Το φαλάφελ είναι το απόλυτο street food για τους λάτρεις της ανατολίτικης κουζίνας, αλλά και αγαπημένη επιλογή των vegans και όχι άδικα, αφού αυτά τα τραγανά κεφτεδάκια με βάση τα ρεβίθια είναι γευστικότατα. Σήμερα, παρά τη γενικότερη άνθηση του street food και την πληθώρα εναλλακτικών, συνεχίζουν να ανοίγουν νέα φαλαφελάδικα στην πόλη. Και όμως, πριν από περίπου 11 χρόνια, όταν άνοιγε το πρώτο Falafellas στο κέντρο της Αθήνας (Αιόλου 51), τα φαλάφελ ήταν σχεδόν άγνωστα στο ευρύ κοινό.
«Ανοίξαμε τον Μάιο του 2013 και τότε δεν υπήρχε κανένα αμιγώς φαλαφελάδικο. Φαλάφελ έφτιαχναν σε αιγυπτιακά ψητοπωλεία κυρίως, αλλά έπρεπε να το ζητήσεις», θυμάται ο Άρης. Ο ίδιος και ο συνέταιρός του ο Γιώργος δεν απασχολούνταν σε σχετικά με τη γαστρονομία επαγγέλματα πριν το Falafellas, ωστόσο από τη μία η οικονομική κρίση και η ανάγκη τους να κάνουν κάτι πιο δημιουργικό και από την άλλη η αγάπη τους για το φαγητό, τους έδωσαν το κίνητρο να αλλάξουν επάγγελμα. Πώς όμως κατέληξαν στα φαλάφελ, που όπως ο ίδιος μου λέει ήταν σχεδόν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό της Αθήνας;
«Ταξιδεύοντας στο εξωτερικό έβρισκα παντού τα φαλάφελ και μου άρεσαν πολύ. Και επειδή είμαστε παιδιά του κέντρου, θέλαμε τότε να δώσουμε μια διαφορετική επιλογή σε όσους κυκλοφορούν στην περιοχή, να μπορούν να φάνε κάτι ποιοτικό, αλλά όχι ακριβό και χωρίς καν να χρειαστεί να καθίσουν σε ένα εστιατόριο. Αν με ρωτούσες τον Μάιο του ’13 που ανοίξαμε το πρώτο κατάστημα, θα σου έλεγα ή θα κλείσουμε σε 2 μήνες ή θα γίνει γνωστό. Κάθε τι καινούργιο άλλωστε έχει το ρίσκο του. Ευτυχώς όμως ο κόσμος το αγκάλιασε και βρισκόμαστε εδώ που είμαστε τώρα».
Οι ανατολίτικοι ρεβιθοκεφτέδες που έγιναν τάση
Η φιλοσοφία τους λοιπόν βασίστηκε εξ αρχής στο να προσφέρουν μια κλασική ανατολίτικη γεύση σε μορφή γρήγορου φαγητού. «Φύγαμε από τη λογική του πρόχειρου fast food και φτάσαμε στο ποιοτικό street food», σπεύδει να διευκρινίσει όμως ο Άρης. Όπως αναφέρει, ναι μεν η λογική είναι να προσφέρουν κάτι που μπορεί να καταναλωθεί στο χέρι, αλλά δεν ήθελαν να κάνουν εκπτώσεις στην ποιότητα.
«Όλα τα προϊόντα μας είναι φρέσκα, χειροποίητα, δεν παίρνουμε τίποτα έτοιμο, τα φτιάχνουμε όλα εμείς, ενώ για τα φαλάφελ μας χρησιμοποιούμε ρεβίθια ελληνικής παραγωγής. Αυτό δεν είναι εύκολο, χρειάζεται πολλή δουλειά από πίσω αλλά σίγουρα είναι εμφανές και στο τελικό προϊόν. Αυτό που καταναλώνει ο πελάτης είναι ευχάριστο, φρέσκο και νομίζω αυτό εκτίμησε ο κόσμος».
Το φαλάφελ τους βέβαια, δεν το λες αμιγώς ανατολίτικο, αφού οι προτάσεις τους είναι πιο κοντά στις μεσογειακές γεύσεις, με τη συνταγή να είναι δικής τους έμπνευσης. Ακόμη και οι συνδυασμοί των υλικών, στο wrap με αραβική πίτα ή στη μερίδα είναι διαφορετικοί. Στο φαλάφελ του Falafellas δηλαδή, προστίθεται τηγανητή μελιτζάνα που του ταιριάζει απόλυτα, καθώς και τρεις διαφορετικές σως -ταχίνι, γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας.
Όσο για το πόσο καυτερό θα είναι, εξαρτάται από τις δικές σου προτιμήσεις. «Το καυτερό είναι ένα θέμα για τους Έλληνες και γι’ αυτό αφήνουμε την επιλογή στον πελάτη. Μπορεί να επιλέξει ένα φαλάφελ με γλυκιά πάπρικα ή όσο καυτερό θέλει - μέτριο, καυτερό, έξτρα καυτερό με φρέσκο τσίλι. Για εμένα του ταιριάζει το καυτερό, αλλά δεν σημαίνει ότι αν πάρεις κάτι πιο ήπιο θα χάσεις κάτι στη γεύση».
Πέρα από τα φαλάφελ σε τυλιχτό ή μερίδα, στο μενού του Falafellas βρίσκεις τυλιχτό με μοσχαρίσια κεφτεδάκια, για όσους δεν μπορούν να απαρνηθούν το κρέας «Και τα μοσχαρίσια κεφτεδάκια βασίζονται σε ανατολίτικη συνταγή, που είναι διαφορετική από την ελληνική. Τα βάλαμε στο μενού με τη σκέψη να έχουμε και μία μη χορτοφαγική επιλογή, περισσότερο οικεία, με δεδομένο ότι τα φαλάφελ 13 χρόνια πριν ήταν άγνωστα στο ευρύ κοινό». Επίσης, ετοιμάζουν δροσερή σαλάτα φατούς με ντοματίνια, αγγούρι, ραπανάκι, μαϊντανό, δυόσμο, σος ροδιού και κομμάτια τηγανητής αραβικής πίτας, ταμπουλέ και χούμους.
Από το κέντρο της Αθήνας στην καρδιά του Πειραιά
Μία δεκαετία μετά το επιτυχημένο opening στο κέντρο της Αθήνας, που έβαλε τα φαλάφελ για τα καλά στον street food χάρτη της πόλης, το Falafellas έπιασε λιμάνι και στον Πειραιά. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο λειτουργεί ένα ακόμη κατάστημα στον πεζόδρομο της Καραΐσκου, στο κέντρο του Πειραιά.
Η φιλοσοφία παραμένει ίδια, μπορείς δηλαδή να περάσεις και από εδώ για ένα τυλιχτό στο χέρι, να πάρεις πακέτο για το σπίτι ή αν δεν βιάζεσαι να κάνεις μία σύντομη στάση και να απολαύσεις το φαλάφελ σου στα παγκάκια, έξω από το κατάστημα. «Ο Πειραιάς είναι μια περιοχή που έχει πολλά κοινά στοιχεία με το κέντρο της Αθήνας, αλλά είναι και ταυτόχρονα πολύ διαφορετική. Για παράδειγμα, έχει τη θάλασσα που δίνει μια ανοιχτωσιά και στον κόσμο. Τον πίστεψα τον Πειραιά, μου άρεσε», σημειώνει ο Άρης.
Falafellas
Καραΐσκου 118, Πειραιάς 18535
Τηλέφωνο: 210-42.97.512
Ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00-21:00 / Σάββατο & Κυριακή κλειστά