, ακόμη και λουκάνικο που θεωρώ ότι αξίζει να δοκιμάσεις. Παρέα με όλα αυτά πάει και ένα κομμάτι κεφαλοτύρι. Σερβίρεται στη λαδόκολλα και είναι πραγματικά λαχταριστή. Γ.Π.

Τι πίτα τραβάς. Κολοκοτρώνη 68, Πειραιάς, τηλ.  211-41.68.918

Vibo

Vibo Πειραιάς

Vibo Πειραιάς

Το Vibo bistrot το γνωρίσαμε στη Γλυφάδα, όπου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή all day στέκια για καφέ, φαγητό και κρασί, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο κομμάτι, φιλοξενώντας περί τις 100 ετικέτες (πολλές από αυτές σερβίρονται και σε ποτήρι). Εδώ και ένα χρόνο έχει ένα ακόμη spot, στον Πειραιά, πολύ κοντά στο λιμάνι. Το πειραιώτικο Vibo έχει την ίδια boho chic αισθητική με το εστιατόριο της Γλυφάδας, ενώ ακολουθεί ανάλογη λογική όσον αφορά στο μενού και στη wine list. Αν βρεθείς στην περιοχή νωρίς τότε αξίζει να έρθεις για brunch και να δοκιμάσεις αυγά με ντομάτα και αφράτα pancakes. Σε περίπτωση όμως που ο δρόμος σου σε βγάλει από εδώ αργότερα μέσα στη μέρα, σου προτείνω να καθίσεις για κρασί συνοδεύοντάς το με ένα από τα flatbreads του καταλόγου. Μ.Σ.

Vibo bistrot. Ναυαρίνου 10, Πειραιάς, τηλ. 210-42.20.422

Ε7 upper view

E7 upper view

E7 upper view

Πολύ κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, θα βρεις ένα μαγαζί με μαγευτική θέα και αξίζει να το προτιμήσεις για το brunch του με επιλογές για burger, πίτσες και αυγά σε διάφορες εκδοχές, αλλά και για πιο βραδινές εξορμήσεις με ποτό έως αργά το βράδυ και μουσική από DJs. Εκεί θα ήταν ωραία να φας βλέποντας τα καράβια να πηγαινοέρχονται και περιμένοντας τη δική σου αναχώρηση. Ή αφού έχεις επιστρέψει από το νησί και θέλεις να παρατείνεις λίγο ακόμη το αίσθημα των διακοπών. Σου προτείνω να το επισκεφτείς την ώρα του ηλιοβασιλέματος γιατί θα είναι σαν να ταξιδεύεις, ακόμα και αν δεν πηγαίνεις πουθενά. Β.Π.

 Ε7 upper view. Άστιγγος 6, Πειραιάς, τηλ. 210-41.15.463

Εύξεινον

Για πιροσκί στον Πειραιά θα πας στο Εύξεινον - και ειδικά καθώς πας προς λιμάνι για να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές σου διακοπές, κάνοντας την τέλεια αρχή. Οι ζύμες φτιάχνονται από νωρίς το πρωί και ψήνονται μέχρι αργά το μεσημέρι, για να μπουν στο τηγάνι και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα και μοναδική γεύση. Μη φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα πιο κλασικά: πατάτα και κιμά. Όμως, για κάτι εναλλακτικό θα βρεις και γεύσεις όπως το τυρί και το λουκάνικο. Άλλωστε, η ζύμη είναι το πραγματικό μεγαλείο της υπόθεσης. Μαγαζί που αποτελεί οικογενειακή επιχείρηση, πέρασε από την Παρθενόπη Αμανιτίδου - που ήρθε το ‘22 από την Τραπεζούντα στην Ελλάδα - στην επόμενη γενιά, η οποία συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση και φτιάχνει με αγάπη και μεράκι τα πιροσκί ακριβώς όπως τα έφτιαχνε εκείνη. Αξίζει να το δοκιμάσεις. Γ.Π. 

Εύξεινον. Ναυάρχου Νοταρά 50, Πειραιάς, τηλ. 213-02.80.000