
Μπορεί να φαίνεται λίγο περίπλοκο, όμως η παρασκευή του είναι απλή, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικά βασικά βήματα και μικρά μυστικά που θα μας εξασφαλίζουν ένα φαγητό με τέλεια μελωμένη υφή και πλούσια γεύση.
Το κλειδί της επιτυχίας σε αυτό το πιάτο βρίσκεται στην προετοιμασία του χταποδιού. Αρχικά το βράζουμε χωρίς νερό με τα δικά του υγρά τα οποία θα απελευθερώσει κατά το μαγείρεμα. Το τοποθετούμε λοιπόν σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, μόνο με ένα φύλλο δάφνης και το σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσει.
Υπολογίζεται πως ο χρόνος βρασμού είναι 20 λεπτά περίπου για κάθε ½ κιλό χταπόδι. Αν δεν έχουμε φρέσκο χταπόδι, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη συνταγή και με κατεψυγμένο αφού πρώτα το αποψύξουμε καλά.
Από το χταπόδι που θα βράσουμε θα μας περισσέψει περίπου 250 ml ζωμός. Αυτόν θα τον χρησιμοποιήσουμε στη σάλτσα μας για να δώσουμε επιπλέον γεύση στο φαγητό. Αν δεν έχουμε αρκετό, συμπληρώνουμε με ζωμό λαχανικών.
Το μακαρονάκι θα το σιγοβράσουμε μέσα στη σάλτσα χταποδιού που θα ετοιμάσουμε. Όσο το μαγειρεύουμε, θα χρειαστεί να το ανακατεύουμε για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας ώστε να μαγειρευτεί σωστά χωρίς να παραβράσει.
Για να δώσουμε στη σάλτσα τα παραδοσιακά της αρώματα, της προσθέτουμε κανέλλα, μπαχάρι και δάφνη. Για να ζωντανέψουμε τη γεύση, σερβίρουμε το φαγητό προσθέτοντας λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- 1 χταπόδι 1-1,5 κιλό, καθαρισμένο, φρέσκο ή κατεψυγμένο και ξεπαγωμένο
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι
- 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο ψιλοκομμένο και το πράσινο μέρος του αν είναι τρυφερό
- 1 καρότο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 200 ml κρασί κόκκινο
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 130 ml ελαιόλαδο
- 1 lt (περίπου) ζωμός λαχανικών ζεστός ή νερό
- μαϊντανός ψιλοκομμένος για το σερβίρισμα
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Ξινόμαυρο με αρώματα από κεράσι, φράουλα, δαμάσκηνο και ντομάτα, με δροσερή οξύτητα και ελαφριά λιπαρή αίσθηση. Η πρόταση του WSPC: Ξινόμαυρο Ροζέ Οινοποιείο Μαρκοβίτη
- Για το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι πρώτα βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο σε μια σχετικά μεγάλη κατσαρόλα μαζί με 1 φύλλο δάφνης. Σκεπάζουμε με το καπάκι χωρίς να προσθέσουμε νερό και το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά να βγάλει τα υγρά του.
- Σιγοβράζουμε για περίπου 45 - 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει (ελέγχουμε τσιμπώντας με πιρούνι). Δεν θα χρειαστεί να προσθέσουμε νερό στην κατσαρόλα γιατί το χταπόδι θα βγάλει τα δικά του άφθονα υγρά και θα βράσει μέσα σε αυτά.
- Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κρατάμε στην άκρη.
- Σουρώνουμε και φυλάμε ότι ζουμί έχει μείνει στην κατσαρόλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο με λίγο αλάτι μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και το καρότο, ανακατεύουμε, και προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε το δεύτερο φύλλο δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
- Ρίχνουμε το ζωμό από το χταπόδι συν 1 λίτρο ζεστό νερό ή ζωμό και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
- Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.
- Προσθέτουμε το χταπόδι στη σάλτσα και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε και το μακαρονάκι και ανακατεύουμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Παρακολουθούμε το φαγητό και προσθέτουμε σιγά-σιγά ζεστό νερό, μέχρι να γίνει το μακαρονάκι και να δέσει η σάλτσα (περίπου 10 λεπτά).
- Αφαιρούμε την κανέλα και τη δάφνη από την κατσαρόλα.
- Σερβίρουμε αμέσως προσθέτοντας σε κάθε πιάτο λίγο ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αντί για κοφτό μακαρονάκι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι ή άλλο ζυμαρικό (προσαρμόζοντας λίγο την ποσότητα ζωμού ή νερού αν χρειάζεται).