Κατάγεται από την Ανδαλουσία και είναι φτιαγμένο με απλά υλικά μιας γνώριμης μεσογειακής ντοματοσαλάτας, ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, και το ψωμί. Στην Ισπανία το πίνουν συχνά και σε ποτήρι, ενώ είναι τέλειο ως πρώτο πιάτο ή ως ελαφρύ γεύμα τις ζεστές μέρες.
- 6 ώριμες ντομάτες (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 αγγούρι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε χοντρά κομμάτια
- 1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά χοντροκομμένη
- ½ κόκκινο κρεμμύδι μικρό
- 1 σκελίδα σκόρδου
- 1 ή ½ πιπερίτσες τσίλι χωρίς τα σπόρια (προαιρετικά για πιο πικάντικο αποτέλεσμα)
- 2 φέτες ψωμί λευκό χωρίς κόρα, μουλιασμένο σε νερό και στραγγισμένο
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- λίγο νερό κρύο ή παγάκια για πιο ελαφριά υφή (προαιρετικά)
Για το σερβίρισμα
- 1 ντομάτα ψιλοκομμένη και στραγγισμένη
- ½ αγγούρι ψιλοκομμένο
- ½ πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
- λίγο ελαιόλαδο
- φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
Albarino από την Ισπανία και την περιοχή της Rias Baixas, με υψηλή αρωματική ένταση, φρεσκάδα και λεμονάτη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Pazo das Bruxas M. Torres
- Για την κρύα σούπα gazpacho αν θέλουμε ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και έπειτα αφαιρούμε τα πολλά σπόρια και τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Μαζί με τα ζουμιά τους τις βάζουμε σε μπλέντερ.
- Προσθέτουμε μέσα και τα υπόλοιπα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια λεία, παχύρρευστη σούπα. Αν χρειάζεται την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο κρύο νερό ή παγάκια και πολτοποιώντας ξανά.
- Την αδειάζουμε σε δοχείο, καλύπτουμε με καπάκι και την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.
- Τη σερβίρουμε κρύα με λίγο ψιλοκομμένο αγγουράκι, πιπεριά, ντομάτα, φύλλα βασιλικού (προαιρετικά), μερικές σταγόνες καλό ελαιόλαδο από πάνω και φρυγανισμένο ψωμί.
Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγο γιαούρτι ή τριμμένη φέτα.