Vegan ισπανική τορτίγια

Αυτό το εμβληματικό πιάτο της ισπανικής κουζίνας, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αυγά, πατάτες, κρεμμύδια (μερικές φορές), ελαιόλαδο και αλάτι. Μια παχιά ομελέτα που συχνά κόβεται σε κομμάτια και σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου. Το θέμα είναι όμως αν μπορεί να υπάρξει και η vegan εκδοχή της, χωρίς τα 8 ή και περισσότερα αυγά που σίγουρα χρειάζεται και να παραμείνει το ίδιο αφράτη, νόστιμη και πληθωρική. Με λίγο κορν φλάουρ για επιπλέον πύκνωση, μπέικιν πάουντερ για όγκο, κουρκουμά για χρώμα, μαύρο αλάτι για τη χαρακτηριστική θειώδη γεύση του αυγού και τόφου για την τέλεια σύσταση, η vegan εκδοχή είναι έτοιμη και πιο εύκολη από ποτέ.

Vegan ισπανική τορτίγια

Πηγή: The Washington Post 

 

Υλικά
  • 1 φλ. ελαιόλαδο, συν επιπλέον αν χρειαστεί
  • 225 γρ. πατάτες, πλυμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 1 κρεμμύδι μικρό κίτρινο, κομμένο σε φέτες
  • ½ κ.γ. ψιλό αλάτι
  • 400 γρ. τόφου, στραγγισμένο
  • 340 γρ. μεταξένιο τόφου, στραγγισμένο
  • 2 κ.σ. κορν φλάουρ
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. αλεσμένος κουρκουμάς
  • ½ κ.γ. μαύρο αλάτι, συν επιπλέον για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για τη vegan ισπανική τορτίγια τοποθετούμε μια σχάρα στη μεσαία θέση του φούρνου και προθερμαίνουμε στους 200°C.
  2. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι 20 εκ. που μπορεί να μπει στον φούρνο, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Βάζουμε τις πατάτες, προσθέτοντας επιπλέον λάδι αν χρειαστεί, ώστε να καλυφθούν πλήρως. Το λάδι είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία από το τηγάνισμα, επομένως οι πατάτες θα σιγομαγειρευτούν αντί να τηγανιστούν.
  3. Μαγειρεύουμε χωρίς να ανακατέψουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ, για 6 έως 8 λεπτά.
  4. Στραγγίζουμε τις πατάτες χρησιμοποιώντας ένα ψιλό σουρωτήρι και κρατάμε το λάδι. Μεταφέρουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ.
  5. Επαναφέρουμε το τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.σ. από το κρατημένο λάδι και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει ελαφρύ χρώμα, για 8 έως 10 λεπτά. Μεταφέρουμε το κρεμμύδι στο μπολ με τις πατάτες, ρίχνουμε ¼ κ.γ. αλάτι και ανακατεύουμε απαλά, ώστε να μην σπάσουν πολύ οι πατάτες.
  6. Σε ένα μπλέντερ, συνδυάζουμε το σφιχτό και το μεταξένιο τόφου, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τον κουρκουμά, το kala namak, το υπόλοιπο ¼ κ.γ. αλάτι και 1 κ.σ. από το κρατημένο λάδι. Χτυπάμε μέχρι να γίνει λείο το μείγμα και το ρίχνουμε στο μπολ με τις πατάτες και τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε απαλά να ενωθούν τα υλικά.
  7. Επαναφέρουμε το τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. από το κρατημένο λάδι και ζεσταίνουμε. Τοποθετούμε το τηγάνι πάνω σε ένα μικρό ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα του τόφου με τις πατάτες και τα κρεμμύδια και μεταφέρουμε στον φούρνο. Ψήνουμε για 25 έως 30 λεπτά.
  8. Αφήνουμε την τορτίγια να κρυώσει ελαφρώς στο τηγάνι. Τοποθετούμε ένα μεγάλο πιάτο, με την πλευρά του σερβιρίσματος προς τα κάτω, πάνω στο τηγάνι και, κρατώντας και τα δύο σταθερά με γάντια φούρνου για να μην γλιστρήσει το πιάτο, αναποδογυρίζουμε γρήγορα και αποφασιστικά την τορτίγια πάνω στο πιάτο. Πασπαλίζουμε ελαφρώς με επιπλέον μαύρο αλάτι. Κόβουμε σε οκτώ κομμάτια και σερβίρουμε ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.