Με τραγανό τόφου, ζουμερό ανανά, βελούδινο αβοκάντο και τραγανά λαχανικά πάνω σε αρωματικό ρύζι, είναι ένα πιάτο που ισορροπεί τέλεια ανάμεσα στο comfort και το healthy. Και το καλύτερο; Φτιάχνεται εύκολα, γρήγορα και είναι και vegan!

Υλικά

Για το ρύζι

  • 1 φλ. ρύζι για σούσι
  • 2 κ.σ. ξύδι ρυζιού
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ¼ φλ. νερό

Για το τόφου

  • 200 γρ. τόφου σφιχτό
  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • χυμός από ½ lime
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • 1 κ.γ. σησαμέλαιο
  • ½ κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι καλαμποκιού (για επικάλυψη)
  • λάδι για τηγάνισμα

Για τα bowls

  • 1 ώριμο αβοκάντο, κομμένο στη μέση και σε φέτες
  • ½ φλ. φρέσκο ανανά, σε κυβάκια
  • 1 καρότο κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • ½ αγγούρι κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
  • 1 κ.σ. σουσάμι μαύρο
  • 1 κ.σ. σουσάμι λευκό
  • φρέσκο κρεμμυδάκι ή κόλιανδρο για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Για το ντρέσινγκ

  • 2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. σησαμέλαιο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ φρέσκο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. χυμό lime
  • ½ κ.γ. σάλτσα σριράτσα ή λίγο τσίλι (προαιρετικά)

Gewurztraminer με υψηλής έντασης αρώματα πυρηνόκαρπων φρούτων, λευκών ανθών, τριαντάφυλλου, spicy χαρακτήρα και επίμονη επίγευση. Η πρόταση του WSPC: Gewurztraminer Elena Walch

Διαδικασία
Cook Mode (κράτα την οθόνη ενεργή)
  1. Για το vegan poke bowl με τραγανό tofu στραγγίζουμε καλά το τόφου και το πιέζουμε με χαρτί κουζίνας να στεγνώσει καλά. Το κόβουμε σε φέτες ή σε κύβους.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας: τη σόγια, το σησαμέλαιο, το τζίντζερ, το σκόρδο και το lime. Βάζουμε μέσα το τόφου, φροντίζουμε να καλυφθεί από τη μαρινάδα και το αφήνουμε να σταθεί έτσι για 15-30 λεπτά.
  3. Στη συνέχεια, πανάρουμε το tofu σε καλαμποκάλευρο και είτε το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι, για περίπου 3-5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει και γίνει τραγανό, είτε το ψήνουμε στο air fryer στους 200°C για 12–15 λεπτά.
  4. Βάζουμε όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ σε ένα μπολ, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  5. Μοιράζουμε το ρύζι σε 2 μπολ, τοποθετούμε στη μία άκρη του κάθε μπολ το τόφου, προσθέτουμε μισό κομμένο αβοκάντο σε κάθε μπολ, μοιράζουμε τον ανανά, το καρότο και το αγγούρι. Περιχύνουμε με λίγο ντρέσινγκ, πασπαλίζουμε με λίγο λευκό και μαύρο σουσάμι και σερβίρουμε.
  6. Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι ή φύλλα κόλιανδρου.