Είναι ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αγαπημένη επιλογή όσων αποφεύγουν τα πολύ γλυκά cocktails. Θα το απολαύσεις σε μπαρ και ιταλικά εστιατόρια, ωστόσο αν θέλεις να το πιείς και στην άνεση του σπιτιού σου, η προετοιμασία του είναι πολύ εύκολη και τα υλικά που χρειάζεσαι μόλις τρία.

Ένα cocktail με ιστορία

Η ιστορία του Aperol Spritz ξεκινάει το 1800 στην υπό αυστριακή κατοχή Βενετία, από τους Αυστοουγγαρούς που έβρισκαν έντονα τα ιταλικά κρασιά και έτσι, άρχισαν να τα αραιώνουν με νερό. Με τα χρόνια, τη θέση του κρασιού πήρε το prosecco, το οποίο και επικράτησε, μαζί με την προσθήκη κάποιου πικρού απεριτίφ.

Το Aperol πάλι, έκανε την εμφάνισή του το 1919 στην Πάντοβα, από τους αδερφούς Luigi και Silvio Barbieri, στην επιχείρηση λικέρ του πατέρα τους. Στην περίοδο αμέσως μετά τον πόλεμο και στα χρόνια που ακολούθησαν, το Aperol έγινε δημοφιλές σε ολόκληρη την Ιταλία και ειδικά μεταξύ όσων συγκεντρώνονταν στα καφέ της Πάντοβα και στα παραδοσιακά μπαρ της Βενετίας.

Χρειάστηκε ωστόσο να φτάσουμε στη δεκαετία του ’50 για να γίνει το Aperol Spritz δημοφιλές, κατακτώντας αρχικά τους Ιταλούς, αλλά και για όσους ταξίδευαν στη χώρα και ερωτεύονταν αυτό το δροσερό cocktail που συνδυάζει μοναδικά το αφρώδες κρασί, με το γλυκόπικρο Aperol και τη σόδα.

Σήμερα, που η αγαπημένη ιταλική παράδοση του aperitivo έχει κατακτήσει και εμάς, δίνοντάς την ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση με φίλους μετά τη δουλειά ή τα Σαββατοκύριακα, το Aperol Spritz είναι από τις πρώτες επιλογές. Μάλιστα, είναι πολύ εύκολο να το φτιάξεις και στο σπίτι.

Η συνταγή για Aperol Spritz

Aperol Spritz

Υλικά

  • 3 μέρη prosecco (90ml)
  • 2 μέρη Aperol (60ml)
  • 1 μέρος σόδα (30ml)

Για το σερβίρισμα

  • 1 φέτα πορτοκάλι
  • πάγος

Διαδικασία

  1. Γέμισε ένα κολονάτο ποτήρι με πάγο. Ρίξε μέσα πρώτα το prosecco, μετά το Aperol και τέλος τη σόδα.
  2. Γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκάλι και απολαμβάνεις.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις και κάτι διαφορετικό, σου προτείνουμε επίσης και το Aperol grapefruit spritz.